Κορωνοϊός: Διαφορετική η Πρωτομαγιά εν μέσω πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαφορετική η Πρωτομαγιά εν μέσω πανδημίας

Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η γιορτή της Πρωτομαγιάς είτε να μεταφέρεται σε άλλη ημερομηνία είτε να γιορτάζεται με ασφάλεια

Για πολλές χώρες του κόσμου, η ημέρα αυτή αποτέλεσε και αποτελεί μια γιορτή ιδιαίτερης σημασίας αφού είναι αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες και γιορτάζεται με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και πορείες.

Ωστόσο, φέτος, στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου Covid- 19, με αποτέλεσμα η γιορτή της Πρωτομαγιάς είτε να μεταφέρεται σε άλλη ημερομηνία είτε να γιορτάζεται με ασφάλεια: διαδικτυακά.

H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών στις 20 Ιουλίου 1889 (Εργατική Πρωτομαγιά) κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, τιμώντας τους νεκρούς στο Σικάγο το 1886.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διατράνωναν την αντίθεσή τους στις ατελείωτες εργατοώρες διεκδικώντας εργασιακό ημερήσιο οκτάωρο και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Τα αμερικανικά εργατικά συνδικάτα αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου του 1886 καθώς την περίοδο εκείνη δεν υφίστατο κανονιστικό εργασιακό πλαίσιο. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται σχεδόν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ακόμη και τις Κυριακές.

Στη δυναμική πορεία των εργαζομένων του Σικάγο, συμμετείχαν περισσότεροι από 90 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ περίπου 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια συμμετείχαν στην απεργία.

Τρεις ημέρες αργότερα, σημειώθηκαν βίαιες συμπλοκές στην πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης προς συμπαράσταση των απεργών.

Παρόντες ήταν και μέλη του αναρχικού κινήματος. Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, η αστυνομία έλαβε την εντολή να διαλύσει με τη βία την κινητοποίηση.

Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, ένας άγνωστος από το πλήθος έριξε προς τις αστυνομικές δυνάμεις μία χειροβομβίδα, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες.

Ως απάντηση, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις διαδηλωτές και σημαντικός αριθμός τους να τραυματιστεί.

Στη συμπλοκή έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι αστυνομικοί.

Οκτώ συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό για τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο του αστυνομικού.

Ως γιορτή αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών και το σοσιαλιστικό κίνημα, η Πρωτομαγιά έχει την τιμητική της σε χώρες όπως η Κίνα, η Κούβα και τα πρώην Σοβιετικά κράτη.

Εκεί οι εορτασμοί είθισται να περιλαμβάνουν μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις.Φέτος όμως με την πανδημία του κορωνοιού η κατάσταση στους δρόμους των χωρών αυτών αναμένεται να είναι διαφορετική.

Το 2015 περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην «Κόκκινη Πλατεία» της Μόσχας. Αυτή η χρονιά ήταν η δεύτερη από το 1991 που οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας αναβίωσαν την παράδοση της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης.

Εκτός από τη Ρωσία, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται την ημέρα αυτή στους δρόμους, τιμώντας τα θύματα του Σικάγο, όπως στην Καμπότζη, την Κωνσταντινούπολη, τον Ισημερινό, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Βολιβία, την Ταϊβάν, την Ινδονησία, την Νότιο Κορέα, την Ισπανία, την Αυστρία, την Γαλλία,την Γερμανία και τις Φιλιππίνες.

Στη Γερμανία, η Πρωτομαγιά αναφέρεται συνήθως ως «Ημέρα των Εργατών». Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Βερολίνο, οι μεγαλύτερες από τις οποίες διοργανώνονται από εργατικά συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο, στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες , Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία, όπου η νόσος Covid- 19 έχει κόψει το νήμα της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες να γιορτάσουν κάποια άλλη στιγμή την Πρωτομαγιά ή μέσω διαδικτύου.

Στη Βραζιλία, η ημέρα των εργατών είναι επίσημη γιορτή που γιορτάζεται από τα συνδικάτα με ολοήμερες εκδηλώσεις.

Στην Ιαπωνία, η Πρωτομαγιά δεν έχει οριστεί επίσημα ως εθνική αργία από την κυβέρνηση, αλλά επειδή ημερολογιακά συμπίπτει με τη λεγόμενη «χρυσή εβδομάδα των αργιών», είτε δίνεται από του εργοδότες ως αργία είτε λαμβάνεται ως άδεια άνευ αποδοχών από την πλειονότητα των Ιαπώνων.

Στο Νεπάλ, η Πρωτομαγιά αναγνωρίστηκε ως εθνική αργία το 2007, παρότι γιορτάζεται στη χώρα από το 1963.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι οι μοναδικές χώρες στις οποίες ως «Ημέρα της Εργασίας» δεν εορτάζεται η Πρωτομαγιά, αλλά η πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Την Κυριακή 2 Μαΐου 1893 περίπου 2 χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα και διαδήλωσαν, ζητώντας την καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας, την καθιέρωση της Κυριακής ως ημέρα αργίας, καθώς και τη χορήγηση σύνταξης στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Η κινητοποίηση ήταν η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, η οποία οργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να εκφωνήσει το αίτημα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν έντονες αντιδράσεις. Η κινητοποίηση έληξε με συλλήψεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και αυτή του Καλλέργη.

Το 1911 γιορτάστηκε και πάλι η Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ απεργίες ξέσπασαν σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας. Έπειτα, μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ, η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε ξανά το 1919.

Η Πρωτομαγιά που σημάδεψε το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα ήταν η μεγάλη απεργία των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το 1936.Η κινητοποίηση που ξεκίνησε με κατάληψη ενός εργοστασίου γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλα καπνεργοστάσια της πόλης. Οι αρχές απάντησαν στους εργάτες με χρήση βίας από την αστυνομία και το στρατό. Τελικός απολογισμός, τουλάχιστον 12 νεκροί και 300 τραυματίες.

Χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μένει και η αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944. Στην κατεχόμενη Αθήνα, 200 κομμουνιστές αιχμάλωτοι, πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ