Κορωνοϊός: Μεταδίδεται από τα ρούχα; Πώς να τα απολυμάνετε

Κορωνοϊός: Μεταδίδεται από τα ρούχα; Πώς να τα απολυμάνετε

Η απάντηση εξαρτάται από το πόσον καιρό φοράει τα ρούχα κάποιος και από το που εργάζεται. Όσο για τις αγορές από τα e-shops πρέπει να ανησυχούμε;

Αρκετοί εργαζόμενοι πηγαίνουν στο γραφείο, μετακινούνται ή εργάζονται στο παντοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ, χρησιμοποιούν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή δουλεύουν στην καθαριότητα. Στο ερώτημα, λοιπόν, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χειρισμού των ρούχων κατά την επιστροφή στο σπίτι, μία γενική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, γιατί εξαρτάται από το είδος της χρήσης τους.

Ο σύλλογος των ιατρών που εργάζονται στα επείγοντα στις ΗΠΑ προτρέπει τις νοσοκόμες και τους γιατρούς να αφαιρούν όλα τα ρούχα τους πριν μπουν στο σπίτι τους και να κάνουν αμέσως ντους ή μπάνιο, ενώ τα ρούχα εργασίας να μπαίνουν στο πλυντήριο μόνα τους, στην πιο ζεστή θερμοκρασία πλύσης. Αλλά αν δεν εργάζεστε σε νοσοκομείο, δεν χρειάζεται να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, αν για παράδειγμα το μόνο που κάνετε είναι να πηγαίνετε για μερικά ψώνια που και που και κατά βάση να μένετε σπίτι.

«Δεν έχω δει κάποια δημοσιευμένη έρευνα που να υποδηλώνει ότι οι συνηθισμένοι άνθρωποι πρέπει να αφαιρούν τα ρούχα και να κάνουν ντους αμέσως μετά από έναν περίπατο στη γειτονιά», σημειώνει η Elizabeth Scott, αντιπρύτανης στο Κολέγιο Φυσικών, Συμπεριφορικών και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Simmons στη Βοστώνη. «Η εστίαση πρέπει να παραμείνει στις πρακτικές υγιεινής των χεριών, στη χρήση μάσκας και να στο να μην αγγίζουμε το πρόσωπο» συμπληρώνει η ίδια.

Ωστόσο, η ίδια επιστήμονας προτείνει ως μέσο προφύλαξης στους υπαλλήλους των καταστημάτων που εργάζονται στον τομέα της υγιεινής ή που έρχονται σε καθημερινή επαφή με το κοινό, να βγάζουν τα ρούχα και είτε να τα πλένουν είτε να τα αφήνουν στη βεράντα να αεριστούν. Η ίδια προτείνει επίσης τη χρήση αντιμικροβιακών απολυμαντικών προϊόντων πλυντηρίου, ως επιπρόσθετο μέτρο.

Τώρα, στο θέμα του αν μπορεί να προσκολληθεί ο ιός στα ρούχα που αγοράζουμε από καταστήματα, φυσικά και ηλεκτρονικά, το Harvard Health πριν λίγες εβδομάδες, αλλά και άλλοι επιστημονικοί φορείς, έχουν υποστηρίξει ότι λόγω της απαλής υφής των ρούχων, ο ιός είναι δύσκολο να προσκολληθεί εκεί. Σε κάθε περίπτωση, όταν αγοράζετε ρούχα, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, εφόσον τα πλύνετε την πρώτη φορά, όπως άλλωστε θα κάνατε ούτως ή άλλως. Επομένως, συνεχίστε απτόητοι τις ηλεκτρονικές αγορές σας, διότι και η οικονομία πρέπει να επιζήσει της πανδημίας και εσείς να βοηθήσετε την ψυχολογία σας να ανέβει. Καλοκαίρι ενόψει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ