Δίδυμοι υπέκυψαν στην Covid-19 με διαφορά λίγων ωρών – Στο γενετικό υπόβαθρο στρέφονται οι ερευνητές

Δίδυμοι υπέκυψαν στην Covid-19 με διαφορά λίγων ωρών – Στο γενετικό υπόβαθρο στρέφονται οι ερευνητές

Ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό αυτοί οι θάνατοι να αναδεικνύουν γενετικούς παράγοντες που κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον ιό από άλλους

Την προσοχή των επιστημόνων έχει τραβήξει το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα στη Μεγάλη Βρετανία δύο ζευγάρια διδύμων και δύο ζευγάρια αδελφών πέθαναν από την covid-19 , όλοι με λίγες ώρες ή μέρες διαφορά.

Ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό αυτοί οι θάνατοι να αναδεικνύουν γενετικούς παράγοντες που κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον ιό από άλλους.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στις λοιμώξεις. Γενετικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν τους υποδοχείς που χρησιμοποιεί ένας ιός για να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Το πόση αντίσταση θα δείξει ο οργανισμός, η γενική κατάσταση της υγείας του, η αντίδραση του ανοσοποιητικού του, όλα έχουν και γενετικό καθορισμό σε κάποιο βαθμό.

Ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ του Κing’s College του Λονδίνου θεωρούν πως τα συμπτώματα της Covid-19 δείχνουν να συνδέονται με γενετικούς παράγοντες κατά 50%. Αλλά ο ίδιος επισημαίνει πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να γίνει κατανοητό ποια γονίδια εμπλέκονται και τι διαφορά κάνουν στην πορεία της νόσου. «Δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν γονίδια που συνδέονται με τους υποδοχείς ή με το πώς εκδηλώνεται η νόσος» εξηγεί.

Οι 37χρονες δίδυμες Katy και Davis πέθαναν τον περασμένο μήνα στο νοσοκομείο του Southampton. Ζούσαν μαζί, είχαν υποκείμενα νοσήματα και ήταν ήδη άρρωστες πριν κολλήσουν τον νέο κορονοϊό. Οι δίδυμες Eleanor και Eileen Adrews, 66 ετών, υπέκυψαν στις αρχές του μήνα. Κι κείνες ζούσαν μαζί και είχαν προβλήματα υγείας.

Δύο αδέλφια από το Newport, ο 59χρονος Ghulam Abbas και ο 54χρονος Raza άφησαν την τελευταία τους πνοή με λίγες ώρες διαφορά στο νοσοκομείο Royal Gwent. Τα αδέλφια Olume Ivowi και Isi Ivowi, 46 και 38 ετών, πέθαναν με λίγες ημέρες διαφορά.

«Οι θάνατοι αυτοί θορύβησαν τον κόσμο, ότι υπάρχει γενετική πτυχή, αλλά όταν ζουν μαζί μοιράζονται και το ίδιο περιβάλλον» εξήγησε ο Spector, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Marcus Munafo, καθηγητής βιολογικής ψυχιατρικής στο Bristol University, σημειώνει πως οι θάνατοι διδύμων πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. «Ο θάνατός τους από Covid-19 τραβάει την προσοχή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να θεωρούμε πως δίδυμοι ή αδέλφια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο» ξεκαθαρίζει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ