Ο κορωνοϊός έβαλε σε «καραντίνα» τα δικαιώματα των προσφύγων – Επαναπροωθήσεις, βία και ναζιστικές πρακτικές

Ο κορωνοϊός έβαλε σε «καραντίνα» τα δικαιώματα των προσφύγων – Επαναπροωθήσεις, βία και ναζιστικές πρακτικές

Κάποιες χώρες, όπως η Κροατία, αποφάσισαν να ξεθάψουν ναζιστικές πρακτικές σημαδεύοντας με πορτοκαλί σπρέι (!) τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα.

Τον τρόμο που έχει σπείρει η πανδημία του κοροναϊού φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν χώρες τον Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για να εφαρμόσουν αντιμεταναστευτικές πολιτικές.

Κάποιες, όπως η Κροατία, αποφάσισαν να ξεθάψουν ναζιστικές πρακτικές σημαδεύοντας με πορτοκαλί σπρέι (!) τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα.

Όσο για την Ελλάδα, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, φαίνεται να εφαρμόζει την πρακτική των επαναπροωθήσεων, με τις αρχές μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, να προχωρούν και σε σωματική κακομεταχείριση προσφύγων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση του Δίκτυο Παρακολούθησης της Διασυνοριακής Βίας (Border Violence Monitoring Network) η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, συνοδευόμενη από αντίστοιχες φωτογραφίες.

Αυτή η έκθεση εξετάζει σε βάθος πώς διαμορφώθηκαν τα δικαιώματα των ανθρώπων που βρίσκονται εν κινήσει από την πανδημία.

Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη των μέτρων για τον κοροναϊό επέτρεψε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία και η Ουγγαρία να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση στην προστασία.

Την προηγούμενη βδομάδα είχε δημοσιευτεί παρόμοια έκθεση με στοιχεία – σοκ για τις ελληνικές αρχές.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για βίαιες συλλογικές απελάσεις μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι διέμεναν ακόμα και σε κέντρο φιλοξενίας, με τον αριθμό τους να αγγίζουν τα 194 άτομα συνολικά.

Πρόσφυγες οι οποίοι διέμεναν στα Διαβατά καταγγέλλουν πως η αστυνομία τους, λέγοντάς τους ότι θα λάβουν «χαρτιά» για να τακτοποιήσουν προσωρινά τη διαμονή τους.

Αντ ‘αυτού, οι πρόσφυγες ξυλοκοπήθηκαν, τους λήστεψαν και κρατήθηκαν πριν τους οδηγήσουν στη συνοριακή περιοχή όπου στρατιωτικό προσωπικό χρησιμοποίησε βάρκες για να τους επιστρέψει στην Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Μια άλλη ομάδα ανέφερε ότι «τους παράτησαν στο σκοτάδι» δίπλα στον ποταμό Έβρο και τους «διέταξαν να αφαιρέσουν τα εσώρουχά τους». Οι ελληνικές αρχές φέρεται να χρησιμοποίησαν μπαστούνια και τις γροθιές τους για να χτυπήσουν ορισμένα μέλη της ομάδας.

Τον προηγούμενο μήνα η Ελλάδα πάγωσε τις αιτήσεις ασύλου, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να τονίζει μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Μια έκθεση της Αμνηστίας από τον Απρίλιο σχετικά με παράνομες πιέσεις, ξυλοδαρμούς και αυθαίρετη κράτηση απηχεί τις κατηγορίες στην έκθεση του δικτύου ΜΚΟ.

Προφασιζόμενη λόγους για «τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας» η Υπηρεσία Ασύλου έκανε γνωστό ότι η αναστολή θα επεκταθεί μέχρι τις 15 Μαΐου.

Το 2018, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και άλλες ΜΚΟ δημοσίευσαν μια έκθεση που περιείχε μαρτυρίες από ανθρώπους που δήλωσαν ότι είχαν ξυλοκοπηθεί, μερικές φορές από μασκοφόρους άνδρες και έστειλαν πίσω στην Τουρκία.

Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσαν την Ελλάδα να διερευνήσει τους ισχυρισμούς.

Κροατία: Σημαδεμένοι οι πρόσφυγες

Η Κροατία από την άλλη αποφάσισε να υιοθετήσει πρακτικές που θυμίζουν εποχές σκοτεινές, καθώς σύμφωνα με την έκθεση οι αρχές φέρεται να ψεκάζουν τα κεφάλια των αιτούντων άσυλο με πορτοκαλί σπρέι.

«Από όσο το βλέπω, αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός από δύο κινήτρων. Είτε οι κροατικές αρχές που διαπράττουν αυτές τις πράξεις χρησιμοποιούν το σπρέι για να εντοπίσουν και να εξευτελίσουν τους πρόσφυγες ή, πιο ανησυχητικά, το χρησιμοποιούν ως τακτική για ψυχολογικό τραυματισμό αυτών των ανδρών – η πλειονότητα των οποίων είναι μουσουλμάνοι – με θρησκευτικό σύμβολο» αναφέρει στον βρετανικό Guardian o Jack Sapoch μέλος της ΜΚΟ No Name Kitchen (NNK).

Κάθε βράδυ ομάδες αιτούντων άσυλο προσπαθούν να περάσουν από τη Βοσνία στην Κροατία, όπου οι αστυνομία τους περιμένει στα σύνορα. Οπλισμένοι με πιστόλια και γυαλιά νυχτερινής όρασης, περιπολούν τα μακρύτερα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για την αναφερόμενη βία και τη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων από την κροατική αστυνομία.

«Ο οργανισμός μας έχει προηγουμένως λάβει και στη συνέχεια κοινοποιήσει στις αρχές αξιόπιστες αναφορές ατόμων που ισχυρίζονται ότι έχουν επιστρέψει παράνομα από την Κροατία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία», δήλωσε ο Ζόραν Στεβανόβιτς, υπεύθυνος επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας για την Κεντρική Ευρώπη.

«Αυτές οι εκθέσεις επισημαίνουν προβλήματα σχετικά με τον εντοπισμό των προσφύγων και την υπερβολική χρήση βίας, τον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων, τη θεραπεία ασυνόδευτων παιδιών», είπε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ