Κορωνοϊός: Εάν γίνει διασπορά στην Αφρική τότε Ευρώπη και ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με τέταρτο κύμα, λέει ο ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Εάν γίνει διασπορά στην Αφρική τότε Ευρώπη και ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με τέταρτο κύμα, λέει ο ΠΟΥ

Εάν γίνει διασπορά του κορωνοϊού στην Αφρική, τότε Ευρώπη και ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες ακόμη και με τέταρτο κύμα!

Aκόμη και με τέσσερα κύματα της νόσου του Covid-19 θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες Ευρώπη και ΗΠΑ σε περίπτωση ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού στην Αφρική, όπως προειδοποιεί αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνέντευξή του στα βρετανικά ΜΜΕ.

O καθηγητής Λόρενς Γκόστιν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προέβη στην δυσοίωνη πρόβλεψη ότι, εάν ο Covid- 19 πλήξει την υποσαχάρια Αφρική «σαν χιονοστιβάδα», τότε η κατάσταση θα είναι δύσκολη για την ευρωπαική και την αμερικανική ήπειρο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

«Εάν ο Covid-19 ξεφύγει εκτός ελέγχου σε αφρικανικές χώρες, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν ένα δεύτερο, ένα τρίτο, ακόμη κι ένα τέταρτο κύμα έξαρσης της νόσου», υποστήριξε ο διευθυντής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC «Radio 4’s Today», ο καθηγητής Γκόστιν είπε χαρακτηριστικά: «Ο Covid-19 μπορεί να πλήξει την υποσαχάρια Αφρική και ίσως την Ινδία σαν «χιονοστιβάδα». Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία του ιού, σε περίπτωση που ο Covid- 19 κάνει επέλαση και σε άλλα μέρη του κόσμου, τότε σε αυτή την διασυνδεδεμένη κοινωνία που ζούμε, θα επιστρέψει και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες… «Και στην πραγματικότητα θα μπορούσα να προβλέψω ότι, εάν ξεφύγει από τον έλεγχο σε αυτές τις χώρες που έχουν χαμηλότερο εισόδημα, τότε θα δούμε σε ΗΠΑ και Ευρώπη ένα δεύτερο, ένα τρίτο , ακόμη και ένα τέταρτο κύμα του Covid – 19».

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης: «Άρα είμαστε πραγματικά τόσο ασφαλείς όσο ο πιο αδύναμος κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα», τόνισε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καθηγητής προέβλεψε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει «καταστροφικό αντίκτυπο παγκοσμίως».

Μέχρι στιγμής, στη «μαύρη ήπειρο», με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν καταγραφεί συνολικά πάνω από 16.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid- 19 και 876 θάνατοι.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι η Αφρική βρίσκεται εβδομάδες πίσω από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοιού, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων στη μαύρη ήπειρο δείχνει να μοιάζει ανησυχητικά με την Ευρώπη.

Ήδη, σχεδόν 20 Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες έκαναν έκκληση για μια μαζική διεθνή προσπάθεια σε ότι αφορά την οικονομική ενίσχυση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στην Αφρική, ζητώντας την συνεισφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ