Η συμβατότητα των ζωδίων: Τελικά, με ποια ζώδια ταιριάζεις;

Η συμβατότητα των ζωδίων: Τελικά, με ποια ζώδια ταιριάζεις;

Ένα από πιο συνηθισμένα ζητήματα που καλείται να λύσει η αστρολογία είναι τα ταιριάσματα των ζωδίων. Πάει ο Κριός με τον Σκορπιό; Ο Καρκίνος με τον Τοξότη; Και γιατί εσύ που είσαι Ταύρος, όποτε γνωρίζεις ένα Αιγόκερω, που υποτίθεται ότι σου ταιριάζει, παθαίνεις μια… φρίκη;

Είναι πολύ συχνό το ερώτημα της συμβατότητας των ζωδίων. Ο καθένας μας άλλωστε ταυτίζεται με τον Ήλιο του, παρόλο που το ηλιακό ζώδιο αποτελεί μόνο ένα τμήμα της πραγματικής μας προσωπικότητας. Αλλά το να καθοριστεί αν κάποιος σου ταιριάζει, είναι μια πολυσύνθετη ιστορία. Και το θέμα είναι να διευκρινίσουμε πώς το εννοούμε αυτό το ταίριασμα. Θέλουμε κάποιον που να μας μοιάζει ή κάποιον που να μας συμπληρώνει; Γιατί προφανώς ή το ένα θα έχουμε ή το άλλο.

Πολλοί από εμάς αισθάνονται μοναξιά, ακόμα κι εκείνοι που βρίσκονται μέσα σε σχέσεις δεκαετιών. Αλλά ξεχνάμε ότι δεν γίνεται να περιμένουμε από τον άλλο να μας γεμίσει το κενό της ψυχής μας. Όμως αυτό κάνουμε. Περνάμε από σχέση σε σχέση, περιμένοντας τον εκλεκτό ή την εκλεκτή που θα διεκπεραιώσει αυτό το έργο. Χωρίς πολλές φορές να έχουμε εμείς οι ίδιοι ξεκαθαρίσει με τι ακριβώς θέλουμε να μας το γεμίσει.

Οι μονοί και οι ζυγοί
Ας ξεκινήσουμε από τα ταιριαστά ζώδια. Αμέτρητοι αστρολόγοι έχουν πείσει τον κόσμο που τους συμβουλεύεται και τους διαβάζει, ότι κάποιο ζώδιο είναι καλύτερο για εκείνους από ένα άλλο. Φυσικά, υπάρχει μια λογική στο ταίριασμα των Ήλιων δυο ανθρώπων. Στη βασική αστρολογία, τα ζώδια με μονή αρίθμηση στη σειρά τους, Κριός, Δίδυμοι, Λέων, Ζυγός, Τοξότης και Υδροχόος θεωρούνται αρσενικά. Τα υπόλοιπα, αυτά που έχουν ζυγή αρίθμηση, δηλαδή οι Ταύρος, Καρκίνος, Παρθένος, Σκορπιός, Αιγόκερως και Ιχθύς είναι τα θηλυκά. Αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο ή τις ορμόνες, στη βάση ότι τα μεν είναι πιο αρρενωπά και τα δε έχουν εντονότερη θηλυκότητα. Απλώς, τα λεγόμενα αρσενικά ζώδια είναι πιο δυναμικά, ενεργητικά, παρορμητικά και εξωστρεφή, σε αντίθεση με τους χαμηλούς τόνους, τη στοχαστικότητα και την εσωστρέφεια των θηλυκών. Και πάλι, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντα για αρχέτυπα, για μοντέλα προσωπικοτήτων όχι για αληθινούς ανθρώπους.

Γενικά θεωρείται ότι τα αρσενικά ζώδια τα πηγαίνουν καλύτερα με τους εκπροσώπους της δικής τους ομάδας, όπως αντίστοιχα και τα θηλυκά. Όμως, αυτό είναι μια τεράστια γενίκευση. Επίσης, άλλη μια ομαδοποίηση των ζωδίων συνδέεται με τα στοιχεία τους. Για παράδειγμα ο Κριός θα τα πάει καλύτερα με τα άλλα δυο ζώδια της Φωτιάς, τον Λέοντα και τον Τοξότη, απ’ ό,τι με τον ευαίσθητο «θηλυκό» Καρκίνο, που πιθανόν θα… τσουρουφλιστεί από τον εκρηκτικό Κριό. Παρόμοια, ο Αιγόκερως μπορεί να νιώθει πολύ όμορφα με έναν Ταύρο, που ανήκει όπως ο ίδιος στο στοιχείο της Γης. Η βραδύτητα και η σταθερότητα με την οποία προσεγγίζουν τα πράγματα τους κάνει να εναρμονίζονται, εκεί που κάποιο άλλο ζώδιο, π.χ. ο ανυπόμονος Δίδυμος, θα πέθαινε από πλήξη.

Δεν είναι μόνο ο Ήλιος
Έτσι είναι εύκολο να δούμε γιατί αρσενικοί και θηλυκοί τα πάνε καλύτερα με τους ομοίους τους. Όμως δεν είναι τόσο απλό, τελικά. Γιατί μπορεί εσύ, ένας Παρθένος, να αναρωτιέσαι γιατί δεν αντέχεις τους Σκορπιούς, που θεωρητικά θα σου ταίριαζαν. Όμως ο αστρολογικός χάρτης του καθενός μας έχει ένα σωρό στοιχεία που μας καθορίζουν. Υπάρχει μια Σελήνη που περιγράφει τις συναισθηματικές μας ανάγκες. Ένας Ερμής που συμβολίζει τον τρόπο που δουλεύει το μυαλό μας. Ένας Άρης και μια Αφροδίτη που περιγράφουν τη σεξουαλικότητα και την αίσθησή μας για το ωραίο. Αν σκεφτεί κανείς τις πιθανές θέσεις και τους συνδυασμούς αυτών των πλανητών, χωρίς καν να μιλάμε για τους πανίσχυρους εξωτερικούς πλανήτες (Δία, Κρόνο, Πλούτωνα, Ουρανό, Ποσειδώνα) είναι ολοφάνερο ότι η ερώτηση «Είμαι Παρθένος, τελικά ταιριάζω με τον Σκορπιό;» δεν έχει κανένα νόημα. Παρόλο που υπάρχει μια πρόχειρη απάντηση: Και ο Παρθένος και ο Σκορπιός είναι τα πιο επικριτικά ζώδια. Επίσης είναι και οι δύο τελειομανείς. Και βγάλε εσύ τα συμπεράσματά του για το πόσο εύκολα μπορούν να… φαγωθούν.

Όμως, ο αστρολογικός χάρτης δυο ανθρώπων μπορεί να αποκαλύψει πολλά, σε ένα συνδυασμό ηλιακών ζωδίων που αρχικά θα φαινόταν αταίριαστος. Για παράδειγμα, ο ένας είναι Κριός και ο άλλος Ιχθύς, ό,τι πιο ασύμβατο. Αλλά και οι δύο έχουν τη Σελήνη τους στον Καρκίνο. Αυτό αλλάζει τα πάντα, γιατί τους κάνει να αισθάνονται πολύ άνετα ο ένας με τον άλλο. Ή ακόμα θα μπορούσε ο Άρης του πρώτου να βρίσκεται στον Λέοντα και η Αφροδίτη του δεύτερου στον Τοξότη, κάτι που θα ενίσχυε το μεταξύ τους ταίριασμα.

Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα με ζώδια που εκ πρώτης όψεως θα ταίριαζαν: Έναν Υδροχόο με μία Ζυγό, και τα δυο αρσενικά και ζώδια του Αέρα. Αλλά ο Υδροχόος έχει τη Σελήνη του στον Ταύρο, πράγμα που τον κάνει υπερβολικά χαλαρό, σταθερό και πεισματάρη. Η Ζυγός έχει τη Σελήνη της στους Διδύμους. Συχνά η ανήσυχη «διδυμίσια» ενέργειά της ενοχλεί την αγάπη του Υδροχόου (λόγω της Σελήνης του) στη σταθερότητα. Οι αταίριαστες Σελήνες τους δεν αφήνουν τον ένα να νιώσει άνετα με τη βασική φύση του άλλου.

Οι βαθύτερες ανάγκες
Από αυτά γίνεται φανερό ότι η ανάλυση της συναστρίας ενός ζευγαριού είναι δουλειά ενός έμπειρου αστρολόγου. Ο σκοπός δεν είναι να πει αν δυο άτομα ταιριάζουν. Ο σκοπός είναι να δώσει και στους δυο μια ρεαλιστική εικόνα των χαρακτήρων τους και να τους ευαισθητοποιήσει τον ένα στις ανάγκες του άλλου. Μια Δίδυμος μπορεί για παράδειγμα να προτείνει στον Ταύρο σύντροφό της να πάνε να χαζέψουν στα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι. Κι εκείνος να ανατριχιάζει με την ιδέα του να ξεβολευτεί και μάλιστα για να ξοδέψει λεφτά σε… παλιατζούρες. Αν όμως ο καθένας τους καταλάβει τις βαθύτερες ανάγκες και τα κίνητρα του άλλου, και δεν παίρνει τόσο προσωπικά τις αρνήσεις του, μπορεί να βρίσκουν ένα τρόπο να συμβιβάζουν τις διαφορές τους.

Εννοείται πως όλοι θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία επαφής στη ηλιακό ζώδιο, που είναι η βασική φύση ενός ατόμου. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πόσο σημαντικές είναι οι θέσεις της Σελήνης, του Ερμή, της Αφροδίτης και του Άρη στο γενέθλιο ωροσκόπιο. Και επιπλέον, ακόμα κι αν αυτοί οι πλανήτες εναρμονίζονται, οι εξωτερικοί πλανήτες όπως ο Πλούτωνας και ο Ουρανός μπορούν να κάνουν… χαλάστρα.

Είσαι το άλλο μου μισό
Όταν δυο ζώδια είναι συμβατά, έχουμε δυο αρχετυπικές δυνάμεις που ταιριάζουν δημιουργώντας μια σχέση συντροφικότητας, όπως δυο καλά φιλαράκια. Από την άλλη όμως υπάρχουν και τα στοιχεία των δυο ωροσκοπίων που αλληλοσυμπληρώνονται. Σαν να γίνεται ένα είδος ανταλλαγής. Για παράδειγμα, ένας Παρθένος με έναν Καρκίνο. Ο Παρθένος δεν τα πάει καλά με τον ομιχλώδη συναισθηματισμό του Καρκίνου. Όμως του αρέσει να προσφέρει, ενώ στον Καρκίνο αρέσει να νιώθει ότι τον φροντίζουν. Εκείνος έτσι αισθάνεται προστατευμένος, ενώ ταυτόχρονα ο Παρθένος βρίσκεται στο στοιχείο του, με το να δίνει πρακτική υποστήριξη. Έτσι και οι δύο είναι ευχαριστημένοι.

Άλλο παρεμφερές παράδειγμα: Οι Υδροχόοι είναι αφοσιωμένοι και σταθεροί στη σχέση τους, κάνοντας τους Καρκίνους να νιώθουν άνετα, γιατί οι δεύτεροι δεν αντέχουν την ιδέα της εγκατάλειψης. Και παρόλο που ο Υδροχόος μπορεί κάποιες φορές να γίνεται απόμακρος, η βασική ασφάλεια που προσφέρει, αρκεί στον Καρκίνο και αντισταθμίζει την κάποια ψυχρότητα του συντρόφου του. Μια άλλου είδους ανταλλαγή που μπορεί να γίνεται ανάμεσα σε αυτά τα ζώδια, μέσα από τη διαφορά τους, είναι στη σχέση του ζευγαριού με τους τρίτους. Ο Υδροχόος θέλει να περιβάλλεται διαρκώς από άλλα άτομα, φίλους, συναδέλφους, γνωστούς. Ο Καρκίνος τα μόνα άτομα που θέλει κοντά του, εκτός από το ταίρι του, είναι πρόσωπα της οικογένειας, άντε και ελάχιστοι πολύ στενοί φίλοι. Ο πρώτος ασφυκτιά στον στενό κύκλο που θέλει να δημιουργεί ο δεύτερος. Ο Καρκίνος, μέσα από την ανάγκη να συμβιβαστεί με την επιθυμία του Υδροχόου να διευρύνουν την κοινωνικότητά τους, πιθανόν να μπορέσει να καλλιεργήσει τη δική του αίσθηση ανεξαρτησίας. Αλλά μπορεί και όχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια διαρκής τριβή ανάμεσα σε ένα ανεξάρτητο και σε ένα εξαρτημένο ζώδιο.

Ως προς το θέμα της ασφάλειας, για τον Καρκίνο ένας Ταύρος είναι καλή περίπτωση. Ο Ταύρος χρειάζεται υλική ασφάλεια ενώ ο Καρκίνος συναισθηματική. Σε κάποιο βαθμό κατανοούν ο ένας τον άλλο.

Ένα ασυνήθιστο ζευγάρι, που όμως μπορεί να καταλήξει να τα πηγαίνει καλά, είναι ο Σκορπιός άντρας με τη γυναίκα Δίδυμο. Παρόλο που δείχνουν αταίριαστοι σε πολλά, έχουν και οι δύο ανεξάντλητη περιέργεια ο ένας για τον άλλο. Και η νεανική σεξουαλικότητα της Διδύμου κρατά άσβεστο το ερωτικό πάθος του Σκορπιού.

Και ο Παρθένος συχνά ζευγαρώνει με τον Σκορπιό. Ο συνήθως καχύποπτος Σκορπιός, εμπιστεύεται την ανοιχτή ειλικρίνεια του Παρθένου, ενώ ο Παρθένος θαυμάζει το θάρρος του Σκορπιού, που… δε μασάει με τίποτα.

Η χημεία, η ένταση, το κάρμα
Και έτσι πάει λέγοντας, ενώ το αιώνιο ερώτημα παραμένει: «Ταιριάζουμε;». Κανένας δεν μπορεί να δώσει μια μονολεκτική απάντηση, ναι ή όχι. Κάτι που θα βοηθούσε τη σχέση, για παράδειγμα, είναι αν το ένα πρόσωπο έχει στο προσωπικό του ωροσκόπιο έναν έντονο Κρόνο, που θα του δώσει στοιχεία του Αιγόκερου. Ανεξάρτητα από το ηλιακό του ζώδιο, η γήινη ποιότητα που δίνει ο πρακτικός Κρόνος, τον κάνει ελκυστικό για κάποιο άλλο άτομο, που έχει επίσης ροπή προς την πρακτικότητα, ανεξάρτητα από το ζώδιο και του δεύτερου ατόμου.

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι άλλοι άνθρωποι έρχονται κοντά, γιατί έχουν συμβατές ενέργειες, αυτό που αποκαλούμε «χημεία», ενώ άλλοι μένουν μαζί, γιατί ο ένας δίνει στον άλλο εκείνο που του λείπει. Τα πάντα μπαίνουν στο παιχνίδι. Το καλύτερο είναι να μην επικεντρώνεσαι σε όσα διαβάζεις ότι είναι «καλά» ή «κακά» για σένα. Ακολούθησε την καρδιά σου και δεν θα χάσεις ποτέ. Θα σε βοηθήσει το να μαθαίνεις πράγματα για την αστρολογία και υπάρχουν πολλοί αστρολόγοι στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς.

Να ξέρεις πάντως ότι οι πιο επιτυχημένες σχέσεις αποτελούνται από ένα μείγμα ταιριάσματος, αλληλοσυμπληρώματος, αλλά και έντασης. Ένταση δημιουργούν οι λεγόμενες «δυσαρμονικές όψεις» στη συναστρία. Αλλά κι αυτές έχουν τον ρόλο τους, καθώς διατηρούν το ενδιαφέρον και τη ζωντάνια. Και φυσικά, υπάρχει και η καρμική πλευρά που έχει τον δικό της ρόλο. Γιατί, μιλώντας για κάρμα, ήρθαμε σε αυτή τη γη για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να πάρει τα πνευματικά του μαθήματα. Ακόμα και ο έρωτας (για να μην πούμε κυρίως ο έρωτας), αυτό εξυπηρετεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ