«Υπήρχε η γενιά του Μάη του ’68 και αυτή του Μουντιάλ του ‘98»

«Υπήρχε η γενιά του Μάη του ’68 και αυτή του Μουντιάλ του ‘98»

Η φράση αυτή ανήκει στον Κριστιάν Καρεμπέ και είναι ενδεικτικό του πως η κατάκτηση του Μουντιάλ από τους «τρικολόρ», υπήρξε η πρώτη σοβαρή ένδειξη των δυνατοτήτων της νέας, πολυσυλλεκτικής Γαλλίας.

Ο Κριστιάν Καρεμπέ, είναι σύμβουλος στρατηγικής διοίκησης του Ολυμπιακού και υπεύθυνος των Διεθνών σχέσεων για τους ερυθρόλευκους, ενώ παράλληλα είναι και πρεσβευτής της FIFA. Μια ματιά στο ποδοσφαιρικό του παρελθόν όμως, μπορεί να σε θαμπώσει. Πρωταθλήματα (Γαλλίας, Ισπανίας, Ελλάδας), Κύπελλα, 2 Champions League,ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τη Γαλλία.

Σίγουρα όμως στην κορωνίδα των κατακτήσεων του σαν ποδοσφαιριστής τοποθετείται η κατάκτηση του Μουντιάλ του 1998 που έγινε στη Γαλλία και στην οποία ήταν βασικός συντελεστής μαζί με τους Ντεσάμπ, Τιράμ, Μπαρτέζ, Ντεσαγί, Ζιντάν και τους άλλους παίκτες του Εμέ Ζακέ. Ένα κατόρθωμα που ο 47χρονος πλέον Γάλλος, το εξισώνει με τον Μάη του ’68. Και αν τότε η παλλαϊκή επανάσταση έγινε αφορμή για να αμφισβητηθεί το κατεστημένο και οι συντηρητικές δομές της κοινωνίας, ο Ιούλιος του ’98 για τον Καρεμπέ έρχεται ως απότοκο αυτής της κατάστασης που διαμορφώθηκε έκτοτε. Ήταν η πρώτη φορά που η Γαλλία έδρασε ενωμένη μέσα από την διαφορετικότητα (φυλές, θρησκείες, πολιτικές πεποιθήσεις) και την πολυπολιτισμικότητα που την διακρίνει και κατάφερε με «άρμα» το ποδόσφαιρο να φτάσει κάπου που άλλες γενιές Γάλλων δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ.

Διαβάστε τι ανέφερε σχετικά ο Καρεμπέ σε συνέντευξη που έδωσε σε γαλλικό Μέσο:

«Είναι ό,τι καλύτερο συνέβη σε εμάς. Καταφέραμε να κατακτήσουμε κάτι που ονειρεύονταν γενιές και γενιές ποδοσφαιριστών ίσως και πιο ταλαντούχων από εμάς (Πλατινί, 1984). Το κάναμε όλοι μαζί και αυτό ήταν μια εθνική και διεθνής αποκάλυψη».

Όσο για το κλειδί της νίκης, ο Καρεμπέ δήλωσε:

«Γιορτάζουμε την κατάκτηση ακόμα και σήμερα με ταπεινότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί ήμασταν ένα ταπεινό γκρουπ, που ήμασταν ενωμένοι και βάλαμε στην άκρη τα “εγώ” μας. Ελπίζουμε πως ο Ντιντιέ (Ντεσάμπ) που ήταν αρχηγός τότε, θα καταφέρει να το περάσει αυτό και στους παίκτες της ομάδας φέτος και να φτάσει η ομάδα μακριά».

Τέλος στην ερώτηση του τι άφησε πίσω της η κατάκτηση του 1998 ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ήταν μια αποκάλυψη, δείξαμε το ποιοι ήμασταν. Υπήρχε η γενιά του Μάη του 1968 και η γενιά του Ιουλίου του 1998. Μπορούμε να δώσουμε πολλούς χαρακτηρισμούς στον θρίαμβο αυτό. Εγώ όμως πιστεύω πως είναι η πραγματικότητα της σημερινής Γαλλίας. Μιας Γαλλίας με ποικιλομορφία, διαφορετικές εθνικότητες και διαφορετικές θρησκείες. Αυτή είναι η Γαλλία. Είναι πολυπολιτισμική και πρέπει να γίνει αυτό αποδεκτό από όλους. Το ποδόσφαιρο έγινε ο καταλύτης και ένωσε έναν ολόκληρο λαό».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ