Κορωνοϊός: Ερευνητές του ΕΚΠΑ προέβλεψαν την εξέλιξη της νόσου στη Χουμπέι

Κορωνοϊός: Ερευνητές του ΕΚΠΑ προέβλεψαν την εξέλιξη της νόσου στη Χουμπέι

Είναι η πρώτη που, βασιζόμενη σε μαθηματικά μοντέλα, εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην επαρχία Χουμπέϊ ήταν περίπου 20 φορές μεγαλύτερος των καταγεγραμμένων

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία ερευνητικών ομάδων του ΕΚΠΑ δείχνει τη χρησιμότητα των μαθηματικών μοντέλων και προσομοιώσεων με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκτίμηση της πραγματικής τάξης μεγέθους των κρουσμάτων COVID-19 και της θνησιμότητας του κορωνοϊού.

Χρησιμοποιώντας χρονολογικές σειρές, δημοσίως διαθέσιμων από τους διεθνείς οργανισμούς Δημόσιας Υγείας (WHO, CDC, ECDC, NHC και DXY), επιδημιολογικών δεδομένων από τις 11 Ιανουαρίου ως 10 Φεβρουαρίου 2020, οι ερευνητές υπολόγισαν σημαντικές επιδημιολογικές παραμέτρους της λοίμωξης με τον SARS-CoV-2, βάσει των οποίων έγινε και η πρόβλεψη ότι μεταξύ 80.000 και 160.000 άνθρωποι θα είχαν μολυνθεί στην περιοχή ως τις 29 Φεβρουαρίου. Πράγματι, 84.000 κάτοικοι της Χουμπέϊ μολύνθηκαν εκείνη την περίοδο.

Παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα για τα πραγματικά στοιχεία, ειδικά σε εκείνα τα αρχικά στάδια της επιδημίας στην Κίνα (η εργασία υποβλήθηκε για δημοσίευση στις 11 Φεβρουαρίου), η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One.

Και είναι η πρώτη που, βασιζόμενη σε μαθηματικά μοντέλα, εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην επαρχία Χουμπέϊ ήταν περίπου 20 φορές μεγαλύτερος των καταγεγραμμένων και ότι η θνητότητα στο συνολικό πληθυσμό ήταν περίπου 0,15%, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη των κυμαινόμενων μεταξύ 2% και 3% ποσοστών που ανέφεραν άλλοι ερευνητές.

Επομένως, ένα ποσοστό της τάξης του 2-3% του πληθυσμού των ~60 εκατομμυρίων κατοίκων της κινεζικής επαρχίας είχε στην πραγματικότητα μολυνθεί από το νέο κορωναϊό SARS-CoV-2.

Η μελέτη υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κωνσταντίνου Σιέττου από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης της Ιταλίας και του Καθηγητή Μικροβιολογίας και Αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Αθανασίου Τσακρή, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, που είναι και κέντρο αναφοράς για την τρέχουσα πανδημία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ