Παναμάς: «Η δύναμη δύο ωκεανών»

Παναμάς: «Η δύναμη δύο ωκεανών»

Στο πρώτο Μουντιάλ της Ιστορίας του θα βρεθεί ο Παναμάς που θα αγωνιστεί για την ανάμνηση...

Κάτι σαν… challenge accepted φαίνεται να είπαν οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο του Παναμά. Η απευθείας πρόκριση (πρώτη στην Ιστορία της ομάδας) στην τελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας (κατέκτησε την 3η θέση στα προκριματικά της CONCACAF, απέκλεισε τις Η.Π.Α) είναι από μόνη της μεγάλη επιτυχία για τη χώρα της κεντρικής Αμερικής. Όσοι πιστοί ακόλουθοι ταξιδέψουν στη Ρωσία είναι έτοιμοι να βιώσουν στο έπακρο, καθετί που τους επιφυλάσσει η μοίρα.

Απαιτήσεις δεν υπάρχουν. Κι αυτό πολλές φορές λειτουργεί ευεργετικά για μία ομάδα. Η καθαρά ποδοσφαιρική λογική λέει ότι σε έναν όμιλο (7ος) με Αγγλία, Βέλγιο δεν έχει καμία τύχη. Αλλά ποδόσφαιρο και λογική δεν πάνε πάντα μαζί. Το γκολ του Ρομάν Τόρες μούρλανε ένα ολόκληρο έθνος, 5 εκατομμύρια ανθρώπους που περιμένουν απλώς ένα θετικό αποτέλεσμα στον όμιλο για να βιώσουν παρόμοια συναισθήματα. Αυτός είναι και ο μόνος ρεαλιστικό στόχος της ομάδας.

Η μεσαία γραμμή του προπονητή, Ερνάν Νταριό Γκόμες, είναι αρκετά συμπαγής και γρήγορη. Ο προσανατολισμός του, καθαρά αμυντικός. Μην περιμένετε γρήγορο και θεαματικό ποδόσφαιρο. Είπαμε, η μόνη απαίτηση είναι μια αξιοπρεπής παρουσία. Ο 62χρονος κόουτς της ομάδας έχει εμπειρία από Παγκόσμια Κύπελλα. Για την ακρίβεια ο Παναμάς είναι η τρίτη ομάδα που θα κοουτσάρει σε τελική φάση Μουντιάλ. Το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας καθόταν στον πάγκο της Κολομβίας και το 2002 στη διοργάνωση της Άπω Ανατολής, ήταν «στρατηγός» του Ισημερινού.

Όσο για το μεγάλο «αστέρι»; Θα μπορούσαμε να κατονομάσουμε τον Ρομάν Αουρελιάνο Τόρες Μορσίγιο. Ή πιο απλά Ρομάν Τόρες. Ο θηριώδης άσος (1,88) αγωνίζεται στους Σιάτλ Σάουντερς. Παγκοσμίως γνωστός έγινε με το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Κόστα Ρίκα στην εκπνοή του αγώνα, γκολ – πρόκριση για το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Όπως καταλαβαίνετε θεωρείται ήδη «εθνικός ήρωας» στον Παναμά και όλοι έχουν μια κάποια παραπάνω απαίτηση από εκείνον. Είναι διεθνής από το 2005 και μετρά 105 συμμετοχές. Ρίξτε μια ματιά και στον Φιντέλ Εσκομπάρ των Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς έχει «φαρμακερό» δεξί πόδι και ιδιαίτερη άνεση να απομακρύνει την μπάλα από την περιοχή του τερματοφύλακα της Ντιμαμό Βουκουρεστίου, Χάιμε Πενέδο, που θα βρίσκεται κάτω από τα γκολποστ.

Σε γενικές γραμμές η ομάδα απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε συλλόγους από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική χωρίς κάποιο ηχηρό όνομα ανάμεσά τους. Στην επίθεση θα ξεχωρίσει κανείς τον Λουίς Τεχάδα που σε δηλώσεις του έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει τα πάντα έστω για ένα γκολ και τον Μπλας Πέρες. Αμφότεροι θα αποσυρθούν από την Εθνική μετά το πέρας του Μουντιάλ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ