ΑΕΚ – Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια, 20 χρόνια μετά (vids)

ΑΕΚ – Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια, 20 χρόνια μετά (vids)

Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια, με φόντο τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Μετά τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, ένας ακόμη μεγάλος αντίπαλος επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την ΑΕΚ να υποδέχεται απόψε (20:30) τον Ολυμπιακό για τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Πέρασαν 20 χρόνια και τρεις μήνες από την τελευταία φορά που η Ένωση φιλοξένησε τους «ερυθρόλευκους» στη φυσική της έδρα και το μεσοδιάστημα ήταν σαν να πέρασε μία ολόκληρη ζωή. Το «Νίκος Γκούμας» γκρεμίστηκε, η «Αγιά Σοφιά» ύψωσε τα τείχη της μετά από πολλές περιπέτειες και η ιστορία θα αρχίσει να γράφεται ξανά. Εκεί που μπήκε άνω τελεία στις 9 Νοεμβρίου του 2002, όταν η ΑΕΚ υποδέχτηκε για τελευταία φορά τον Ολυμπιακό, σε ματς για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν.

Για την ιστορία, οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες με 1-1, σε ένα ντέρμπι με οπαδούς και των δύο ομάδων όπου οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με γκολ του Πρέτραγκ Τζόρτζεβιτς και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Ντέμη Νικολαΐδη λίγο πριν το ημίχρονο. Κατά τη διάρκεια του ματς μάλιστα, οπαδοί της ΑΕΚ πραγματοποιούσαν συλλαλητήριο έξω από το γήπεδο κατά της επιστροφής του Ντούσαν Μπάγεβιτς που εκείνη την εποχή ήταν κόκκινο πανί για τον κόσμο της Ένωσης.

Διαβάστε επίσης: Μια μελωδία και για τα παιδιά εκεί ψηλά…

Όσο για το πώς είχαν παραταχθεί οι δύο ομάδες; Την ενδεκάδα της ΑΕΚ αποτελούσαν οι Χιώτης, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Γεωργέας, Κασάπης, Ράιτ, Κατσουράνης, Λάκης, Ίβιτς και Καψής, με τους Μπορμπόκη και Σεντένο να έρχονται από τον πάγκο. Εκεί που βρισκόταν και ο νυν team manager της ΑΕΚ, Δημήτρης Ναλιτζής, ο οποίος δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός είχε παραταχθεί με τους Ελευθερόπουλο, Πατσατζόγλου, Βενετίδη, Γιαννακόπουλο, Καρεμπέ, Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Ζε Ελίας, Άντζα, Ζέτερμπεργκ και Ανατολάκη, με τους Ντρασένα, Νινιάδη και Αλαξανδρή να μπαίνουν ως αλλαγή.

Η τελευταία νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν πριν από 23 χρόνια σχεδόν, όταν στις 8 Μαρτίου του 2000 η Ένωση επικράτησε με 3-0 στη ρεβάνς για τα προημιτελικά του Κυπέλλου και πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Σκόρερ για τους «κιτρινόμαυρους», που είχαν και δύο δοκάρια σε εκείνο το ματς, ήταν οι Νικολαΐδης, Κοπιτσής και Πέτκοφ. Στις 31 Ιανουαρίου του 1999 η ΑΕΚ είχε πάρει και την τελευταία της νίκη για αγώνα πρωταθλήματος, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 2-0. Στον πάγκο των Πειραιωτών τότε καθόταν ο Μπάγεβιτς, ενώ στης Ένωσης ο Μπλαχίν. Τα γκολ είχαν πετύχει από το πρώτο ημίχρονο οι Μπατίστα και Νικολαΐδης.

Η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από την παλιά έδρα της ΑΕΚ ήταν για τη σεζόν 2001-2. Στις 20 Ιανουαρίου του 2022 συγκεκριμένα, οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει με 3-2 της Ένωσης η οποία είχε προηγηθεί δύο φορές στο ματς, με τους Νικολαΐδη και Τσιάρτα, αλλά οι φιλοξενούμενοι πήραν τη νίκη χάρη σε γκολ των Αλεξανδρή, Τζιοβάνι και Τζόρτεβιτς. Εκείνη τη σεζόν οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τον τίτλο καθώς είχε δύο νίκες κόντρα στην αντίπαλό του.

Μετά από 20 χρόνια λοιπόν, η Νέα Φιλαδέλφεια θα φιλοξενήσει ξανά ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό και μάλιστα η… δόση θα είναι πολύ ισχυρή. Πέρα από το ματς του Κυπέλλου, οι δύο ομάδες θα τα πουν σε έναν περίπου μήνα στο ίδιο γήπεδο για το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ενώ θα αναμετρηθούν στην «Αγιά Σοφιά» και για τα πλέι οφ. Η ΑΕΚ μετράει το απόλυτο μέχρι στιγμής με έντεκα νίκες σε έντεκα ματς στο νέο της σπίτι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ