Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα για τον κοροναϊό

Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα για τον κοροναϊό

Σε τροχιά κλιμάκωσης παραμένει η αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με επίκεντρο την πανδημία του κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε τροχιά κλιμάκωσης παραμένει η αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με επίκεντρο την πανδημία του κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει ανατρέψει την καθημερινότητα των ανθρώπων παγκοσμίως.

Οι εκατέρωθεν δηλώσεις που δημιουργούν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, συνεχίζονται με τις κατηγορίες των ΗΠΑ για κατασκευή του ιού σε κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν και τα αιτήματα για ανεξάρτητη έρευνα, που όμως αρνείται το Πεκίνο.

Η Κίνα συμβάλλει κι αυτή στην αύξηση της έντασης, δηλώνοντας ότι ο ιός ίσως να ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, ενώ απαντά στις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «λίβελο» που στοχεύει στην επανεκλογή Τραμπ.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που μοιράζονται μέσω του δικτύου των Πέντε Ματιών, μιας συμμαχίας των ΗΠΑ με άλλες τέσσερις αγγλόφωνες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά) φαίνονται επίσης να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ.

«Απογοητευτική η σχέση ΗΠΑ – Κίνας»

Η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα είναι απογοητευτική δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακινάνι, δίνοντας έμφαση στο ρήγμα που βαθαίνει στις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.

Η δήλωση έγινε στην διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο και ενώ είχε προηγηθεί η άρνηση της Κίνας για την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κοροναϊού.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, και στο ίδιο πνεύμα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις» πως ο νέος κοροναϊός διέφυγε από ένα εργαστήριο ιολογίας στην Ουχάν, ωθώντας την Κίνα να του ζητήσει να αποκαλύψει τα στοιχεία πίσω για τον ισχυρισμό του.

Αργότερα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν τη βεβαιότητα, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι προήλθε από εργαστήριο. Αυτές οι δηλώσεις μπορούν και οι δύο να είναι αληθινές. Έχω κάνει και τις δύο», είπε ο Πομπέο.

Η απάντηση της Κίνας

Η Κίνα από την πλευρά της, δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδείξεις «επειδή δεν έχει».

«Ο κ. Πομπέο μίλησε επανειλημμένα, όμως δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδείξεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Σουνγίνγκ.

«Γιατί; Διότι δεν έχει καμία», τόνισε προσθέτοντας πως τη ζήτημα της προέλευσης της επιδημίας θα πρέπει να αφεθεί στους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες «μάλλον παρά σε πολιτικούς που ψεύδονται στο όνομα των αναγκών της εσωτερικής πολιτικής τους».

Προηγουμένως ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, είχε γνωστοποιήσει την άρνηση του Πεκίνου για ανεξάρτητη έρευνα διεθνή έρευνα «όσο η πανδημία και οι αμερικανικές κατηγορίες, εξακολουθούν να εξαπλώνονται».

«Πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας μέχρι την τελική νίκη… », δήλωσε ο Τσεν Σου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα κατήγγειλε τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το σενάριο ότι ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ελεύθερη διάδοση αυτού του είδους του πολιτικού ιού… ενώ όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τον αγώνα κατά του πραγματικού ιού», απάντησε.

«Δεν είμαστε εκ προοιμίου αλλεργικοί σε κάθε μορφής έρευνα και αξιολόγηση», διότι αυτές επιτρέπουν «την προετοιμασία των υπηρεσιών αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων που θα έρθουν», αλλά «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε για να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε.

«Οσο για το : αν και πώς θα απευθύνουμε πρόσκληση προς τον ΠΟΥ, πρέπει προς το παρόν από την μία πλευρά να ορίσουμε τις σωστές προτεραιότητες και, από την άλλη, έχουμε ανάγκη από θετική ατμόσφαιρα».

Ο κινέζος πρεσβευτής κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό του των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που δηλώνουν ότι ο τόπος προέλευσης του κορονοϊού είναι το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, ότι «παρεμποδίζουν τον αγώνα κατά της πανδημίας, προσπαθώντας να εκτρέψουν την προσοχή από τις δικές τους ευθύνες στην εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ».

Ο κινέζος πρεσβευτής πιέσθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να διαψεύσει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και απάντησε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση.

«Εάν ο πρόεδρος Τραμπ ή ο κ. Πομπέο έχουν αποδείξεις, ας τις παρουσιάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο αντί να απευθύνουν κατηγορίες… Μόνο οι επιστήμονες μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις αυτές», είπε.

Σενάρια ένοπλης σύγκρουσης

Σε μια ανάλυση της αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, σε άρθρο των Financial Times, εκτιμάται ότι όλη αυτή η ένταση μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε έναν ψυχρό πόλεμο, αλλά σε μια πραγματική ένοπλη σύγκρουση.

«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να μην οδηγηθούν σε μια τέτοια έκβαση. Και το πρώτο βήμα θα είναι να συμφωνήσουν να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του Covid-19», αναφερόταν στο άρθρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ