«SIM Swapping» – Προσοχή: Η μεγάλη απάτη με την ανταλλαγή κάρτας – Κίνδυνος για το e-banking

«SIM Swapping» – Προσοχή: Η μεγάλη απάτη με την ανταλλαγή κάρτας – Κίνδυνος για το e-banking

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας έρχεται και η... εξέλιξη των επιτήδειων του διαδικτύου, οι οποίοι προσπαθούν με απάτες να αποκτήσουν πρόσβαση τα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών.

Για μια τέτοια, νέα απάτη ενημερώνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και προειδοποιεί τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Ένωση, η νέα τακτική ακούει στο όνομα SIM Swapping (ανταλλαγή καρτών) και λειτουργεί ως εξής:

Οι δράστες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM και προσποιούνται είτε τον κάτοχο της κάρτας SIM είτε κάποιον εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο συνδρομητή, προσπαθώντας, έτσι, να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος.

Μόλις ενεργοποιήσουν τη νέα κάρτα, η παλιά, που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή, απενεργοποιείται και, έτσι, όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο Διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του εξαπατήσαντος δράστη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών.

«Η μη εξουσιοδοτημένη αντικατάσταση/ανταλλαγή της κάρτας SIM αποτελεί συνήθως το δεύτερο σκέλος του παραπάνω παράνομου τρόπου δράσης. Κατά το πρώτο σκέλος οι δράστες έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τους κωδικούς e-banking, συνήθως μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος «ψαρέματος» (phishing) ή μέσω κακόβουλου λογισμικού (trojan/malware), που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του θύματος», σημειώνει η ΕΕΤ.

Η Ένωση προτείνει, μεταξύ άλλων, στους πολίτες τα εξής:

  • Εάν το κινητό σας σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας.
  • Μην αποκαλύπτετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Εγγραφείτε στις υπηρεσίες των οργανισμών που παρέχουν ειδοποιήσεις SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.
  • Μην απαντάτε ποτέ σε άγνωστα μηνύματα ή κλήσεις, που σας ζητούν τα στοιχεία λογαριασμών σας και τον καταχωρισμένο αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.
  • Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) ιστοσελίδων και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία που μπορεί να λάβετε από άγνωστους αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Μην κοινοποιείτε σε κανέναν και μην εισάγετε σε άγνωστες ιστοσελίδες τους κωδικούς e-banking σας (username και password) ή αριθμούς καρτών.
  • Ο υπολογιστής και οι συσκευές σας (tablet, έξυπνα κινητά) να έχουν πάντα τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού και εφαρμογών.
  • Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.
  • Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης τύπου SIM Swapping ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ενημερώστε άμεσα την Τράπεζά σας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ