Επικίνδυνη κλιμάκωση: Εδώ θέλουν να «τρυπήσουν» οι Τούρκοι – Αυτός είναι ο ψευδοχάρτης

Επιμένει το καθεστώς Ερντογάν για σεισμικές έρευνες στο «τόξο» Κρήτης - Ρόδου - Καρπάθου - Καστελλόριζου - Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση με την Άγκυρα μετά και την εμπρηστική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ - Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και τεταμένη περίοδο έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με διπλωματικούς και στρατιωτικούς αναλυτές να μιλούν πλέον ανοιχτά για αναπόφευκτο «θερμό» επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η είδηση πως τουρκική εταιρεία πετρελαίου ζήτησε άδεια για να προχωρήσει σε έρευνες μια ανάσα από τα ελληνικά νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Αθήνα και παράλληλα έχει θέσει σε επαγρύπνηση τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η… λεπτομέρεια στην υπόθεση είναι πως η εταιρία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η δική της υφαλοκρυπίδα, διεκδικεί ως δική της ΑΟΖ ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου έως και Νοτιοανατολικά της Κρήτης και ζητά να κάνει εκεί έρευνες πετρελαίου.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, παρουσιάζει στον «Ελεύθερο Τύπο» τον προκλητικό χάρτη της Τουρκίας, τον οποίο κατέθεσε η τουρκική εταιρία πετρελαίου και ζητά άδεια για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές κοντά σε Ρόδο, Κρήτη και Κάρπαθο.

Στον ψευδοχάρτη αποκαλύπτονται οι ακριβείς περιοχές όπου η Τουρκία θέλει να κάνει έρευνες και οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ