Χουάν Αντόνιο Πίτσι : Η ελπίδα της Σαουδικής Αραβίας έχει έρθει από την Αργεντινή

Χουάν Αντόνιο Πίτσι : Η ελπίδα της Σαουδικής Αραβίας έχει έρθει από την Αργεντινή

Το «αστέρι» της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι κάποιος ποδοσφαιριστής, αλλά ένας Αργεντινός τεχνικός, ο Χουάν Αντόνιο Πίτσι, ο οποίος ευελπιστεί να γράψει ιστορία στο προσεχές Μουντιάλ.

Το Νοέμβριο του 2017 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να πληρώσει αδρά, να χρησιμοποιήσει τη διασφαλισμένη παρουσία της στο Μουντιάλ και να κάνει την έκπληξη. Υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Χουάν Αντόνιο Πίτσι, ώστε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας, με προφανή σκοπό την καλή παρουσία της στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Προφανή, διότι επίσημες υποχρεώσεις δεν υπήρχαν στο μεσοδιάστημα. Η πρόσληψη έγινε λίγο αφότου η αφρικανική ομάδα είχε ολοκληρώσει την προκριματική φάση και είχε πάρει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, 12 χρόνια μετά την τελευταία φορά.

Καλώς ή κακώς, ο 50χρονος προπονητής αναμένεται να αποτελέσει και τον πρωταγωνιστή της Σαουδικής Αραβίας στη διοργάνωση. Γιατί όλα, κυριολεκτικά όλα τα ονόματα της 23άδας είναι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Η αποστολή απαρτίζεται μόνο από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να μιλάμε με ευκολία για την πιο αντί-εμπορική ομάδα της φετινής διοργάνωσης.

Οι λόγοι που ο Πίτσι αποφάσισε να αναλάβει μια τέτοια θέση, λίγο μετά την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα με την εθνική Χιλής, παραμένουν ασαφείς. Φυσικά και υπάρχουν ερμηνείες για όλα τα… γούστα. Έλλειψη φιλοδοξίας και φιλαργυρία υποστηρίζουν στο ένα άκρο, τεράστια πρόκληση για την προπονητική αξία του στο άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο λέει ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται μόνο για τα πρόσκαιρα οφέλη της συνεργασίας τους. Ο Πίτσι για την ξεχωριστή εμπειρία ενός Μουντιάλ και η αφρικανική ομοσπονδία για να έχει έναν άνθρωπο που θα εμπνέει, το λιγότερο, απόλυτο σεβασμό στους ποδοσφαιριστές.

Το παράδοξο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται ο Πίτσι υποδεικνύει κάτι διαφορετικό. Υπό τις οδηγίες του προηγούμενου τεχνικού, Περτ φαν Μάργουικ, η Σαουδική Αραβία συνήθιζε να στηρίζεται στο αμυντικό σκέλος και σε παιχνίδι με ελάχιστα ρίσκα, φτάνοντας έτσι και στην τελική φάση του θεσμού με συνταγή αλά… εθνική Ελλάδας επί Φερνάντο Σάντος.

Ο Πίτσι όχι απλώς δεν βαδίζει σε παραπλήσιο μονοπάτι, αλλά έχει επιλέξει εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική προσέγγιση, παρά το γεγονός ότι οι παίκτες του θα τεθούν αντιμέτωποι με ποιοτικότερες ομάδες. Ο Αργεντινός τεχνικός ζητά υπομονετική κυκλοφορία και επιχειρεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ομάδας του στη φάση της κατοχής, χαρακτηριστικό που συνάδει περισσότερο με σύνολο που κυνηγά το μακρόπνοο αποτέλεσμα και όχι το άμεσο.

Η εμπειρία του κεντρικού αμυντικού, Ομάρ Χασάουι, είναι στοιχείο στο οποίο ο Πίτσι ποντάρει για την καλή λειτουργία της αμυντικής γραμμής του, ενώ ο 31χρονος Μοχαμάντ αλ-Σαλαουί και ο 23χρονος Φαχάντ αλ-Μουουαλάντ είναι μακράν οι καλύτεροι επιθετικοί του. Ο Αργεντινός προπονητής μάζεψε τους ποδοσφαιριστές μόλις στις 25 Απριλίου, τέσσερις ημέρες μετά το τέλος του πρωταθλήματος για να ξεκινήσει την προετοιμασία, πράγμα που υποδηλώνει τη δίψα της χώρας για μια αξιοπρεπή πορεία. Μάλιστα, δεν φοβήθηκε να προγραμματίσει πολύ δυνατά φιλικά, με ομάδες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και Γερμανία.

Εν κατακλείδι, η Σαουδική Αραβία είναι από τις πιο αδιάφορες παρουσίες στα γήπεδα της Ρωσίας, ωστόσο ο εύκολος όμιλός της, με Ρωσία, Αίγυπτο και Ουρουγουάη, της προσφέρει περιθώριο αισιοδοξίας. Η πρόκριση θα είναι υπέρβαση. Μερικοί βαθμοί, ίσως και μόνο ένας, θα είναι επιτυχία. Το να μη βρει δίχτυα, ή το να δεχθεί μια ντουζίνα γκολ χωρίς την παραμικρή αντίσταση, θα είναι αποτυχία. Ο Χουάν Αντόνιο Πίτσι έχει μπροστά του δύσκολο έργο, λίγα εργαλεία, αλλά και χαμηλές προσδοκίες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ