Άρση μέτρων – Σύψας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα καφετέριες και εστιατόρια

Άρση μέτρων – Σύψας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα καφετέριες και εστιατόρια

Κορονοϊός - Άρση περιοριστικών μέτρων: Στο σενάριο ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης πριν την 1η Ιουνίου, αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

«Είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι οργανωμένοι χώροι πριν από την 1η Ιουνίου», δήλωσε συγκεκριμένα στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής.

«Έχουμε ένα λόγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι μας το επιτρέψουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερα να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και τα καταστήματα εστίασης ώστε οι άνθρωποι να κάθονται με κανόνες και αποστάσεις, κι όχι άναρχα, όπως είπε ο κ. Σύψας, η αρχική σκέψη ήταν να ανοίξουν μεγάλοι χώροι για να μπορεί ο κόσμος να διατηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις. «Αυτό φαίνεται ότι δεν έγινε κατανοητό από τον κόσμο και έχουμε συνωστισμό» παραδέχθηκε.

«Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός… Εάν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό χώρο επομένως διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με το συνωστισμό. Γι’ αυτό επελέγησαν σε πρώτη φάση οι ανοιχτές πλατείες και οι μεγάλες παραλίες για να μπορέσει ο κόσμος να τηρήσει την απόσταση αλλά δεν τηρείται και αυτό είναι ολίγον ανησυχητικό», τόνισε ο κ. Σύψας.

Για το άνοιγμα σχολείων και των καταστημάτων τη Δευτέρα εξήγησε ότι το R0 είναι κάτω από το μισό, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, το μόνο που τον ανησυχεί είναι ο άναρχος συνωστισμός σε μη οργανωμένους χώρους που μπορούν να αποτελέσουν εστίες πυροδότησης της επιδημίας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί η πολιτεία να ελέγξει τους πάντες, πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά, αυτές οι εικόνες θα μας βγουν ξινές γιατί θα έχουμε εστίες υπερμετάδοσης, αν είμαστε όρθιοι με ένα ποτό ο ένας πάνω στον άλλον θα υπάρξει διασπορά και μην περιμένουμε τότε τουρισμό ή οικονομική ανάκαμψη, δεν είναι μόνο θέμα δημόσιας υγείας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ