Κορονοϊός – Μελέτη: Πρωτεΐνη «δείχνει» ποιοι θα νοσήσουν σοβαρότερα

Κορονοϊός – Μελέτη: Πρωτεΐνη «δείχνει» ποιοι θα νοσήσουν σοβαρότερα

Ένα πολύ υψηλό επίπεδο πρωτεΐνης γνωστό ως suPAR στο αίμα των ασθενών με COVID-19 μπορεί να είναι προγνωστικός παράγοντας για σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Critical Care στις 30 Απριλίου.

Η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την έγκαιρη πρόγνωση του ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση και έτσι οι γιατροί να ενεργήσουν αναλόγως.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Critical Care, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Rush σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την πρωτεΐνη suPAR ώστε να προβλέψουν εγκαίρως ποιοι ασθενείς με COVID-19 θα χρειαστούν μηχανικό αερισμό.

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η αυξημένη suPAR στο αίμα των ασθενών με COVID-19 είναι προγνωστική της αναπνευστικής υγείας τους. Κι εφόσον η πρωτεΐνη έχει ρόλο αντιδραστηρίου στο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι δείκτης της σοβαρότητας της νόσου», λέει ο Jochen Reiser, καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Παθολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Παράλληλα συμπληρώνει ότι, όσο υψηλότερα τα επίπεδα πλάσματος της suPAR τόσο χειρότερο το αποτέλεσμα για τους πνεύμονες και τόσο μικρότερο το διάστημα μέχρι τη διασωλήνωση του ασθενή.

Ο καθηγητής Reiser και οι συνεργάτες του έλεγξαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης suPAR σε 15 ασθενείς όταν εισήχθησαν στο Ιατρικό Κέντρο ή όταν ελέγχθησαν αν είχαν νόσο COVID-19. Στην Ελλάδα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέτρησε την πρωτεΐνη στο αίμα 57 ασθενών και τους έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση ως προς την πορεία της υγείας τους και παράλληλα, καταγράφηκε και ο χρόνος μέχρι τη διασωλήνωση. Όντως διασωληνώθηκαν ταχύτερα οι ασθενείς που είχαν υψηλές τιμές πλάσματος της suPAR.

«Υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία που τεκμηριώνει τη σχέση της suPAR με κακές εκβάσεις από σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, πάθηση συχνή στους ασθενείς με σοβαρή COVID-19, και την κακή λειτουργικότητα των πνευμόνων σε όσους είναι σε κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με τον κ. Reiser.

«Αν στο πλαίσιο διάγνωσης της νόσου μετράμε και τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τότε ίσως ξέρουμε από την αρχή ποιους ασθενείς πρέπει να προσέχουμε περισσότερο και ποιος να στείλουμε σπίτι. Τα επίπεδα της στο πλάσμα αίματος μας δείχνουν την πορεία της ασθένειας και έτσι μας δίνουν το πλεονέκτημα να παρέμβουμε εγκαίρως», εξηγεί.

Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει και περισσότερα στοιχεία για τον ρόλο της suPAR στην σχετιζόμενη με την COVID-19 δυσλειτουργία διαφόρων ζωτικών οργάνων.

Ο διαλυτός υποδοχέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου της ουροκινάσης, γνωστός και ως suPAR, παράγεται στο ενδοβρογχικό δένδρο στους πνεύμονες και από ανοσοκύτταρα στον μυελό των οστών και έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι βλάπτει τους νεφρούς.

Με δύο δημοσιεύσεις στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, η επιστημονική ομάδα του Δρ. Reiser έδειξε ότι τα χρονίως αυξημένα επίπεδα της στο αίμα συνδέονται με την εκδήλωση χρόνιας νεφρικής νόσου, ωστόσο η υψηλή suPAR στο πλάσμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για οξεία νεφρική βλάβη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ