Γιατί η Κίνα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές των ΗΠΑ

Γιατί η Κίνα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές των ΗΠΑ

Ο Τζορτζ Ένγκελμαν, ένας ψηφοφόρος που δεν ψηφίζει σταθερά ένα κόμμα στην πολιτεία- κλειδί Ουισκόνσιν, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την ψήφο του αυτό τον Νοέμβριο χάρη στον τρόπο που αντιμετώπισε την επιδημία του κοροναϊού.

Ο Τζορτζ Ένγκελμαν, ένας ψηφοφόρος που δεν ψηφίζει σταθερά ένα κόμμα στην πολιτεία- κλειδί Ουισκόνσιν, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την ψήφο του αυτό τον Νοέμβριο χάρη στον τρόπο που αντιμετώπισε την επιδημία του κοροναϊού.

Ο Ένγκελμαν, που ψήφισε δύο φορές τον Δημοκρατικό Μπαράκ Οπάμα αλλά το 2016 προτίμησε τον Ρεπουμπλικάνο Τραμπ, πιστεύει ότι ο πρόεδρος είναι πιο ικανός να αναλάβει την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ που επλήγη από την επιδημία covid-19 σε σχέση με τον πιθανότερο αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Επίσης πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναγκάσει την Κίνα να λογοδοτήσει για την επιδημία που ξεκίνησε από το έδαφός της.

«Σίγουρα προτιμώ τον Τραμπ απέναντι στην Κίνα σε σχέση με τον Μπάιντεν, μακράν» δήλωσε ο 50χρονος Ένγκελμαν που εργάζεται σε μια εταιρεία διανομής τροφίμων.

Άθελά του ο ψηφοφόρος αυτός αναφέρθηκε σε δύο βασικούς πυλώνες του μηνύματος επανεκλογής του Τραμπ, αφού η χειρότερη οικονομική και υγειονομική κρίση εδώ και δεκαετίες ανάγκασε την προεκλογική του ομάδα να τροποποιήσει το μήνυμά της που βασιζόταν στην οικονομική ευημερία που επετεύχθη στις ΗΠΑ υπό την προεδρία του.

Αρκετοί σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου έχουν δηλώσει ότι η προεκλογική του εκστρατεία για το 2020 θα βασιστεί σε δύο θεματικές: από τη μία ο Τραμπ είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία και από την άλλη ο Μπάιντεν δεν θα αντιμετωπίσει το ίδιο σκληρά την Κίνα, την οποία ο Τραμπ κατηγορεί για την πανδημία.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που βρίσκει απήχηση στην εκλογική βάση του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με συνεντεύξεις από περισσότερους από 50 ψηφοφόρους σε πολιτείες-κλειδιά, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και ο Ουισκόνσιν, στις οποίες το 2016 ο Τραμπ κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά και οι οποίες θα κρίνουν αν θα επανεκλεγεί φέτος.

«Οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι η Κίνα ήταν ένας κακός παράγοντας στον ιό. Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι πιστεύει πως ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα» σχολίασε ο Τιμ Μάρτόου, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. «Θα προωθήσουμε» αυτό το μήνυμα, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Τ.Τζ. Ντάκλο, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαίντεν, χαρακτήρισε την αντίδραση του Τραμπ στην κρίση «καταστροφική».

Τον κατηγόρησε ότι «εξαπατήθηκε» από την Κίνα στις αρχές του έτους και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Οι εκλογές αυτές θα είναι ένα δημοψήφισμα για τις ιστορικές αποτυχίες του Ντόναλντ Τρμαπ ως προέδρου» τόνισε.

Δύσκολο κλίμα για επανεκλογή
Ο Τραμπ αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική καθώς αντιμετωπίζει μια πιο δύσκολη προεκλογική εκστρατεία εν μέσω της επιδημίας covid-19 από την οποία μέχρι τώρα έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ και περισσότεροι από 74. 000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η κρίση είναι τόσο μεγάλη που καθιστά δύσκολη την επανεκλογή του προέδρου, όποιο κι αν είναι το μήνυμά του, εκτίμησε ο Στου Ρόθενμπεργκ, πολιτικός αναλυτής που δεν πρόσκειται σε κάποιο από τα δύο κόμματα.

«Τα μηνύματα αυτά ενδέχεται να έχουν απήχηση στη βάση του, όμως πρέπει να επεκταθεί πέρα από αυτή για να κερδίσει. Θα πρέπει να αλλάξει τη γνώμη των αναποφάσιστων», τόνισε.

«Σε μερικούς μήνες θα εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια βαθιά τρύπα και σε πολλούς από αυτούς δεν αρέσει αυτό το στυλ … ο διχαστικός του λόγος», επεσήμανε.

Συνεντεύξεις με ψηφοφόρους στο Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν καθιστούν σαφή την πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ. Όλοι οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, ακόμη μερικοί που ψήφισαν απρόθυμα τον Αμερικανό πρόεδρο το 2016 λένε ότι τους έχει αποξενώσει ακόμη περισσότερο η κακή διαχείριση της επιδημίας και ο διχαστικός του λόγος σε καιρό κρίσης.

Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι από τις πιέσεις των Ρεπουμπλικάνων και του Τραμπ για επανέναρξη της οικονομίας παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Οι προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών από την covid-19 στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν αφού η Τζόρτζια και η Φλόριντα ήραν τους περιορισμούς και άνοιξαν τις οικονομίες τους.

Θετικά σημάδια
Ιστορικά η κακή οικονομική κατάσταση έβλαψε τις προσπάθειες επανεκλογής Αμερικανών προέδρων, όπως του Τζίμι Κάρτερ το 1980 και του Τζορτζ Χέρμπερτ Μπους το 1992.

Όμως η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ βλέπει θετικά σημάδια καθώς οι πολιτείες αρχίζουν να επιτρέπουν σε κάποιες επιχειρήσεις να ανοίξουν και πάλι ενώ ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Αμερικανών θέλει να επιστρέψει στην εργασία του.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, το 45% των Αμερικανών απάντησε ότι ο Τραμπ θα είναι καλύτερος στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τον Μπάιντεν.

Επίσης σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ βλέπουν την οργή προς την Κίνα λόγω του κοροναϊού ως ευκαιρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αυξήσει τις τελευταίες εβδομάδες τις επικρίσεις του προς το Πεκίνο και έχει απειλήσει να επιβάλει νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Έρευνα του Pew research Center στα τέλη Απριλίου έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών αντιμετωπίζουν πλέον αρνητικά την Κίνα, αύξηση 20 μονάδων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017 όταν ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ.

Από την επόμενη εβδομάδα το μήνυμα για την Κίνα θα σταλεί στους αξιωματούχους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε όλες τις πολιτείες. Σε αυτό η προεκλογική ομάδα του Τραμπ θα κατηγορεί την Κίνα ότι ευθύνεται για την απώλεια ζωών Αμερικανών και θα τονίζει ότι “ο Τζο Μπάιντεν είναι καλός για την Κίνα αλλά κακός για την Αμερική”, δήλωσε ένας σύμβουλος του Τραμπ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ