Πρόβλεψη – σοκ: Κρίση χρέους σε πολλές χώρες λόγω κοροναϊού

Πρόβλεψη – σοκ: Κρίση χρέους σε πολλές χώρες λόγω κοροναϊού

Οι οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού αναμένεται να χτυπήσουν περισσότερο την ευρωζώνη, με την Ελλάδα και την Ιταλία να ξαναμπαίνουν στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Όλο και περισσότερες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κρίση χρέους τους επόμενους 12 με 18 μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αυξάνουν τις δαπάνες τους για να περιορίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Μπάπτιστ, κορυφαίο οικονομολόγο του Economist Intelligence Unit, είναι αρκετά πιθανό να ξαναδούμε μία κρίση στην ευρωζώνη με «πρωταγωνίστριες» την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στις αναδυόμενες χώρες, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες κρίσεις εξαιτίας του κοροναϊού. Και φυσικά, η Αργεντινή έχει πάλι χρεοκοπήσει.

Tα lockdowns που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις σχεδόν στον μισό πλανήτη έχουν «παγώσει» την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ

Την Τρίτη, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για φέτος, καθώς αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος – σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,3%.

Για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος ( επέκταση 4,7% το 2021) με την Ελλάδα να αγγίζει το -10%, την Ιταλία στο -9,1%, την Ισπανία στο -8%, τη Γαλλία στο -7,2% και τη Γερμανία στο -7%.

Στην έκθεση τονίζεται ότι βασικό σενάριο του ΔΝΤ είναι η υπόθεση ότι η πανδημία του κοροναϊου θα εξασθενίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Αυτοί που έχουν χρήματα και αυτοί που δεν έχουν

Πολλές κυβερνήσεις έχουν κάνει μεγάλες «ενέσεις» ρευστότητας για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους, με τα χρέη κάποιων χωρών να ανεβαίνουν για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις δαπάνες.

Οι ΗΠΑ αύξησαν την έκδοση τίτλων δημοσίου, ενώ η συνήθως συντηρητική Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τον δανεισμό της έως τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως είπε ο Μπάπτιστ στο CNBC, δεν μπορούν όλες οι κυβερνήσεις να βρουν τα χρήματα που χρειάζονται. Ειδικά, οι αναδυόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν «μεγάλες προκλήσεις» να πείσουν τους διεθνείς επενδυτές να τους δανείσουν χρήματα σε μία περίοδο που οι επενδυτές προτιμούν ασφαλείς επιλογές.

Εν ολίγοις, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν θα έχουν τα χρήματα για να ξοδεύουν περισσότερο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ