Κορονοϊός: Ελληνίδα γιατρός – Ίσως και το Σεπτέμβριο αποτελεσματικό εμβόλιο

Κορονοϊός: Ελληνίδα γιατρός – Ίσως και το Σεπτέμβριο αποτελεσματικό εμβόλιο

Τι λέει η πνευμονολόγος του νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, για το εμβόλιο για τη θεραπεία του κορονοϊού.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, μίλησε η πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού και τις προπάθειες να βρεθεί σύντομα.

Όπως είπε η κ. Γκάγκα πολλές εταιρίες προσπαθούν να το παραγάγουν, τονίζοντας ότι πρώτα θα πρέπει να δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές. «Πρώτα πρέπει να δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές για να δούμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Προφανώς θα επιλεγεί το υγειονομικό προσωπικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη γιατρό «πολλές εταιρείες στο εξωτερικό, προσπαθούν να παραγάγουν κάποιο εμβόλιο. Κάποιο από αυτά θα είναι έτοιμο. Ωστόσο πρώτα πρέπει να δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές για να δούμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Άρα προφανώς θα επιλεγεί το υγειονομικό προσωπικό υπό την έννοια ότι «είμαστε πιο εκτεθειμένοι στον ιό και μπορούμε να καταλάβουμε πιο εύκολα την ασφάλειά του». Όμως το εμβόλιο θα είναι υπό μελέτη και δεν θα μπορεί κάποιος να το αγοράσει από το φαρμακείο».

Η κ. Γκάγκα μίλησε και για την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων από τον οίκο ευγηρίας που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι σχετικά καλή. Δεν τους παρακολουθούμε όλους εμείς. Απ’ ότι έχω ακούσει είναι σε σχετικά καλή κατάσταση ενώ οι οκτώ από τους δέκα είναι άνω των 90 ετών».

Σε σχετική ερώτηση για την δραστική ουσία ρεμδεσιβίρη και αν δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για τον ιό τόνισε πως «το φάρμακο δοκιμάστηκε στα πρώτα κρούσματα που είχαμε στις μονάδες της χώρας μας. Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι το ισχυρότερο φάρμακο. Δοκιμάζουμε 3-4 αντιικά ενώ υπάρχουν πάρα πολλά πρωτόκολλα που συμμετέχουν αρκετά νοσοκομεία καθώς και πολλοί ασθενείς αφού πρώτα έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους γιατρούς.

Όταν έρχονται στο νοσοκομείο η πρώτη θεραπεία που τους χορηγούμε είναι συνδυασμός χλωροκίνης με αγαθιροθρήνη. Αυτό γίνεται κάποιοι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηπατική λειτουργία και με τα ένζυμά τους. Εάν όμως τα πράγματα βαρύνουν τότε συζητάμε με τον ασθενή και αν θέλει και συμφωνεί ετοιμάζουμε κάποιο από τα υπόλοιπα φάρμακα που έχουμε στη διάθεσή μας».

 

Οι ουσίες που χρησιμοποιούμε βρίσκονται στην αγορά

Η γιατρός απαντώντας σε ερώτημα για το αν οι ουσίες που χρησιμοποιούν οι γιατροί είναι υπό μελέτη εξήγησε πως πρόκειται για ουσίες που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, για να συμπληρώσει στην συνέχεια: «Όμως επειδή δεν έχουμε στοιχεία για τον κορονοϊό, οτιδήποτε δίνουμε το κάνουμε κατόπιν συννενοήσης με τον ασθενή και την οικογένειά του. Όλες οι μελέτες και όλα τα φάρμακα δοκιμάζονται για την συγκεκριμένη νόσο που συνταγογραφούνται. Με αυτό τον τρόπο παίρνουν άδεια. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: Εάν χρησιμοποιήσω ένα φάρμακο που κανονικά χρησιμοποιείται για το AIDS σε μία άλλη ίωση, ή ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη γρίπη και χορηγείται σε άλλη ίωση, θα πρέπει να πάρω σχετική έγκριση από τον ΕΟΦ πρώτα και ακολούθως τη σύμφωνη γνώμη του ασθενή. Τα πρωτόκολλα είναι πολύ συγκεκριμένα έτσι ώστε να είμαστε ασφαλείς. Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έχουν περάσει τη διαδικασία ασφάλειας».

Η πνευμονολόγος του «Σωτηρία» απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την πιθανότητα κάποιος να νοσήσει ξανά από τον ιό εξέφρασε άποψη της λέγοντας πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση καθώς οι ιώσεις αφήνουν ανοσία. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις από την Κίνα όπου κάποιος νόσησε εκ νέου.

Τέλος σχολιάζοντας το πότε πιστεύει ότι θα αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης υποστηρίζει ότι «μετά τις 15 μπορούμε να δούμε ελάττωση των μέτρων. Ωστόσο αυτό που θα το κρίνει είναι πόσο καλά θα συμπεριφερθούμε όλοι το Πάσχα. Νομίζω ότι ακόμα και όταν αρθούν τα μέτρα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ