Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με αεροπλάνα και πλοία – Το πλάνο της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις

Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με αεροπλάνα και πλοία – Το πλάνο της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις

Έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει λάβει ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις του για το πώς θα επανασυνδεθούν οι περιφερειακές ενότητες μεταξύ τους, αλλά και πότε θα απελευθερωθεί η πρόσβαση προς τα νησιά.

Η επόμενη φάση του σχεδίου εξόδου από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, περιλαμβάνει και τη σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στα χέρια του την έκθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο από την Πρωτομαγιά, όσο και από την πρώτη εβδομάδα της σταδιακής άρσης της καραντίνας.

Με τα στοιχεία αυτά στη διάθεσή του, αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το πως θα επανασυνδεθούν οι περιφερειακές ενότητες μεταξύ τους και το πότε θα απελευθερωθεί η πρόσβαση προς τα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του έως τώρα σχεδιασμού, στις 18 Μαΐου αναμένεται να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Από την ίδια ημέρα, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα ΚΤΕΛ και τα τρένα με πληρότητα 50% τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου.

Από την μεθεπόμενη Δευτέρα πρόκειται να αυξηθούν οι πτήσεις εσωτερικού, αν και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά πως έως τις αρχές Ιουνίου η κίνηση θα ανέλθει στο 10 με 20% της συνηθισμένης τέτοια εποχή του χρόνου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον αυτές οι αποφάσεις θα ισχύσουν και για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Ξάνθη για παράδειγμα, ή αυτές θα προστατευθούν για μία ή και δύο εβδομάδες ακόμα.

Τι θα γίνει με τα νησιά
Την εισήγηση των ειδικών περιμένει ο πρωθυπουργός για να … απελευθερώσει την μετακίνηση του γενικού πληθυσμού προς τα νησιά. Έχει ήδη προταθεί η 18η Μαΐου ως ημερομηνία έναρξης των μεταβάσεων προς τη νησιωτική χώρα αλλά οι επιδημιολόγοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί θεωρώντας πως κάτι τέτοιο μοιάζει για την ώρα πρόωρο.

Ως επικρατέστερες ημερομηνίες φαίνονται αυτή την ώρα, η 25η Μαΐου ή το αργότερο η 1η Ιουνίου. Πάντως, με την επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ και ορισμένων μπαρ μετά τις 18 Μαΐου, θεωρείται πιθανό ότι θα επιτραπεί η μετάβαση στα νησιά, ιδιωτικών συνεργείων και εργαζομένων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Τέλος, από τις 18 Μαΐου και μετά, τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής θα μπορούν να ξαναταξιδέψουν, πραγματοποιώντας απόπλου και κατάπλου στο ίδιο λιμάνι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ