«Βοηθήστε τις γυναίκες να μπαίνουν στα γήπεδα»

«Βοηθήστε τις γυναίκες να μπαίνουν στα γήπεδα»

«Βοηθήστε τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στα γήπεδα»... Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα του κινήματος «OpenStadiums», που διεκδικεί το δικαίωμα το γυναικών να παρακολουθούν αθλητικές συναντήσεις στο Ιράν

Ήταν χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη στην Αγία Πετρούπολη και στην αναμέτρηση με το Μαρόκο, για το Μουντιάλ 2018. Ένα μέλος του συγκεκριμένου κινήματος, παρουσίασε ένα πανό με αυτό το σύνθημα κοντά στο γήπεδο που φιλοξένησε τον αγώνα που τελικά κέρδισε το Ιράν (1-0), «για να εκπροσωπήσει τις Ιρανές που δεν έχουν πρόσβαση στα γήπεδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι θρησκευτικές Αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας απαγορεύουν στις γυναίκες της χώρας να παρευρίσκονται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, πιστεύοντας ότι πρέπει να προστατεύονται από την «ανδρική» ατμόσφαιρα που επικρατεί εκεί.

«Στις 5 Οκτωβρίου 1981, οι Ιρανές είδαν για τελευταία φορά ποδοσφαιρικό αγώνα. Επρόκειτο για το παραδοσιακό ντέρμπι Περσέπολις-Εστεγκλάλ. Εκτοτε, τους απαγορεύθηκε η είσοδος στα γήπεδα», επισημαίνεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα που διατηρεί στο Twitter το εν λόγω κίνημα.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφάντινο, δήλωσε πως το συζήτησε με τους κυβερνώντες το Ιράν και ειδικά με τον πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, όμως πρόσθεσε πως είναι ζήτημα που αφορά στις θρησκευτικές Αρχές της χώρας.

Το κίνημα «OpenStadiums» υποστηρίζεται με θέρμη από το δίκτυο «Fans Supporters Europe (FSE)», το οποίο συγκεντρώνει υποστηρικτές από περισσότερες από 40 χώρες.

«Συνεργαζόμαστε με αρκετούς άλλους οργανισμούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η περίπτωση των γυναικών του Ιράν, που δεν μπορούν να στηρίξουν τις ομάδες τους, είναι ένα παράδειγμα μεγάλης αδικίας.  Είναι σκάνδαλο, το γεγονός ότι η FIFA δεν έχει ακόμη αναγκάσει το Ιράν να το αλλάξει», τόνισε σχετικά ο Μάρτιν Εντεμαν, μέλος του FSE.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ