Home ή Rome: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τον τελικό στο Wembley (vids)

Home ή Rome: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τον τελικό στο Wembley (vids)

Η πορεία έως τον τελικό. Η προϊστορία. Τα 55 χρόνια, το αήττητο, η... κατάρα του Σάουθγκεϊτ, οι σπόντες των Ιταλών για το Λονδίνο, το Wembley, οι δηλώσεις των προπονητών, οι μεγάλες στιγμές. Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το σπουδαίο Αγγλία - Ιταλία που θα δεις απόψε το βράδυ.

Είναι ένας δίκαιος τελικός; Ναι, αν δούμε τη συνολική παρουσία στο τουρνουά της Αγγλίας και της Ιταλίας, απόψε το βράδυ στο Wembley θα διεκδικήσουν το τρόπαιο οι δύο καλύτερες και σίγουρα πιο σταθερές ομάδες του EURO 2020. Εκείνες που από το πρώτο παιχνίδι έδειξαν τη διάθεση, την ορμή, τη θέληση, την ποιότητα να φτάσουν έως το τέλος.

Ναι, αν δούμε πως κανένα από τα υπόλοιπα – θεωρητικά ή μη – φαβορί δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό. Η Γαλλία έπεσε θύμα έκπληξης από την Ελβετία. Το Βέλγιο δεν αντιστάθηκε στη φόρα της Ιταλίας. Η Γερμανία λύγισε στο Wembley απέναντι στην Αγγλία. H Ολλανδία τα έκανε μαντάρα σε ακόμα μια διοργάνωση, η κάτοχος του τίτλου Πορτογαλία ποτέ δεν εμφάνισε την ίδια εικόνα με εκείνη πέντε χρόνια πριν. Και μόνο το γεγονός πως βρέθηκαν στα ημιτελικά οι Δανοί (που δεν τους περίμενε κανείς) και οι Ισπανοί (που δεν τους περίμεναν οι περισσότεροι), δείχνει πως όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι πλην των Άγγλων και των Ιταλών δεν ήταν έτοιμοι για την πρόκληση.

Μια πρόκληση που για την Αγγλία είναι η μεγαλύτερη εδώ και 55 ολόκληρα χρόνια. Από το 1966 όταν και ανέβηκαν στην κορυφή του κόσμου, οι Άγγλοι αδημονούν για μια μεγάλη επιτυχία. Ετούτο εδώ το τουρνουά έμοιαζε εξ αρχής κομμένο και ραμμένο για τα δικά τους χέρια. Δεν βγήκαν, παρά μονάχα μια φορά, από το σπίτι τους. Πέντε στα έξι παιχνίδια τους τα έδωσαν στο Λονδίνο. Απόψε θα δώσουν το έβδομο και πιο καθοριστικό απ’ όλα.

Σε ένα EURO που έμοιαζε άδικο για πολλούς, κάτι που παραδέχτηκε και ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, με την υποσημείωση πως δεν πρόκειται να διοργανωθεί ξανά Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε πολλές χώρες. Διότι άλλο είναι να ταξιδεύεις από πόλη σε πόλη και άλλο να είσαι στη βάση σου από την αρχή έως το τέλος. Όλη αυτή η ιστορία με το Wembley και τα παιχνίδια της Αγγλίας σε αυτό; Έγινε βούτυρο στο ψωμί των Ιταλών. Ο Κιελίνι άφησε ξεκάθαρες αιχμές για ό,τι συνέβη. Ο Μπονούτσι είπε πως ούτε η έδρα, ούτε ο διαιτητής μπορούν να φοβίσουν την ομάδα του, πετώντας και τη… σπόντα του για τον τρόπο με τον οποίο η Αγγλία ξεπέρασε το εμπόδιο της Δανίας στον ημιτελικό, με το πέναλτι πάνω στον Στέρλινγκ.

Η Αγγλία έχει στον πάγκο της έναν άνθρωπο που ακόμα κουβαλά εκείνη τη… ρετσινιά του EURO ’96. Κατά σύμπτωση; Εκείνη η ρετσινιά του κόλλησε στο ίδιο γήπεδο, στο Wembley. Στον αλησμόνητο ημιτελικό εναντίον των Γερμανών, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αστόχησε απελπιστικά στο καθοριστικό πέναλτι. Σε μια διοργάνωση που ακούστηκε για πρώτη φορά το… viral πλέον «It’ s coming home». 25 χρόνια μετά αναζητεί την εξιλέωση. Τη δική του και ολόκληρης της χώρας, που από το πρωί ζει ΜΟΝΟ στους ρυθμούς του μεγάλου τελικού.

Η Αγγλία έχει σύμμαχο μια παράδοση αλλιώτική από τις άλλες. Είναι η πρώτη της φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι εννιά από τις 12 χώρες που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τελικό πήραν και το Κύπελλο. Εξαίρεση αποτέλεσαν η Γιουγκοσλαβία του 1960, το Βέλγιο του 1980 και η Πορτογαλία του 2004. Είναι όμως και η ομάδα με ένα αρνητικό ρεκόρ. Τα 55 χρόνια είναι το μεγαλύτερο διάστημα που χωρίζει μια ευρωπαϊκή ομάδα που έχει πάει σε τελικό EURO και Μουντιάλ. Τότε, το 1966, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το Wembley. Τώρα διεκδικεί την κορυφή της Ευρώπης στο ίδιο γήπεδο.

Η δε Ιταλία; Γνωρίζει από τελικούς μεγάλων διοργανώσεων περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, πλην Γερμανίας. Αυτός θα εναι ο 10ος μεγάλος τελικός των ατζούρι. Έχει έξι τελικούς σε Μουντιάλ και – πια – τέσσερις σε EURO. Στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης το 1968, ηττήθηκαν όμως το 2000 από τη Γαλλία και το 2012 από την Ισπανία. Οι Ιταλοί έχουν το πάνω χέρι και στην προϊστορία απέναντι στους Βρετανούς.

Σε μεγάλο τουρνουά δεν έχουν χάσει ποτέ από εκείνους. Απολογισμός, τρεις νίκες και μία ισοπαλία. 1-0 στο Euro του 1980 με γκολ του Ταρντέλι, 2-1 στον μικρό τελικό του Μουντιάλ του 1990, 0-0 στο Euro του 2012 προτού προκριθεί στη διαδικασία των πέναλτι και τελευταία φορά στο Μουντιάλ του 2014 και πάλι με 2-1 στην πρεμιέρα των ομίλων, απ’ όπου όμως αμφότερες απέτυχαν να προκριθούν. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, οι Άγγλοι έχουν κερδίσει μόλις δύο φορές στις τελευταίες 14 αναμετρήσεις τους με τους Ιταλούς. Και οι δύο σε φιλικά παιχνίδια. Τελευταία επίσημη νίκη των Άγγλων επί των Ιταλών; Το μακρινό 1977 για τα προκριματικά του Μουντιάλ με 2-0.

To Wembley

Το ιστορικό Wembley θα φιλοξενήσει για τρίτη φορά έναν τελικό μεγάλου τουρνουά Εθνικών ομάδων. Το 1966 ήταν ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η νίκη της Αγγλίας απέναντι στη Γερμανία. Και το 1996 ήταν ο τελικός του EURO, με τους Γερμανούς να το κατακτούν απέναντι στην Τσεχία.

Η Αγγλία έχει 15 νίκες στα τελευταία 17 ματς που έδωσε στο Wembley σε όλες τις διοργανώσεις. Έχοντας σκοράρει 46 φορές και έχοντας δεχτεί μόλις πέντε γκολ σε αυτά τα 17 παιχνίδια. Φρούριο!

Όσο για τα σερί των δύο ομάδων; Οι Ιταλοί έχουν… ξεχάσει τι θα πει ήττα. Αήττητοι για 33 ματς με απολογισμό 27 νίκες, έξι ισοπαλίες, 86 γκολ υπέρ και μόλις 10 κατά. Είναι το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία των Ατζούρι. Η Αγγλία είναι αήττητη στα 12 τελευταία παιχνίδια της, με 11 νίκες και μία ισοπαλία. Σε αυτά τα 12 ματς έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της δέκα φορές. Και έχει δεχτεί μόλις δύο γκολ. Κατά τη διάρκεια του φετινού EURO σκόραρε απέναντί της μονάχα η Δανία στον ημιτελικό, από στημένη φάση.

Είπαν:

«Είμαστε στον τελικό και είμαστε εδώ για να πάρουμε τη νίκη, θέλουμε να γυρίσουμε σπίτι με το τρόπαιο στα χέρια μας. Είμαστε έτοιμοι, προετοιμασμένοι στο κομμάτι της τακτικής. Οι παίκτες μου έχουν συνηθίσει να παίζουν σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Θέλουμε να κάνουμε κάτι το σημαντικό, κάτι το μοναδικό. Αυτή είναι η στιγμή μας, αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν δεν έχουν σημασία. Σεβόμαστε το παρελθόν αλλά τώρα μετράει μόνο το παρόν. Θα είναι πολύ σημαντιικό να μην αποδοκιμαστεί ο ύμνος, θα είναι έλλειψη σεβασμού ενώ δεν θα βοηθήσει μία τέτοια κίνηση για να φοβηθεί ο αντίπαλος. Συχνά, όταν αποδοκιμάζουν τον δικό μας εθνικό ύμνο εκτός έδρας, αυτό μας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο».

Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, προπονητής Αγγλίας

«Είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας μουτ. Έχω παίξει σε μία εκπληκτική εθνική Ιταλίας Κ21 και σε μία φανταστική εθνική ανδρών, όμως δεν μπορέσαμε να πάρουμε ούτε το Euro K21 (σ.σ. ήττα στον τελικό από την Ισπανία το 1986) ούτε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 που έγινε σπίτι μας αν και είχαμε την καλύτερη ομάδα. Ελπίζω να μπορέσω να πάρω εκείνες τις χαρές που δεν είχα ως παίκτης, αν και είχα αγωνιστεί σε πολύ δυνατές ομάδες. Η Αγγλία ήταν πάντα άτυχη σε μεγάλα ραντεβού Euro και Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά πιστεύω ότι θα γίνει ένα πολύ μεγάλο ματς σε ένα γεμάτο στάδιο».

Ρομπέρτο Μαντσίνι, προπονητής Ιταλίας

«Καλή τύχη στην Αγγλία απόψε. Ηταν ένα υπέροχο ταξίδι μέχρι στιγμής, αλλά όλοι ελπίζουμε ότι μπορείτε να κάνετε ένα ακόμη βήμα και να το φέρετε σπίτι».

Μπόρις Τζόνσον, Βρετανός πρωθυπουργός

Δείτε ακόμα:

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι είναι ο άνθρωπος που δεν έχασε ποτέ (pics&vid)

«Διασπασμένο» Βασίλειο: Δεν θα είναι όλοι οι Βρετανοί με την Αγγλία στον τελικό

Euro 2020: Οι «καυτές» WAGs της Ιταλίας (pics)

Euro 2020: Τα Λιοντάρια και οι «Τενόροι»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ