«Το Κατάρ πλήρωσε στη FIFA 880 εκ. δολάρια για το Μουντιάλ»

«Το Κατάρ πλήρωσε στη FIFA 880 εκ. δολάρια για το Μουντιάλ»

Το κράτος του Κατάρ πλήρωσε συνολικά 880 εκατομμύρια δολάρια στη FIFA, προκειμένου να αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου.

Οι «Times» του Λονδίνου προχώρησαν σε μία πολύ σημαντική αποκάλυψη, αναφορικά με το σκάνδαλο δωροδοκίας για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 από το Κατάρ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας, το κράτος του Κατάρ πλήρωσε στην FIFA 880 εκατομμύρια δολάρια για να του αναθέσει τη διοργάνωση, 21 ημέρες πριν αποφασίσει τη χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Από αυτό το ποσό, τα 400 εκατομμύρια ευρώ τα έδωσε το Al Jazeera για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ έδωσε ακόμη 100 εκατομμύρια ευρώ σε μορφή μπόνους υπό την προϋπόθεση ότι το Κατάρ θα αναλάβει τη διοργάνωση. Τα υπόλοιπα 380 εκατομμύρια από το συνολικό ποσό που έλαβε η FIFA φέρονται να δόθηκαν υπό τη μορφή χορηγιών μέσα στην τριετία μετά την ανάληψη της διοργάνωσης.

Η εν λόγω προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού φυσικά, είναι παράνομη καθώς παραβιάζει τους κανόνες αντι-δωροδοκίας της FIFA, οι οποίοι απαγορεύουν στις οντότητες που συνδέονται με την προσφορά να υποβάλλουν οικονομικές προσφορές στον αθλητικό οργανισμό σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο κανάλι ανήκει και ελέγχεται από τον εμίρη του κράτους,Σεΐχ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι, ο οποίος ήταν η «κινητήρια δύναμη» πίσω από την προσφορά. Η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί πλέον μέρος της έρευνας δωροδοκίας που έχει αναλάβει η ελβετική αστυνομία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθεί το τεράστια ποσό που δόθηκε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα καθαρά με εμπορικούς όρους, καθώς θεωρείται πενταπλάσιο από τα αντίστοιχα που πληρώθηκε από προηγούμενες ανάλογες συμφωνίες.

Η FIFA μέχρι στιγμής αρνείται να σχολιάσει τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ