Κορωνοϊός: Σε «κανόνι» οδηγούνται οι μισθώσεις ακινήτων – Τι ισχύει με τα μειωμένα ενοίκια

Κορωνοϊός: Σε «κανόνι» οδηγούνται οι μισθώσεις ακινήτων – Τι ισχύει με τα μειωμένα ενοίκια

Μέτρα οικονομικής στήριξης δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του περιορισμού της πανδημίας covid-19 - Τι ισχύει με τα ενοίκια κύριων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Με αφορμή τα μέτρα οικονομικής στήριξης που δημοσιοποιήθηκαν και ειδικά εκείνα που αφορούν στα μισθώματα κύριων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κ. Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-real estates.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης λόγω κορονοϊού, οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

«Οι αποφάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι απόλυτα αναγκαίες, αλλά αποκλείουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ενοικιαστών και ιδιοκτητών τη στιγμή που η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με έναν αόρατο εχθρό όπως αναφέρει και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης » ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκας.

Οικονομικές απώλειες, δεν υφίστανται, μόνο οι επιχειρήσεις και το προσωπικό τους που η λειτουργεία τους απαγορεύεται από το κράτος, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών και υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, πόσο μάλιστα οι μη δηλωμένοι υπάλληλοι – ημερομίσθιοι «μαύρη εργασία» ή/και φοιτητές που τα βγάζουν πέρα μόνοι τους.

«Μη ξεχνάμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη βασική ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, αποτελούν το 87 % του εργατικού δυναμικού της χώρας , εκ των οποίων το 68% του εργατικού δυναμικού των ΜμΕ απασχολείται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις των 0-9 ατόμων» είπε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-real estates.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι μόνο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα εμπορικά καταστήματα, οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά γραφεία, είναι πολλές ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες που εξαρτώνται από την γενικότερη κίνηση της αγοράς, στη ψυχολογία των πολιτών και στο αίσθημα ασφάλειες. Από τη στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας είναι κλεισμένοι στο σπίτι με κοινό στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, πως αυτοί οι επαγγελματίες θα πληρώσουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, μισθούς υπαλλήλων, ενοίκια γραφείων καθώς και να βιοποριστούν οι ίδιοι ;

«Σήμερα δυστυχώς όλες οι επιχειρήσεις πλήττονται, ακόμη και αυτές που δεν έχουν κλείσει από το κράτος» τόνισε και συμπλήρωσε «σήμερα, τόσο οι ενοικιαστές, όσο και οι ιδιοκτήτες που δεν εντάσσονται σε μέτρα προστασίας θα βρεθούν αντιμέτωποι, οι ενοικιαστές δεν θα μπορούν να καταβάλουν το μηνιαίο μίσθωμα, και οι ιδιοκτήτες στη καλύτερη περίπτωση θα κληθούν είτε οικειοθελώς να μειώσουν το μηνιαίο μίσθωμα, είτε να το απαιτήσουν τους επόμενους μήνες με ένδικα μέσα εφόσον δεν καταβληθεί.

«Δηλαδή, κάποιες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν από το ελληνικό δημόσιο διότι υπάγονται σε μέτρα προστασίας, και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν με ιδία κεφάλαια για ακόμη μια φορά την ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Μπάκας.

Αν ο χρόνος περιορισμού της πανδημίας και επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι με το μέρος μας, οι συνθήκες γενικότερα στην οικονομία θα είναι δυσκολότερες και οι επιπτώσεις πολύ μεγαλύτερες απ΄ότι περιμένουμε.

«Η κτηματαγορά, το επόμενο διάστημα θα έρθει αντιμέτωπη με την ραγδαία αύξηση μη καταβολής των μισθωμάτων » προειδοποιεί ο κ. Μπάκας και πρόσθεσε πως «τα μέτρα στήριξης αφορούν αποκλειστικά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο , αν η πανδημία του κορωνοϊού δεν ολοκληρωθεί έως τέλη Απριλίου, ακόμη και με την νομοθέτηση καταβολής του 60% του μισθώματος για δυο μήνες, ελάχιστοι ενοικιαστές θα μπορέσουν να ανταπεξέρθουν» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «μη ξεχνάμε ότι ακόμη και η δυνατότητα χρηματοδότησης με άτοκο δανεισμό, προϋποθέτει, ο επαγγελματίας να πληροί της προϋποθέσεις δανειοδότησης» τόνισε.

Το ύψος των ενοικίων σήμερα:

Το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%.

Μάλιστα, όσο αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.

«Πλέον, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κατασκευής μετά το 2000 (20ετίας ) κατάλληλο για οικογένεια 90τμ-110τμ, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων κοστίζει από 650€ έως 850€, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός» ανέφερε ο κ. Μπάκας και συνέχισε «σήμερα, το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλει ο ενοικιαστής διαμερίσματος κατασκευής μετά το 2000 (20ετίας ) κατάλληλο για οικογένεια 90τμ-110τμ, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων κοστίζει από 650€ έως 850€, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός (921,53€ είναι οι μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ), όταν το 2016 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 84,6 % από τους ενοικιαστές δαπανούσαν περισσότερο από το 40 % του ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματός του για στέγαση, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 28,0 %».

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι πολλοί ενοικιαστές- υπάλληλοι εταιρειών, δεν θα λάβουν ολόκληρο το μισθό τους αυτό το μήνα, και δεν γνωρίζουν αν θα πληρωθούν και τον επόμενο» τόνισε ο κ. Μπάκας.

Παράλληλα, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται οριακά τα ταμειακά τους διαθέσιμα, θα είναι δύσκολο να καταβάλουν το ενοίκιο της επιχείρησης τους .

Πώς φορολογούνται τα εισοδήματα των ιδιοκτητών από ενοίκια:

Όπως μας εξηγεί ο κ. Μπακάς τα καθαρά εισοδήματα από ακίνητα, δηλαδή τα ποσά που προκύπτουν από την αφαίρεση των εκπεστέων δαπανών από τα ακαθάριστα ποσά εισοδημάτων από ακίνητα, φορολογούνται αυτοτελώς, με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου:

α) 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ.

β) 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ.

γ) 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, από τα μέσα του 2019, το ποσοστό των ενοικιαστών που δεν καταβάλλουν εγκαίρως το μηνιαίο μίσθωμα ή/και χρωστούν μισθώματα προηγούμενων μηνών, έχει αυξηθεί κατά 15 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος .

«Oι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν τα ενοίκια από τους ενοικιαστές τους, για να μην πληρώσουν τον φόρο επί των ανείσπρακτων ενοικίων θα πρέπει, πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, να καταθέσουν στην εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης » επισήμανε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-real estates.

«Θα πρέπει δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μεσαίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων» διευκρίνισε ο κ. Μπάκας.

Ειδικότερα, για να δηλωθούν ξεχωριστά τα ανείσπρακτα ενοίκια και να μη φορολογηθούν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης, πριν από την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων Ε2 και Ε1, να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες) των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί έως και την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Φορολογικά κίνητρα & Μέτρα Προστασίας :

Αναφορικά με τα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν ο κ. Μπάκας ανέφερε «Θα μπορούσαμε ενόψει της πανδημίας του κορνοϊου να διευρυνθούν οι δικαιούχοι μέτρων προστασίας ιδιαίτερα όταν αφορά ενοικιαστές που η κατοικία που μισθώνουν αποτελεί τη πρώτη κατοικία τους και ταυτόχρονα να δοθούν γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που αποτελούν την έδρα τους με στόχο την άμεση μείωση ακόμη και 30% του ενοικίου τουλάχιστον έως 30/9/2020».

Ενώ, όσοι ιδιοκτήτες μπορούν να προβούν οικειοθελώς σε δωρεά των ενοικίων 2 μηνών (Μαρτίου – Απριλίου) ή μέρος των μισθωμάτων, το σύνολο του ποσού να εκπίπτει 100% από την καταβολή φόρου.

Είναι σημαντικό αυτές τις ώρες που η χώρα μας και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αόρατο «εχθρό», να μην υπάρξουν διαξιφισμοί, αλλά μέτρα προστασίας όλων των πολιτών που θα αποτελέσουν ασπίδα και κίνητρα για την επιστροφή στη κανονικότητα .

«Η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει, θα πρέπει την επόμενη ημέρα όλοι οι πολίτες της να είναι ενεργοί» τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ