Ντάνιελ Ποντένσε: Η ώρα της «τιμωρίας» του…

Ντάνιελ Ποντένσε: Η ώρα της «τιμωρίας» του…

Ο Ολυμπιακός του έστρωσε τον δρόμο για το υψηλότερο επίπεδο, τον σμίλευσε, τον πίστεψε, τον «έφτιαξε» και του άνοιξε τα φτερά. Ο Ντάνιελ Ποντένσε επιστρέφει ως αντίπαλος στον Πειραιά και ο Πέδρο Μαρτίνς έστειλε το μήνυμα ότι τον περιμένει για την... τιμωρία.

H πρώτη του εικόνα από τα Γουεστ Μίντλαντς λες και σου μετέδιδε το κρύο. Μαζεμένος, με εκείνη την έκφραση στο πρόσωπο «πού βρέθηκα τώρα». Λογικό. Τον Πειραιά επέλεξε να αφήσει. Την αιώνια λιακάδα της Αττικής αντικατέστησε με το Γουλβερχάμπτον που είναι γλωσσοδέτης ακόμη και να το προφέρεις. Ο Ντανιέλ Ποντένσε βεβαίως ήξερε τι έκανε. Ήξερε και τι ήθελε. Η πρόταση από την Γουλβς ήταν επιπέδου 3 εκατ ευρώ ετησίως στον τραπεζικό λογαριασμό του. Και ήταν Πρέμιερ Λιγκ. Για μια από τις καλύτερες ομάδες του πιο εμπορικού πρωταθλήματος της Ευρώπης.

Για την Γουλβς των αμέτρητων Πορτογάλων. Κλαμπ που την τελευταία τριετία αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ποδοσφαιρικά project των καιρών μας. Που να το φανταστεί ο «Ντάνι» πως δεν θα περνούσαν ούτε σαράντα ημέρες και θα έπρεπε να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής με τελικό προορισμό το Καραϊσκάκης; Ποιος, εκείνος που πανηγύριζε σαν μικρό παιδί το γκολ του Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο Emirates. Το γκολ που έμελλε να βάλει από τη μια πλευρά τον Ολυμπιακό και από την άλλη τους «Λύκους» με δέλεαρ ένα εισιτήριο για τους προημιτελικούς του Europa League.

Το τρίτο «στοιχείο»

Ο Ποντένσε πρωταγωνίστησε φέτος σε 12 ευρωπαϊκές βραδιές των Ερυθρόλευκων. Είχε δύο γκολ και μια ασίστ στις αναμετρήσεις των προκριματικών και των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Πιθανότατα μάλιστα μέσω των δύο καταπληκτικών εμφανίσεων του κόντρα στην Τότεναμ να «σφράγισε» και την μεταγραφή του στη Γουλβς που από την πρώτη στιγμή μόλις έπιασε Γενάρης έκανε τα πάντα για να τον προσθέσει στη μηχανή της. Αυτή τη στιγμή είναι back up στο 3-4-3 του Νούνο. Ο τρίτος winger, πίσω από τον «βράχο» Αντάμα Τραορέ και τον Ντιόγκο Ζότα. Λογικά μιας και τους δύο τους διεκδικεί η μισή Ευρώπη, ο Ποντένσε θα σκαρφαλώσει στην ιεραρχία από την επόμενη σεζόν. Ήδη τα σχόλια είναι για εκείνον εγκωμιαστικά. Ο ίδιος ο Γκάρι Νέβιλ έκανε το σπουδαιότερο «Ο Ποντένσε μου θυμίζει τον Αζάρ» είπε στο ντεμπούτο του 24άχρονου κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (αγωνίστηκε 14 λεπτά σαν «αλλαγή»).

Η δύσκολη μετάβαση

Δεν είναι απλό να βρεθείς Γενάρη σε μια ομάδα «έτοιμη» και να διεκδικήσεις πρωταγωνιστικό ρόλο απευθείας. Το καταλαβαίνεις αυτό και από τον Ολυμπιακό. Έφυγε ο Ποντένσε και ο Πέδρο Μαρτίνς λύνει ως τώρα το θέμα εκ των «έσω»: Με τον Βαλμπουενά αριστερά, με την διάταξη πια στο 4-3-3 και με έναν εκ των Μασούρα ή Ραντζέλοβιτς να αναλαμβάνουν την ευθύνη στον δεξιό διάδρομο. Ο Μορ που ήρθε ως μεταγραφή ακόμη περνά διάστημα προσαρμογής -είχε και έναν μικρό τραυματισμό και όλα καθυστερούν περισσότερο. Ο Ποντένσε στο μεγάλο λιμάνι έκλεισε τον κύκλο του με 68 συμμετοχές: Πέτυχε 13 γκολ, μοίρασε 14 ασίστ. Κυρίως όμως σε προσωπικό επίπεδο κατάφερε να αλλάξει «κλίμακα» στην καριέρα του. Ήρθε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας ως ένα σπουδαίο ταλέντο που δεν είχε όμως ούτε τις αγωνιστικές που χρειάζονταν, ούτε τις ευθύνες που αναλογούν σε πρωταγωνιστές. Τις κατέκτησε φορώντας τα Ερυθρόλευκα. Μαζί έπαιξε στα κύπελλα Ευρώπης. Κόντρα στη Μπέρνλι, τη Μίλαν, τη Μπέτις, τη Τότεναμ, τη Μπάγερν Μονάχου. Εκεί διαπίστωσαν άπαντες την πρόοδο του. Από το περασμένο καλοκαίρι καλείται στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, την πρωταθλήτρια Ευρώπης του Σάντος. Όλα χάρη στον Ολυμπιακό. Και στον Βαγγέλη Μαρινάκη που τελικά πλήρωσε 7 εκατ ευρώ για την μεταγραφή του. Χρήματα εξωφρενικά για τα ελληνικά δεδομένα.

Λες και το ήξερε

Απαραίτητη σημείωση: Αν ο Ποντένσε ήθελε να μείνει, θα ήταν ακόμη εδώ. Ο ίδιος ήταν που επέμεινε ως το τέλος για τη μετακίνηση του στη Γουλβς. Το επιβεβαίωσε άλλωστε στο γράμμα του αποχωρισμού: «Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον πρόεδρο Μαρινάκη για την προσπάθεια που έκανε να με αποκτήσει και που με άφησε να ακολουθήσω το όνειρό μου να παίξω στην Premier League. Και στον Πέδρο Μαρτίνς για όλη την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και όσα μου έμαθε» ανέφερε μεταξύ άλλων. «Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω όσα αισθάνομαι για τον ενάμιση χρόνο που ήμουν εδώ, αλλά νιώθω πως τα δάκρυα που έχυσα μιλούν από μόνα τους. Ίσως αυτό να είναι ένα «Θα τα ξαναπούμε σύντομα»» πρόσθεσε σχεδόν προφητικά. Που να ήξερε και ο ίδιος τα παιχνίδια της κλήρωσης και της μπάλας.

Τον ξέρουν, τους ξέρει

Το Καραϊσκάκη δεν ξεχνά. Προφανώς και θα τον υποδέχονταν σαν φίλο. Με ένα ζεστό χειροκρότημα, αν οι σοκαριστικές εξελίξεις δεν άλλαζαν και τον χάρτη του ποδοσφαίρου. Κεκλεισμένων των θυρών έγινε μέτρο προστασίας, ήταν και παραμένει τιμωρία. Για το ίδιο το παιχνίδι. Θα τον δουν λοιπόν μόνο οι τέως συμπαίκτες του. Ήδη έγινε μπόλικη κουβέντα για εκείνον από την ημέρα που η κλήρωση έφερε απέναντι τους «Λύκους». Στο χορτάρι όμως ο… καθένας τη δουλειά του. Και αν χρειαστεί; Ο Ομάρ και ο Τσιμίκας με τους οποίους σκάρωσε ένα σωστό ζωγραφιές ενάμιση χρόνο, θα κληθούν να του το αποδείξουν. Τον ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Τους ξέρει και εκείνος άριστα. Το τι θα ακολουθήσει θα το μάθουμε σύντομα. Στη πρώτη «πράξη» αυτού του ζευγαριού. Δυο συνεπέστατων ομάδων που ταξιδεύουν στην Ευρώπη από τον Ιούλιο και τα προκριματικά. Και που ονειρεύονται να πάνε όσο πιο μακριά μπορούν…

ΥΓ. Ο Πέδρο Μαρτίνς αγαπάει τον Ποντένσε. Στα δικά του χέρια, στον Ολυμπιακό, ο Πορτογάλος εξτρέμ έζησε τις καλύτερες στιγμές της έως τώρα καριέρας του. Αλλά, όπως τόνισε αστειευόμενος ο τεχνικός των Πειραιωτών, στόχος του Ολυμπιακού είναι να τον τιμωρήσει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ