Βραζιλία – Κόστα Ρίκα 2-0

Βραζιλία – Κόστα Ρίκα 2-0

Η Βραζιλία «πέταξε» το πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο είδε τον Νάβας να της λέει απανωτά «όχι», όμως ο Φιλίπε Κοουτίνιο ήταν ξανά εκεί για να τη λυτρώσει στις καθυστερήσεις του αγώνα, με τον (παραλίγο μοιραίο) Νεϊμάρ να γράφει το τελικό 2-0 στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Η εικόνα της Βραζιλίας στο χορτάρι του Saint Petersburg Stadium ήταν απρόσμενη στο πρώτο 45λεπτο. Παρά το 1-1 στην αναμέτρηση της 1ης αγωνιστικής απέναντι στην Ελβετία και το φυσιολογικό άγχος ως προς το ενδεχόμενο του αποκλεισμού, η «σελεσάο» έβγαλε μια ηρεμία στο παιχνίδι της. Από μια οπτική γωνία κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικός παράγοντας για την απόδοσή της, όμως στην πράξη, τουλάχιστον αρχικά, δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Η Βραζιλία ήταν ενοχλητικά… ψύχραιμη στο πρώτο μισό, σαν να μην αντιμετώπιζε τον κίνδυνο του αποκλεισμού. Ο Νεϊμάρ ήταν νωθρός και πολύ κατώτερος των προσδοκιών, ενώ ο Κοουτίνιο αδυνατούσε να επωμιστεί το δημιουργικό βάρος που του αναλογούσε. Ο Τίτε κράτησε ξανά τον Ρομπέρτο Φιρμίνο στον πάγκο, έτσι οι Βραζιλιάνοι μεσοεπιθετικοί έχασαν ένα σημαντικό στήριγμα στην κυκλοφορία, και είδε το σύνολό του να λειτουργεί άψογα μόνο σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού, αυτό της άμεσης αναχαίτισης της μπάλας, με συνέπεια να ανακόπτεται κάθε απόπειρα αντεπίθεσης των Κοσταρικανών. Ταυτόχρονα, η συνύπαρξη των Μαρσέλο και Νεϊμάρ στην (κομβική) αριστερή πλευρά δεν ήταν… αρμονική, αφού το γεγονός ότι ο Νεϊμάρ ανοιγόταν συχνά στη γραμμή για να ζητήσει και να υποδεχθεί την μπάλα, περιόριζε την επιρροή του ακραίου μπακ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο δεύτερο ημίχρονο βγήκε μια… άλλη ομάδα στο χορτάρι. Δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι ο Ντόουγκλας Κόστα πέρασε στη θέση του Γουίλιαν, όσο το ότι οι Βραζιλιάνοι έμοιαζαν να έχουν αποκτήσει κίνητρο. Σαν να κατάλαβαν, ξαφνικά, τι διακυβεύεται. Αυτό ήταν και το σημείο που ο Νάβας άρχισε να δηλώνει «παρών». Κέρδισε δύο φορές τον Νεϊμάρ με άκρως εντυπωσιακό τρόπο, ωστόσο είδε και τους αμυντικούς του να επεμβαίνουν καθοριστικά σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Νεϊμάρ θα μπορούσε, αν το ματς έληγε το 90’, να χαρακτηριστεί μοιραίο πρόσωπο και να στιγματιστεί. Δεν έχασε κλασικές ευκαιρίες, όμως σίγουρα σπατάλησε μακράν τις περισσότερες, ενώ είδε τον διαιτητή να του αρνείται πέναλτι σε πτώση του έπειτα από χρήση του VAR. Ευτυχώς, τόσο για τον άσο της Παρί Σεν-Ζερμέν, όσο και για τη Βραζιλία, υπάρχουν και οι καθυστερήσεις. Στο 90+1’ ο Φιρμίνο πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, ο Κοουτίνιο πετάχτηκε πανέξυπνα στο ύψος της μικρής περιοχής και έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για τη λύτρωση των Βραζιλιάνων. Και ο Νεϊμάρ έγραψε το τελικό 2-0 στα τελευταία δευτερόλεπτα με κοντινό πλασέ, εξιλεώνοντας έτσι και τον εαυτό του.

Οι Βραζιλιάνοι τη γλίτωσαν ξανά, αλλά εξακολουθούν (και αυτοί) να μην πείθουν. Η προσπάθειά τους στο δεύτερο μέρος καρποφόρησε και αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα προς τα μπροστά, όμως δεν γίνεται να αρκεστούν σε αυτό. Πρέπει να απαιτήσουν περισσότερα από τους εαυτούς τους και δη από τα «αστέρια» τους, αν θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή του κόσμου.

Βραζιλία (Τίτε): Άλισον, Φάγκνερ, Τιάγκο Σίλβα, Μιράντα, Μαρσέλο, Καζεμίρο, Παουλίνιο (68′ Φιρμίνο), Γουίλιαν (46′ Ντούγκλας Κόστα), Νεϊμάρ, Κουτίνιο, Γκαμπριέλ Ζεζούς (90’+3′ Φερναντίνιο).

Κόστα Ρίκα (Όσκαρ Ραμίρες): Νάβας, Γκονσάλες, Ακόστα, Ντουάρτε, Γκαμπόα (75′ Κάλβο), Γκουζμάν (83′ Τεχέδα), Μπόρχες, Οβιέδο, Βενέγκας, Ρουίς, Ουρένια (54′ Μπολάνιος).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 5ΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ