Αλεξάντρ Γκολοβίν : Η Ρωσία θα στηριχθεί στις πλάτες ενός 22χρονου

Αλεξάντρ Γκολοβίν : Η Ρωσία θα στηριχθεί στις πλάτες ενός 22χρονου

Η Ρωσία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει Μουντιάλ σε μια κακή περίοδο για την εθνική ομάδα της, όμως ένας 22χρονος, ο Αλεξάντρ Γκολοβίν, έχει ισχυρό κίνητρο να σώσει την «παρτίδα».

Είναι δύσκολο και επικοινωνιακά επίφοβο να διοργανώνεται Μουντιάλ στη χώρα σου. Το 2014 είδαμε ολόκληρη Βραζιλία να λυγίζει υπό αυτό το βάρος με εφιαλτικό τρόπο. Σαφώς και οι προσδοκίες της Ρωσίας δεν πλησιάσουν τις αντίστοιχες της «σελεσάο» στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως αυτό δεν αναιρεί ότι η πίεση για να ξεπεράσει τον εαυτό της είναι μεγάλη.

Εκτός των άλλων, οι αποτυχίες των Ρώσων στις τελευταίες δύο μεγάλες διοργανώσεις ήταν εκκωφαντικές. Στο Euro 2012, όταν αποκλείστηκε ως τρίτη κάτω από τις Τσεχία και Ελλάδα, και έπειτα στο Μουντιάλ του 2014, όταν είδε Βέλγιο και Αλγερία (!) να τερματίζουν από πάνω της στον όμιλό της. Κι αυτά, ενώ προερχόταν από εκείνη την τρομερή πορεία στο Euro του 2008, όπου με εξαιρετικό ποδόσφαιρο και παίκτες όπως οι Αντρέι Αρσάβιν και Ρόμαν Παβλουτσένκο είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Ένα σήμερα στο οποίο η ποιότητα του υλικού της είναι υποβαθμισμένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ παράλληλα έχει χάσει και τον επιθετικό – «αστέρα» της, Αλεξάντρ Κοκόριν, λόγω τραυματισμού. Η εμπειρία του τερματοφύλακα Ιγκόρ Ακινφέβ και του αριστερού μπακ Γιούρι Ζιρκόφ είναι σημαντική, ενώ παίκτες όπως ο μέσος Άντον Μίραντσουκ και ο επιθετικός Φέντορ Σμόλοφ έχουν τη δυνατότητα να βγουν στο προσκήνιο.

Ωστόσο, αυτός που δείχνει ικανός και ταυτόχρονα έχει ισχυρό προσωπικό κίνητρο να τη βγάλει από τα τετριμμένα, είναι εκεί. Αν έχει έρθει η ώρα της Ρωσίας να λάμψει και να προκριθεί, επιτέλους, στους «16» ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Αλεκσάντρ Γκολοβίν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μπορεί να αναλάβει το ρόλο του καθοδηγητή. Που μας φέρνει αυτό; Μια χώρα με πληθυσμό ύψους 150.000.000 ανθρώπων, έστω κι αν δεν πρόκειται για κατ’ εξοχήν ποδοσφαιρόφιλο κοινό, ετοιμάζεται να στηριχθεί στα 69 κιλά ενός 22χρονου.

Η θέση και ο ρόλος που θα του δώσει ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Στάνισλαβ Τσερτσέροβ, στον άξονα της μεσαίας γραμμής είναι προβλέψιμα, έως και δεδομένα. Συνεπώς το θέμα αφορά περισσότερο στο κατά πόσο οι συμπαίκτες του θα μπορέσουν να τον στηρίξουν και κυρίως στο αν θα είναι έτοιμος να αρπάξει μια ιδανική ευκαιρία για να βγει από την αφάνεια.

Εδώ έρχεται να ταιριάξει και η παρατήρηση περί προσωπικού κινήτρου. Παρά το τεράστιο ταλέντο του, το όνομα του Γκολοβίν δεν έχει προβληθεί όσο άλλων ποδοσφαιριστών αντίστοιχου επιπέδου και ηλικίας. Το Μουντιάλ είναι η δική του ευκαιρία να συστηθεί στην Ευρώπη. Άλλωστε, σε έναν όμιλο όπου η Ρωσία θα βρει μπροστά της τις Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Ουρουγουάη, μπορούμε κάλλιστα να μιλήσουμε για ευνοϊκές συνθήκες.

Συνολικά, η μεταβατική φάση που περνάει η Ρωσία την καθιστά απρόβλεπτη, πρωτίστως εξαιτίας των πολλών πειραματισμών του Τσερτσέροβ στα πρόσωπα της αμυντικής γραμμής και στα διαφορετικά τακτικά σχέδια που εφαρμόζει. Ο πήχης έχει πέσει χαμηλά τους τελευταίους μήνες από τα εγχώρια ΜΜΕ, γι’ αυτό και πρόκειται για μία εκ των ομάδων που μπορούν να προκαλέσουν έκπληξη.

Βέβαια, εφόσον προκριθεί, θα διασταυρωθεί με τον όμιλο στον οποίο βρίσκονται οι Ισπανία και Πορτογαλία, επομένως μία μόνο πρόκριση πιθανότατα θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα. Αλλά ακόμη κι αυτή, είναι πρόκληση. Και μάλιστα πολύ σοβαρή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ