Κορονοϊός και ζέστη: Πόσο πραγματικά εξασθενεί, τι δήλωσε ο Τσιόδρας

Κορονοϊός και ζέστη: Πόσο πραγματικά εξασθενεί, τι δήλωσε ο Τσιόδρας

Ο ιός φαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι μπορεί να επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους. Οι δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα σχετικά με την επίδραση της ζέστης.

Απαντήσεις στο ερώτημα αν ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει στις υψηλές θερμοκρασίες ενόψει του καλοκαιριού, έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, λέγοντας πως υπάρχει πιθανότητα να πέσει κατά 20% η μετάδοση του ιού.

Συγκεκριμένα μίλησε για τις συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας και πως όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του Covid-19.

Παρόλα αυτά οι διατυπώσεις ήταν πολύ προσεκτικές, καθώς μίλησε μόνο για ενδείξεις

Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορονοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, συμπλήρωσε ότι όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα.

Αντίθετα, φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους. Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοση του κορονοϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν βελτιωθεί περισσότερο ο καιρός. Πάντως, ο Σ. Τσιόδρας κατέληξε, αναφερόμενος σε νεώτερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, ότι δεν υπάρχουν νεώτερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ