Κορονοϊός: 16χρονος μαθητής από την Κοζάνη εκτύπωσε 3D μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές

Κορονοϊός: 16χρονος μαθητής από την Κοζάνη εκτύπωσε 3D μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γιώργος Ζιάμπας έφτιαξε προστατευτικές μάσκες χρησιμοποιώντας τον τρισδιάστατο εκτυπωτή που είχε σπίτι του και τις έστειλε στο Υπουργείο Υγείας.

Ενώ η δύσκολη μάχη για την καταπολέμηση του κορονοϊού συνεχίζεται, περιστατικά όπως αυτό με πρωταγωνιστή τον 16χρονο Γιώργο Ζιάμπα, αποδεικνύουν ότι μία πανδημία μπορεί να βγάλει και τον καλύτερό μας εαυτό.

Ο Γιώργος Ζιάμπας είναι δεκαέξι ετών, μαθητής Α΄ Λυκείου και μένει μόνιμα με την οικογένειά του στον Κρόκο Κοζάνης. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες, αποφάσισε να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και να κάνει και αυτός ό,τι μπορεί για να βοηθήσει το δύσκολο έργο του ιατρικού προσωπικού.

Ο μαθητής, με δική του πρωτοβουλία, αξιοποίησε τον τρισδιάστατο εκτυπωτή που είχε σπίτι του και έφτιαξε προστατευτικές μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας.

«Αποφάσισα να μη μείνω με τα χέρια σταυρωμένα και να βοηθήσω και εγώ με τον τρόπο μου τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που παλεύουν με τα λιγοστά μέσα να κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά τους» δήλωσε στο kozanimedia.gr o 16χρονος.

Τον μαθητή ενέπνευσε μία ομάδα εθελοντών που εκτυπώνουν τρισδιάστατα κομμάτια για την κατασκευή μασκών, για την οποία πληροφορήθηκε μέσω των social media. Ο Γιώργος επικοινώνησε μαζί τους, ζήτησε να του στείλουν το ψηφιακό σχέδιο για την εκτύπωση και πολύ γρήγορα η αρχική του ιδέα, έγινε πράξη.

Για την κατασκευή της κάθε μάσκας χρειάστηκαν περίπου επτά ώρες. Ο 16χρονος μαθητής εκτύπωσε συνολικά τριάντα μάσκες και τις έστειλε στο Υπουργείο Υγείας ώστε να δοθούν όπως είπε και ο ίδιος, στα νοσοκομεία που τις έχουν περισσότερο ανάγκη.

giorgos-ziampas-70.jpg

Όσο για το πώς αισθάνθηκε ο ίδιος, δήλωσε στο kozanimedia.gr:

«Χαίρομαι που κατάφερα μέσα από το σπίτι να συνεισφέρω και εγώ στον αγώνα που δίνει η χώρα μας. Εύχομαι όλο αυτό να τελειώσει σύντομα και να επιστρέψουμε υγιείς στην κανονικότητά μας»

Ο 16χρονος έφηβος, έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη διαδικασία εκτύπωσης των μασκών.

Δείτε το βίντεο:

Η τέχνη της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό

Το 3D printing είναι αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και αξιοποιείται σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει αξιοποιηθεί και στη μάχη για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Ήδη στη χώρα μας, εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων αλλά και το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου, έχουν προχωρήσει στην εκτύπωση προστατευτικών μασκών, προσωπίδων ή ασπίδων, αξιοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές που είχαν στη διάθεσή τους. Οι μάσκες δόθηκαν στους αρμόδιους φορείς, σε μία προσπάθεια στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ