Ο Λουίς Σουάρες θέλει να εξιλεωθεί

Ο Λουίς Σουάρες θέλει να εξιλεωθεί

Για πρώτη φορά στην καριέρα του με τη φανέλα της εθνικής Ουρουγουάης, ο Λουίς Σουάρες έχει καλούς λόγους να μην αισθάνεται αβοήθητος και κατ' επέκταση μια μεγάλη ευκαιρία να εξιλεωθεί.

Η Ουρουγουάη είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις εθνικών ομάδων που τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δηλαδή αυτά που μεσολάβησαν ανάμεσα στα δύο Μουντιάλ, έχουν εξελίξει, ή τουλάχιστον διαφοροποιήσει το ποδόσφαιρό τους. Η εμφάνιση πιο ποιοτικών δημιουργικών μέσων έχει οδηγήσει τον Όσκαρ Ταμπάρες σε πλάνα με λιγότερη αμεσότητα και περισσότερη υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας, κάνοντας έτσι ευκολότερο το έργο των Λουίς Σουάρες και Έντινσον Καβάνι.

Μην ξεχάσετε τελείως εκείνη τη σκληροτράχηλη Ουρουγουάη, που της αρέσει να βασίζεται σε αθλητικότητα και αυταπάρνηση για να πετυχαίνει το σκοπό της. Η λογική λέει ότι θα τη δούμε ξανά στο γήπεδα της Ρωσίας. Άλλωστε κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα αποτελέσουν οι Ντιέγκο Γκοδίν και Χοσέ Μαρία Χιμένες, γεγονός που προϊδεάζει από μόνο του ως προς το τι θα αντικρίσουμε. Αλλά θα τη δούμε υπό τη συνοδεία πιο ελκυστικού ποδοσφαίρου.

Ο Ροντρίγκο Μπεντακούρ της Γιουβέντους θα ηγηθεί αυτής της νέας… τάσης στη μεσαία γραμμή των Ουρουγουανών, ίσως παρέα με τους Ναϊτάν Νάντες, Λούκας Τορέιρα και Ματίας Βεσίνο. Κατά τα άλλα, πρόκειται για μια Ουρουγουάη με δεδομένη ποιότητα, που η απόδοσή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το χαρακτήρα που θα της δώσει ο Ταμπάρες.

Τα παραπάνω δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να δούμε, επιτέλους, τον Λουίς Σουάρες να αξιοποιείται. Η θέση του φορ είναι περίπλοκη υπόθεση. Ένας εκ των λόγων είναι ότι, όποιος αγωνίζεται εκεί, επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλον από το πώς λειτουργεί η ομάδα γύρω του. Γι’ αυτό και η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι μια ευκαιρία για τον 30χρονο, προκειμένου να τροφοδοτηθεί καλύτερα και να δείξει το λόγο που ο Λιονέλ Μέσι δεν τον αλλάζει με κανέναν στην Μπαρτσελόνα.

Το αγωνιστικό είναι η μία πλευρά της ιστορίας. Ίσως για κάποιους από εμάς αποτελεί μακρινή ανάμνηση, όμως το δάγκωμα του Σουάρες στην πλάτη του Τζιόρτζιο Κιελίνι στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ακόμα νωπή εικόνα στο μυαλό των συμπατριωτών του. Και παρά το αυτό, οι τελευταίοι τον στήριξαν. Όχι τόσο γιατί ήταν ο Σουάρες, αλλά γιατί, εν γένει, στη λατινική Αμερική συνηθίζουν πάνω απ’ όλα να λατρεύουν τους παίκτες, με την όποια ιδιοτροπία τους, και μετά το άθλημα.

Ο 30χρονος θέλει διακαώς να εξιλεωθεί στα μάτια τους και να τους αποζημιώσει. Θέλει να ξεδιπλώσει την ικανότητά του σε όλο το εύρος της, να μετατραπεί σε εθνικό ήρωα για την πατρίδα του και να γράψει τη δική του ιστορία με το εθνόσημο στο στήθος. Αν όχι τώρα, μάλλον ποτέ. Κι αν όχι ο Σουάρες, τότε ποιος;

Η Ουρουγουάη έχει υποτιμηθεί από την κοινή γνώμη. Ο «γρίφος» που πρέπει να λυθεί για να τη δούμε να ξεπερνά τις προσδοκίες στο Μουντιάλ αφορά περισσότερο στο τακτικό κομμάτι, με το δέσιμο των Σουάρες και Καβάνι να αποτελεί κομβικό σημείο. Ο όμιλος με τις Αίγυπτο, Ρωσία και Σαουδική Αραβία κάνει την πρόκριση να μοιάζει… παιχνιδάκι, όμως το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα ανταποκριθεί στα δύσκολα, αφού σε περίπτωση πρόκρισης πιθανότατα θα πέσει είτε στην Ισπανία είτε στην Πορτογαλία. Η Ουρουγουάη είναι πιο έτοιμη από ποτέ. Ο Σουάρες είναι πιο ώριμος από ποτέ. Όσκαρ Ταμπάρες, κάνε τα… μαθηματικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ