Μέτρα για τον κορωνοϊό: Οι πολιτικοί ανά τον κόσμο που αψήφησαν την καραντίνα

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Οι πολιτικοί ανά τον κόσμο που αψήφησαν την καραντίνα

Τις τελευταίες ημέρες απασχόλησε πολύ η υπόθεση του συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έσπασε στα τέλη Μαρτίου την καραντίνα και δεν δηλώνει συγγνώμη

Την οργή των πολιτών πυροδότησαν οι πολιτικοί που αψηφούν τους περιορισμούς, οι οποίοι επιβλήθηκαν ανά τον κόσμο για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες ημέρες μια τέτοια περίπτωση έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας: ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο κορυφαίος συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έσπασε στα τέλη Μαρτίου την καραντίνα και οδήγησε εκατοντάδες χιλιόμετρα από το σπίτι του στο Λονδίνο μαζί με την σύζυγο και τον 4χρονο γιο του.

Ο ίδιος εξήγησε πως, φοβούμενος πως έχει μολυνθεί από την Covid-19, πήγε με τη σύζυγό του και τον τετράχρονο γιο τους στους γονείς του στο Ντέραμ, στη βορειοανατολική Αγγλία, επειδή αναζητούσε μια λύση για τη φύλαξη του παιδιού του. Δεν δήλωσε πως μετανιώνει ούτε ζήτησε συγγνώμη.

Η δημόσια οργή στη Βρετανία γιγαντώθηκε όταν ο Κάμινγκς αρνήθηκε όχι μόνο να παραιτηθεί, αλλά και να ζητήσει συγγνώμη αλλά και λόγω της άρνησης του Τζόνσον να τον καθαιρέσει.

«Μακάρι αυτή η κυβέρνηση να ήταν λιγότερη διαστρέβλωση και περισσότερη ουσία ώστε να κάνει το δύσκολο έργο της εφαρμογής των μέτρων δημόσιων υγείας. Αν δίνεις την εντύπωση ότι υπάρχει ένας κανόνας για εκείνους και άλλος για εμάς, υπονομεύεις μοιραία την έννοια του »Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» », δήλωσε στο ITV ο Στίβεν Ράιχερ της ομάδας συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα της συμπεριφορικής επιστήμης.

Οι περιπτώσεις Τραμπ, Ερντογάν και Κουρτς

Από την Ουάσινγκτον ως το Ουέλινγκτον οι ενέργειες κάποιων ηγετών και υπουργών μόνο υποδειγματικές δεν έχουν υπάρξει, ειδικά για τους πολίτες που δεν μπόρεσαν να φροντίσουν τους αγαπημένους, ούτε καν να πάνε στην κηδεία τους επειδή τηρούσαν την καραντίνα.

Κάποιοι πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αρνούνται να φορέσουν δημοσίως προστατευτική μάσκα. Το ίδιο και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαίρει τα ωφέλη της υποχρεωτικής κάλυψης του προσώπου σε τηλεοπτικά του διαγγέλματα προς το έθνος.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δέχτηκε επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης όταν επέλεξε να γιορτάσει το τέλος της καραντίνας στη χώρα επισκεπτόμενος μια απομακρυσμένη κοιλάδα του Τυρόλου περιστοιχιζόμενος από ντόπιους κατοίκους και δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν τηρούσαν την απόσταση του ενός μέτρου.

Ο Κουρτς υπερασπίστηκε τον εαυτό του κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν έγινε πρωτοσέλιδο όταν εθεάθη να δειπνεί με τη σύζυγό του σε ένα ιταλικό εστιατόριο μετά την ώρα που θα έπρεπε να κλείνει η επιχείρηση με βάση τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

«Ειλικρινά μετανιώνω. Ήταν λάθος μου», έγραψε στο Twitter και δεσμεύτηκε να πληρώσει το πρόστιμο που τυχόν να επιβληθεί στο εστιατόριο και ενδεχομένως να ανέρχεται σε 30.000 ευρώ.

Αλλά και στην Πολωνία προκλήθηκε σάλος καθώς ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι δεν τήρησαν τις απαραίτητες αποστάσεις κατά την κατάθεση στεφάνων σε μνημεία με αφορμή την επέτειο από την συντριβή του αεροσκάφους στο Σμολένσκ το 2010.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα δέχτηκε επιπλέον επικρίσεις επειδή αγνόησε τους κανονισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ένα καφέ της χώρας καθώς η Πολωνία άνοιγε σταδιακά τους χώρους εστίασης. Ο εκπρόσωπός του απολογούμενος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός παραπληροφορήθηκε από το προσωπικό για το ποιοι ήταν οι ισχύοντες κανονισμοί.

«Χαρούμενος ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε ένα εστιατόριο κάνει σαν οι κανονισμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνησή του να μην αφορούν τον ίδιο. Και στους δρόμους η αστυνομία επιβάλλει πρόστιμα στους απλούς πολίτες», έγραψε στο Twitter ο πολιτικός Ρόμπερτ Μπιεντρόν.

Τι συνέβη σε Νέα Ζηλανδία και Φιλιππίνες

Για τον υπουργό Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, Ντέιβιντ Κλαρκ, υπήρξαν συνέπειες όταν έγινε γνωστό ότι οδήγησε 40 χιλιόμετρα μαζί με την οικογένειά του για να πάνε σε μια παραλία στη διάρκεια της καραντίνας τον Απρίλιο.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος εργάστηκε ως γιατρός για επτά χρόνια, υπερασπίστηκε την απόφασή του να πάει για πικνίκ με φίλους του στο Δουβλίνο με έναν εκπρόσωπό του να υποστηρίζει ότι δεν παραβίασε κάποιους κανονισμούς.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον εμφανίζουν μαζί με την σύντροφό του και δύο φίλους να απολαμβάνουν την λιακάδα.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δέχτηκε πυρά όχι μόνο επειδή πέταξε στην γενέτειρά του, την πόλη Νταβάο, ενώ οι πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα Μανίλα είχαν απαγορευτεί, αλλά και επειδή υπερασπίστηκε έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό της αστυνομίας, ο οποίος έκανε πάρτυ γενεθλίων παραβιάζοντας τον κανονισμό περί μαζικών συναθροίσεων.

Ο Ντουτέρτε αρνήθηκε να αποπέμψει τον Ντεμπόλτ Σινάς, τον επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας της Μανίλας, αλλά προειδοποίησε τους πολίτες να μην παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Ο κανονισμός είναι κανονισμός και όταν αρχίζεις να παραβιάζεις τον νόμο σου υπόσχομαι ότι θα πας φυλακή. Θα φροντίσω εγώ προσωπικά να πας στη φυλακή για τις παραβιάσεις», είπε ο πρόεδρος.

Η εφημερίδα Manila Standard έγραψε σε άρθρο της ότι η πανδημία «έφερε στην επιφάνεια την παταγώδη αποτυχία ορισμένων ηγετών να ηγηθούν, με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες».

Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που προκάλεσαν την λαϊκή οργή.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα προκάλεσε αντιδράσεις όταν σταμάτησε για να βγάλει μια σέλφι την ώρα που έκανε τον πρωινό του περίπατο στο Γιοχάνεσμπουργκ ενώ η χώρα τηρούσε μια από τις αυστηρότερες καραντίνες στον κόσμο.

Σε βίντεο εμφανίζεται ο ίδιος να φοράει μάσκα και να αιφνιδιάζεται όταν δύο γυναίκες σπεύδουν προς το μέρος του. Αρχικά διστάζει και μετά λέει: «Ελάτε, προτού μας συλλάβουν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ