Ιταλία: Η ευλογημένη Σκουάντρα (pics, vids)

Ιταλία: Η ευλογημένη Σκουάντρα (pics, vids)

Μπήκε στο Euro χωρίς πολλές κουβέντες, αθόρυβα. Σταθερή σε όλη τη διοργάνωση, «δεμένο» σύνολο, με αρχιτέκτονα τον Ρομπέρτο Μαντσίνι που ρίσκαρε και άλλαξε το εθνικό... DNA. Η Ιταλία είναι πανάξια η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Χρειάστηκε να περιμένει πολλά χρόνια. Να πονέσει, να περάσει δύσκολα χρόνια, ωστόσο τα κατάφερε. Η Ιταλία είναι και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Έπειτα από 53 ολόκληρα χρόνια, η Σκουάντρα Ατζούρα επέστρεψε στο… Έβερεστ της Ευρώπης εντελώς δίκαια, παίρνοντας μάλιστα τον τίτλο μέσα στο Λονδίνο και το κατάμεστο «Γουέμπλεϊ» απέναντι στην Αγγλία που για ακόμη μία φορά έμεινε με την όρεξη…

Η Ιταλία του Ρομπέρτο Μαντσίνι είναι λοιπόν η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Κόντρα σε όλους και σε όλα. Μπήκε στο Euro χωρίς πολλές κουβέντες, αθόρυβα. Καθάρισε τον όμιλο με συνοπτικές διαδικασίες.

Πρεμιέρα με «τριάρα» και μπαλάρα απέναντι στην Τουρκία. Στο ίδιο μοτίβο και η αναμέτρηση με την Ελβετία, όπου η Σκουάντρα Ατζούρα επικράτησε με 3-0, ενώ έκλεισε με το 3×3 κόντρα στην Ουαλία.

Ακόμη και στα δύσκολα, κατάφερε να βγει αλώβητη. Σε έναν κακό της παιχνίδι απέναντι στην Αυστρία, χρειάστηκε να βγάλει χαρακτήρα και το έκανε, παίρνοντας τελικά την πρόκριση μέσα από την παράταση.

Ούτε στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι δεν προβλημάτισε. «Πέταξε» εκτός το Βέλγιο χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, ενώ ακόμη και κόντρα στην Ισπανία που τη… στρίμωξε, έβγαλε την άκρη της και προκρίθηκε μέσω της… ρώσικης ρουλέτας.

Και στον τελικό, μέσα σε ένα «εχθρικό» έδαφος, σε ένα γήπεδο γεμάτο με Άγγλους, τα κατάφερε.

Βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά από δυο λεπτά, ωστόσο δεν τα παράτησε. Έβγαλε αντίδραση, ισοφάρισε και ακόμη και στα πέναλτι που βρέθηκε ξανα πίσω, τα κατάφερε με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Ντοναρουμα.

Και εκτός από όλα, κατάφερε να γράψει και ιστορία και στα στατιστικά! Με την ισοπαλία στο 90λεπτο, η Ιταλία έφτασε τα 34 σερί αήττητα παιχνίδια. 34! Ένα παιχνίδι ακόμη και η Σκουάντρα Ατζούρα θα φτάσει στο απόλυτο αήττητο ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο, των 35 σερί αναμετρήσεων χωρίς ήττα.

Ένα ρεκόρ το οποίο κατέχουν αυτή τη στιγμή η Βραζιλία και η Ισπανία. Οι Βραζιλιάνοι είχαν μείνει αήττητοι για 35 συνεχόμενα παιχνίδια από το 1993 έως και το 1996, ενώ οι Ισπανοί από το 2007 έως και το 2009.

Φυσικά, αρχιτέκτονας της ομάδας αυτής δεν είναι άλλος από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ήταν αυτός που ανέλαβε το δύσκολο έργο της επιστροφής. Μετά το ιστορικό «κάζο» το 2017 και τον πρώτο αποκλεισμό από Παγκόσμιο Κύπελλο έπειτα από το 1958, ο Μαντσίνι πήρε θέση στον πάγκο της πατρίδας του με στόχο την επιστροφή πρώτα σε κάποια μεγάλη διοργάνωση και έπειτα μία καλή πορεία…

Ο Μαντσίνι ωστόσο το… τερμάτισε από την αρχή. Παρότι πήρε την Ιταλία στα χειρότερα της, την ανέβασε και έφτιαξε ένα πολύ δυνατό σύνολο και μάλιστα ρίσκαρε, καθώς άλλαξε το εθνικό… DNA. Χωρίς τον μεγάλο σούπερ σταρ. Και τελικά, έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, έχοντας σε αυτήν την αήττητη πορεία των 34 αναμετρήσεων, 28 νίκες, 6 ισοπαλίες, με 87 γκολ υπέρ και 11 γκολ κατά!

Μάλιστα, για την Ιταλία, η επιθετική της επίδοση με τα 13 γκολ στον θεσμό, ήταν η κορυφαία της ιστορία της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δείγμα της τρομερής δουλειάς που έκανε ο Ιταλός τεχνικός μαζί με το επιτελείο του.

Μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης που έφτασε πανάξια στην κατάκτηση του δεύτερου Euro της ιστορίας της, με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να γράφει παράλληλα τη δική του ιστορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ