Κορωνοϊός: Αυτή είναι η συνήθεια που μας κάνει πιο ευάλωτους στον ιό

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η συνήθεια που μας κάνει πιο ευάλωτους στον ιό

Η κακή συνήθεια μπορεί να αποδειχθεί χείριστη αν συναντήσει στον δρόμο της τον κορωνοϊό και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους καπνιστές

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον κορωνοϊό , εάν νοσήσουν. Μελέτες από τη Γουχάν της Κίνας, όπου εμφανίστηκε ο ιός τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξαν ότι οι καπνιστές είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων COVID-19 και 2,4 φορές πιο πιθανό να σταλούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν αναπνευστήρα και μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής. Για αυτό όλο και περισσότεροι επιστήμονες καλούν τους καπνιστές να το εγκαταλείψουν τώρα!

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα θα επιδεινώσει την κατάστασή σας εάν κολλήσετε τον ιό», επισημαίνει ο Δρ Irving Kron, αντιπρόεδρος του τμήματος Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson. «Εάν κολλήσετε, υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάπνισμα θα αλλάξει την τάση των πνευμόνων σας να μολυνθούν. Και όπως γνωρίζετε, εάν μολυνθούν οι πνεύμονές σας με αυτήν την ασθένεια, το σενάριο μπορεί να μην εξελιχθεί καλά». Σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα, οι μελέτες είναι λιγότερο δυσοίωνες για όσους ατμίζουν. Αλλά το άτμισμα έχει συνδεθεί με άσθμα, χρόνια πνευμονική νόσο και καρδιαγγειακές παθήσεις, που επίσης αποτελούν κερκόπορτες του κωρονοϊου για τον οργανισμό. Σε κάθε περίπωση, «το κάπνισμα -όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του- αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας και από κορωνοϊό».

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέχουν οι καπνιστές είναι να μη μοιράζονται το ναργιλέ ή κάποια άλλη συσκευή καπνίσματος χρησιμοποιώντας το ίδιο επιστόμιο. Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες όπως πλαστικό ή μέταλλο για αρκετές ημέρες, οπότε ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι απίθανος. Παρομοίως, ο ΠΟΥ προτρέπει τους καπνιστές να σταματήσουν τώρα τον κίνδυνο μόλυνσης και το κάπνισμα ταυτόχρονα, απλώς και μόνο επειδή θα μειώσουν τον αριθμό των φορών που αγγίζουν το στόμα τους με τα δάχτυλά τους. Σημειωτέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος σήμερα μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει μελλοντικές βλάβες στους πνεύμονες, αλλά θα μπορούσε να αφυπνίσει υγιή κύτταρα να αρχίσουν να επισκευάζουν τις προηγούμενες βλάβες.

«Υπάρχουν τόσα πολλά κακά πράγματα για το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι είναι μια άσχημη συνήθεια», καταλήγει ο Irving Kron. «Αν είχατε τις αμφιβολίες σας στο παρελθόν, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κόψετε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ