«Δάχτυλα Covid»: Ανησυχία στους επιστήμονες – Γιατί μιλούν για ένα πιθανό νέο σύμπτωμα του κορονοϊού

«Δάχτυλα Covid»: Ανησυχία στους επιστήμονες – Γιατί μιλούν για ένα πιθανό νέο σύμπτωμα του κορονοϊού

Τα σημάδια έχουν εμφανιστεί κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, μερικές φορές πριν από άλλα συμπτώματα του COVID-19.

Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον πλανήτη, έχουν ανακαλυφθεί ολοένα και περισσότερες δυνατότητες και επιβεβαιωμένα συμπτώματα της νόσου.

Πλέον, εκτός από τα πιο κοινά συμπτώματα (πυρετός, δύσπνοια και ξηρός βήχας), ο COVID-19 έχει επίσης εμφανιστεί ως επιπεφυκίτιδα, δερματικά εξανθήματα και πεπτικά προβλήματα όπως η διάρροια. Τώρα, οι δερματολόγοι εξετάζουν ένα άλλο πιθανό σημάδι λοίμωξης από κοροναϊό που ονομάζεται… «δάχτυλα COVID».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Health.com, η είδηση προέκυψε από δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηκε στις 9 Απριλίου από το Γενικό Συμβούλιο των Επίσημων Σχολών των Ποδιάτρων στην Ισπανία, αφού εκεί άρχισαν να «καταγράφουν πολλές περιπτώσεις ασθενών, κυρίως παιδιών και νέων, που είχαν μικρές δερματολογικές βλάβες στα πόδια τους». Αλλες φορές απουσία άλλων συμπτωμάτων COVID-19 και σε άλλες πριν από την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων.

Αυτές οι βλάβες, σύμφωνα με το συμβούλιο, είναι «μωβ χρώματος» και συνήθως εμφανίζονται γύρω από τις άκρες των ποδιών, αν και συνήθως επουλώνονται χωρίς να αφήνουν σημάδια στο δέρμα. Το συμβούλιο συνέκρινε τα σημάδια με αυτά που προκύπτουν από ανεμοβλογιά, ιλαρά ή pernio (μικρές βλάβες που εμφανίζονται μετά από έκθεση σε πολύ κρύες θερμοκρασίες).

Ενώ τα «δάκτυλα COVID» δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο σύμπτωμα του COVID-19, άλλοι συσχετισμοί ποδιατρικής και δερματολογίας έχουν επίσης παρατηρήσει τη συσχέτιση μεταξύ των βλαβών των δακτύλων των ποδιών και των λοιμώξεων κοροναϊού.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδιάτρων δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη περίπτωσης που περιγράφει παρόμοια ευρήματα, περιγράφοντας ένα 13χρονο αγόρι που ξαφνικά παρουσίαζε βλάβες και στα δύο πόδια. Δύο ημέρες αργότερα, παρουσίασε γενικά συμπτώματα COVID-19 – πυρετό, μυϊκό πόνο και πονοκεφάλους – μαζί με έντονο κνησμό και καύση στα πόδια.
Το αγόρι δεν έκανε τεστ ποτέ για COVID-19, ούτε και τα άλλα μέλη της οικογένειας, αλλά η αδερφή και η μητέρα του εμφάνισαν συμπτώματα κοροναϊού πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα του αγοριού.

Οι βλάβες των ποδιών του αγοριού άρχισαν να εξαφανίζονται μέσα σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας ξεκίνησε επίσης το δικό της μητρώο δερματολογικών ζητημάτων που ενδεχομένως συνδέονται με το COVID-19 – συμπεριλαμβανομένων των «COVID toes» για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.

Δεν είναι σαφές γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό με τους ασθενείς με COVID-19, αλλά ο Nazanin Saedi, καθηγητής δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson λέει ότι μπορεί να έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο ιός διεγείρει τη φλεγμονή. «Μπορεί να είναι μια εντοπισμένη φλεγμονή στο δάχτυλο ή στα δάχτυλα των ποδιών», λέει. Επισημαίνει επίσης ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση της πήξης του αίματος σε εκείνους που είναι πολύ άρρωστοι. «Αυτό το βλέπουμε και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς αλλά και σε ασθενείς που είναι σοβαρά άρρωστοι», λέει ο Δρ Saedi.

Σε δελτίο τύπου από τη Northwestern Medicine, η δερματολόγος Amy Paller, MD, σημείωσε επίσης ότι η αντίδραση θα μπορούσε να είναι μια ανοσολογική απόκριση, παρομοιάζοντάς την ξανά με το pernio. «Το Pernio, το οποίο μοιάζει με αυτό αλλά είναι μια απόκριση στο κρύο, περιλαμβάνει τη σύσφιξη αυτών των μικρών αιμοφόρων αγγείων – και πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει ως απόκριση στη φλεγμονή, που πιθανώς προκλήθηκε ως μέρος της απόκρισης στον ιό COVID-19 ,» είπε.

Ο Ted Lain, MD, επικυρωμένος δερματολόγος και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Sanova Dermatology συμφωνεί, προσθέτοντας ότι μπορεί επίσης να σχετίζεται με αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη μόλυνση από το COVID-19. «Ισως πρόκειται για μια συγκεκριμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε απάντηση στο COVID-19 και να προκαλέσει αυτά τα παράξενα ευρήματα», εξηγεί.
Ο Δρ. Lain και ο Dr. Saedi προσθέτουν ότι η εμφάνιση των «ποδιών COVID» κυρίως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες μπορεί να σηματοδοτεί ότι είναι και μια ανοσοαπόκριση. «Τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν ισχυρή τοπική ανταπόκριση», λέει ο Δρ Saedi, ενώ ο Δρ Lain προσθέτει ότι «η επιστημονική κοινότητα υποθέτει ότι τα« δάχτυλα COVID» είναι πιθανώς ένα σημάδι μιας ισχυρής ανοσολογικής απόκρισης και επίσης θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο οι νεότεροι τείνουν να έχουν μια πιο ήπια πορεία μόλυνσης από τους ενήλικες».

Αυτήν τη στιγμή, δεν είναι απολύτως σαφές εάν οι αλλοιώσεις των ποδιών σχετίζονται σίγουρα με το COVID-19, «αλλά όταν είναι τόσο συχνή αυτή τη στιγμή κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας και εμφανίζεται σε ασθενείς με ασυμπτωματική ή ήπια προσβολή, φαίνεται πάρα πολύ τυχαίο να μην είναι μια εκδήλωση του ιού για τους ασθενείς στην εφηβεία», δήλωσε ο Dr. Paller. Το γενικό συμβούλιο των επίσημων κολλεγίων ποδίατρων στην Ισπανία επανέλαβε αυτή τη δήλωση, παροτρύνοντας τα κολέγια και τα μέλη του να είναι πολύ προσεκτικοί, επειδή αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ανίχνευσης COVID-19 που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της εξάπλωσης.»

Τελικά, σύμφωνα με τον Δρ. Saedi, τα «δάχτυλα COVID» εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό. «Όπως με όλες τις πτυχές αυτού του ιού, υπάρχουν πολλά να μάθουμε», λέει, επισημαίνοντας πως οι δερματολόγοι και οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν το πιθανό σύμπτωμα. Ως συνήθως, εάν παρατηρήσετε αυτό το νέο σύμπτωμα ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το COVID-19, είναι καλύτερο να καλέσετε το γιατρό σας σχετικά με τα επόμενα βήματα για τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ