Κορωνοϊός: Αυτή η βιταμίνη θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Κορωνοϊός: Αυτή η βιταμίνη θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το αν η βιταμίνη D μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ή να βοηθήσει στην επιβίωση από τη νόσο που προκαλεί ο ιός, με δύο νέες μελέτες να φωτίζουν το θέμα

Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Clinical and Experimental Research, Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μολύνσεις και οι θάνατοι από τον COVID-19 ήταν υψηλότεροι σε χώρες όπου τα άτομα είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σε σύγκριση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου τα μέσα επίπεδα βιταμίνης D ήταν υψηλότερα. Παρένθεση: Όσον αφορά το παράδοξο αυτό, οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι άνθρωποι στη νότια Ευρώπη έχουν πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα, γεγονός που λειτουργεί ανασχετικά στη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα, ενώ οι άνθρωποι στη βόρεια Ευρώπη καταναλώνουν περισσότερο μουρουνέλαιο και συμπληρώματα βιταμίνης D.

Στη δεύτερη έρευνα που εμφανίστηκε στο online περιοδικό medRxiv, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόι ανέλυσε δεδομένα από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα: Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, της λεγόμενης «βιταμίνης της ηλιοφάνειας» συνδέονταν με ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, ο Δρ Mark Bolland, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος έχει διερευνήσει τις συνέπειες της βιταμίνης D στην υγεία των οστών, δήλωσε ότι καμία μελέτη, από τις δύο, δεν αποδεικνύει αιτία και αιτιατό και ότι διαπνέονται από επιτηδειότητα («σπέκουλα», είναι ο όρος που χρησιμοποίησε).

Τις απόψεις του, βέβαια, δεν συμμερίζονται αρκετοί άλλοι επιστήμονες, που θεωρούν ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του COVID-19 ή να τον καταστήσει λιγότερο σοβαρό.

Παράδειγμα, ο Δρ Frank Lau, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, δήλωσε ότι η έρευνά του δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς οι ασθενείς των οποίων τα επίπεδα είναι χαμηλά έχουν ασθενέστερη ανοσοαπόκριση στον νέο κορωνοϊό. Η έρευνα του Frank Lau περιλαμβάνει τη χορήγηση βιταμίνης D σε ασθενείς στα αρχικά στάδια της μόλυνσης με COVID-19. Και ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι η βιταμίνη D δεν θα βοηθήσει όταν η λοίμωξη είναι σοβαρή, πιστεύει ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του μόλυνσης από τον COVID-19.

Αλλά υπάρχει ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για πάρετε την απαιτούμενη δόση από το να λάβετε ένα συμπλήρωμα. Ο ευκολότερος τρόπος είναι απλά να μείνετε 10 έως 15 λεπτά την ημέρα στον ήλιο. Είναι φθηνό, είναι δωρεάν και θα πάρετε όλη τη βιταμίνη D που χρειάζεστε. Η βιταμίνη D βρίσκεται επίσης σε λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά, βόειο κρέας, τυρί και κρόκους αυγών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ