Κορωνοϊός – ΚΕΘΕΑ: Χρειάζονται δράσεις για αστέγους και χρήστες ουσιών

Κορωνοϊός – ΚΕΘΕΑ: Χρειάζονται δράσεις για αστέγους και χρήστες ουσιών

Κορωνοϊός: Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ προειδοποίησε ότι οι χρήστες ουσιών και οι άστεγοι είναι ευάλωτες ομάδες που πλήττονται τόσο λόγω του ιού όσο και λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Την ανάληψη συντονισμένων δράσεων για αστέγους και ανέστιους χρήστες ουσιών ζητά ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών, Χρίστος Λιάπης.

Ο κ. Λιάπης τόνισε ότι οι ευάλωτες κατηγορίες αφενός θα πρέπει να προστατευτούν από τον κορωνοϊό, λόγω των προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν και των συνθηκών συγχρωτισμού, ενώ παράλληλα, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες «αστεγίας και χρήσης, σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας». Μάλιστα, χαρακτήρισε ευκαιρία «να προχωρήσουμε τώρα στην άμεση υλοποίηση σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών, όλοι οι υπεύθυνοι φορείς».
Ο κ. Λιάπης επισκέφθηκε για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα το Ειδικό Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ, στην Ομόνοια.

Το Κέντρο, λειτουργεί, για την υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων στον δρόμο, και ιδίως όσων δεν έχουν αίτημα θεραπείας, είναι αποκομμένοι από τις υπηρεσίες και άλλες πηγές βοήθειας ή βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης. Μιας κρίσης που λαμβάνει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, εν μέσω της COVID-19.

Αναλυτικά, ο κ. Λιάπης δήλωσε:

«Επιβάλλεται η ανάληψη συντονισμένων δράσεων, για τους άστεγους και ανέστιους χρήστες ουσιών, καταρχάς, για την προστασία τους, από τον SARS-CoV-2, δεδομένων των συνοδών προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν και των ιδιαιτέρων συνθηκών συγχρωτισμού, αυξημένης μεταδοτικότητας των λοιμωδών παραγόντων και κακουχίας που συνεπάγεται η χρήση στον δρόμο. Ταυτόχρονα, εγείρονται αδήριτες ανάγκες για την ευρύτερη προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνθηκών αστεγίας και χρήσης, σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Δράσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών και μάλιστα με προοπτική μιας συντονισμένης θεραπευτικής προσπάθειας απεξάρτησης και επανένταξης, ουδέποτε υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, παρότι θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από δεκαετίες και όχι υπό την πίεση της πανδημικής εξάπλωσης του νέου Κορωνοϊού.

Είναι μια ευκαιρία να προχωρήσουμε τώρα στην άμεση υλοποίηση σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών, όλοι οι υπεύθυνοι φορείς. Η έμπρακτη αγάπη του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ για τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δίνουν τον δύσκολο καθημερινό αγώνα της απεξάρτησης, την οποία το ΚΕΘΕΑ έχει υπηρετήσει σε όλες τις φάσεις και τα επίπονα αυτής στάδια, με αυταπάρνηση, ζήλο, μεράκι, επιστημοσύνη και ακάματη διάθεση προσφοράς, επιβεβαιώνεται και στις πρωτόγνωρες συνθήκες της Υγειονομικής Κρίσης που αντιμετωπίζουμε, καθώς καλούμαστε να δώσουμε άμεση και πολυεπίπεδη απάντηση στο οξύ πρόβλημα της επικίνδυνης αλληλεπίδρασης της τοξικοεξάρτησης και της αστεγίας με τη νέα Πανδημία, καθώς και στο χρόνιο πρόβλημα που αντιπροσωπεύει για την κοινωνία μας ο στιγματιστικός συνδυασμός της ανέστιας και περιπλανώμενης στην πόλη χρήσης».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ