«Πειθώ, προειδοποίηση, ουσιαστική επικοινωνία» – Τα «όπλα» της ΕΛ.ΑΣ. για να αδειάσουν οι πλατείες

«Πειθώ, προειδοποίηση, ουσιαστική επικοινωνία» – Τα «όπλα» της ΕΛ.ΑΣ. για να αδειάσουν οι πλατείες

Χαμηλούς τόνους δείχνει ότι κρατά η Αστυνομία, στην προσπάθειά της να αδειάσει τις πλατείες από τους... ανυπάκοους πολίτες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις καλούνται να παίξουν ρόλο «πυροσβεστικό» και όχι κατασταλτικό, απέναντι στους νεαρούς πού παρατηρήθηκε να συγκεντρώνονται στις πλατείες μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Αυτό ορίζει η διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, που εστάλη χτες το βράδυ προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, μετά τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Στην διαταγή, αφού αναφέρεται αναλυτικά στον επαγγελματισμό την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα, καθώς και στο πνεύμα συμπαράστασης και συνεργασίας με τους πολίτες, που έδειξε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, επισημαίνεται ότι είναι κρίσιμο και αναγκαίο να επιδείξει την ίδια στάση κατανόηση, συμπάθεια και εμπιστοσύνη προς κάθε πρόσωπο, στη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων και τονίζεται:

«Σε περίπτωση συγκέντρωσης ατόμων ή και ομάδων προσώπων θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια της πειθούς, της προειδοποίησης και της ουσιαστικής επικοινωνίας με αυτά, ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας και να αποφεύγεται η πέραν εύλογου χρονικού διαστήματος παραμονή στα σημεία αυτά και ο συνωστισμός».

Η διαταγή του Αρχηγού επίσης υπογραμμίζει:

«Κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί η προστασία και ασφάλεια των πολιτών, για την οποία καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, μακριά από αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις».

Καταλήγοντας η διαταγή επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσης συνεργασίας με τους δήμους και περιφέρειες και απευθύνεται προς Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Γενικούς Περιφερειακούς Διευθυντές, στους οποίους αναθέτει την ευθύνη της ορθής εφαρμογής των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Χρυσοχοΐδης: Η Αστυνομία θα είναι κοντά στους πολίτες, με σεβασμό

«Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι κοντά στους πολίτες και πάλι, όπως ήταν αυτούς τους δυο μήνες, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του καθενός, με φιλική διάθεση, με συμβουλές, έτσι ώστε όλοι μαζί να περάσουμε και το δεύτερο βήμα, μέχρις ότου τελικώς να μπορέσουμε να εξαφανίσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό του κορονοϊού», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την παρουσία της Αστυνομίας στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και σε άλλες πλατείες όπου συγκεντρώνονται νέοι.

«Οι Έλληνες ήταν αξιοθαύμαστοι, επέδειξαν απόλυτη υπακοή και σεβασμό στις επιταγές των ειδικών και στις συμβουλές τους, προκειμένου να παραμείνουν στο σπίτι, και τελικώς νικήσαμε, στην πρώτη μάχη που δώσαμε, μένοντας στο σπίτι, την επιδημία», είπε ο υπουργός, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ και του Δήμου Θεσσαλονίκης και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

«Το δεύτερο βήμα», συνέχισε, «είναι να μείνουμε ασφαλείς κυκλοφορώντας έξω. Το δικαίωμα του καθενός να κυκλοφορεί είναι συνταγματικό, είναι δεδομένο, είναι ατομικό και ανθρώπινο δικαίωμα. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, νομίζω ότι όλοι μας μέρα με τη μέρα αντιλαμβανόμαστε, με βάση τις συμβουλές των ειδικών, τους κινδύνους που περιλαμβάνει η έλλειψη απόστασης μεταξύ μας και πιστεύω- είμαι βέβαιος γι’ αυτό- και αυτό θα κάνει και η Ελληνική Αστυνομία».

Επισήμανε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσαν τη μάχη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και απέτρεψαν την εισβολή προσφύγων και μεταναστών, ενώ χιλιάδες από αυτούς ήταν καθημερινά στους δρόμους, με κίνδυνο της υγείας τους, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Θα είμαστε, λοιπόν, κοντά στους πολίτες, μαζί με τους πολίτες και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία. Θα βγούμε νικητές από την κρίση της πανδημίας και την οικονομική που έρχεται και να είστε βέβαιοι ότι ανατέλλει το 2021 ένας καινούργιος χρόνος με τους Έλληνες να είναι αισιόδοξοι και κάθε μέρα όλο και περισσότερο πιο δραστήριο και ενεργοί», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Μην «τα τινάξουμε όλα στον αέρα»

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης (07/05), έχοντας διακριτική παρουσία οι αστυνομικοί προσπάθησαν χρησιμοποιώντας μεγάφωνα και κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις να πείσουν όσους βγήκαν να ξεσκάσουν στις πλατείες, να περιορίσουν στις απολύτως απαραίτητες τις μετακινήσεις τους.

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν έντονη στην Αγία Παρασκευή, όπου περιπολικά με ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα καλούσαν τους κατοίκους της περιοχής να μην συγκεντρωθούν στην πλατεία Αγίου Ιωάννου.

Όπως θα δείτε και στις εικόνες τα πράγματα το βράδυ της Πέμπτης ήταν πιο ήρεμα, μετά από δύο μέρες έντασης. Στην πλατεία βρίσκονταν, γύρω στις 9, συγκεντρωμένα περίπου 50 άτομα.

Δείτε τις εικόνες στη gallery του Newbsomb.gr:

95764832_254606952323304_5003672986155220992_n.jpg

Οι… επαναστάτες της πλατείας, παρά το ότι αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των πολιτών, παραμένουν επικίνδυνοι για το σύνολο κάτι που τόνισε για μια ακόμα φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός αναφερόμενος στα όσα εκτυλίχθηκαν σε κεντρικές πλατείες της Αττικής και όχι μόνο, είχε επισημάνει με έμφαση ότι οι συγκεντρωμένοι «αυτό που κάνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους».

Ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της Αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου. Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες, για να τις ξεχνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».

Ακούστε το μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ στους πολίτες:

Την ίδια ώρα αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στο Παγκράτι στην πλατεία Βαρνάβα, όπως και στον Λυκαβηττό.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν από νωρίς και στην περιοχή της Ακρόπολης, και αφού έκαναν την βόλτα τους, έμειναν στον βράχο για να δουν την πανσέληνο.

Πλήθος κόσμου στα βράχια της Ακρόπολς.

Δείτε εικόνες από τον Λυκαβηττό:

3-3.jpg

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ