Τα παπούτσια και οι αετοί που ανέβασαν το θερμόμετρο

Τα παπούτσια και οι αετοί που ανέβασαν το θερμόμετρο

Λίγα παιχνίδια κρύβουν μέσα τους τόση πολιτική, όσο το ντέρμπι της Παρασκευής ανάμεσα στη Σερβία και την Ελβετία που στιγματίστηκε από τα πολιτικά μηνύματα που έστειλαν οι διεθνείς της «Νάτσι».

Το ματς της Ελβετίας με τη Σερβία δεν ήταν ένα απλό ποδοσφαιρικό παιχνίδι για το Μουντιάλ 2018. Ούτε το μόνο διακύβευμα ήταν οι βαθμοί που θα έδιναν στον έναν ή τον άλλον αντίπαλο πλεονέκτημα πρόκρισης. Πίσω από τα 90 λεπτά ποδοσφαίρου, κρύβεται ένα πολεμικό παρελθόν και ένα ιδιαίτερα καυτό μέλλον που τέτοιες αφορμές ψάχνει για να πυροδοτηθεί η περιοχή των Βαλκανίων που παραδοσιακά μοιάζει με πυριτιδαποθήκη…
Λίγα παιχνίδια κρύβουν μέσα τους τόση πολιτική, όσο το ντέρμπι της Παρασκευής ανάμεσα στη Σερβία και την Ελβετία που στιγματίστηκε από τα πολιτικά μηνύματα που έστειλαν οι διεθνείς της «Νάτσι».

Πριν από χρόνια είχε ανοίξει η κουβέντα στην Ελβετία για τους περίφημους «Secondos», τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι αποτελούν σήμερα τα δύο τρίτα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Το γεγονός ότι τρεις από τους βασικούς παίκτες της «Νάτσι» έχουν ρίζες από την Αλβανία και το Κόσσοβο (Γκρανίτ Τσάκα, Σέρνταν Σακίρι και Βαλόν Μπεχραμί) ανέβασε αρκετά το θερμόμετρο στo ντέρμπι πρόκρισης του 5ου ομίλου, όπου το φαβορί για μία θέση στους «16» παραμένει η Βραζιλία.

Οι γονείς του Μπεχραμί έφυγαν από τη Μιτρόβιτσα και στον πόλεμο που ακολούθησε έχασε ο διεθνής Ελβετός ποδοσφαιριστής έναν θείο του και έναν ξάδελφό του, οι γονείς του Τσάκα έφυγαν λίγο προτού γεννηθεί ο άσος της Άρσεναλ από την Πρίστινα κυνηγημένοι από το καθεστώς της τότε Γιουγκοσλαβίας, ενώ ο εμφύλιος ήταν η αιτία που έφυγαν και οι γονείς του Σακίρι από το Κόσοβο. Καταγωγή από Αλβανία και Σκόπια ο Μπλερίμ Τζεμαϊλί, από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη ο Χάρις Σεφέροβιτς και από την Κροατία ο Γιόζιπ Ντρίμιτς.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ματς με αντίπαλο τη Σερβία έχει για όλους τους προαναφερόμενους ξεχωριστή σημασία. Όχι για την Ελβετία, αλλά για το ιστορικό οικογενειακό παρελθόν τους. Τα γεγονότα των προκριματικών του Euro 2016 στις αναμετρήσεις μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας είναι ακόμη φρέσκα, όταν ένα drone με τη σημαία της «μεγάλης Αλβανίας» εμφανίστηκε στο γήπεδο προκαλώντας το κοινό!

?????❤️

A post shared by XS (@shaqirixherdan) on

Τα παπούτσια του Σακίρι, στα οποία το ένα έχει τη σημαία της Ελβετίας και το άλλο τη σημαία του Κόσοβου αποτελούν από μόνα τους μια πρόκληση με πολιτικό υπόβαθρο κάτι που έχουν καταγγείλει οι Σέρβοι.

Όπως επίσης φέρεται ότι κατήγγειλαν την πρόθεση Αλβανών και Κοσοβάρων να εμφανίσουν στο γήπεδο σημαίες της «μεγάλης Αλβανίας» ή ακόμη και του Κόσοβου. Από τη μία υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η FIFA σε συνεργασία με τις αρχές της διοργανώτριας του Μουντιάλ θα απαγορεύσουν τέτοιες σημαίες στο γήπεδο, από την άλλη Αλβανοί και Κοσοβάροι αναδημοσίευαν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία η ελβετική ομοσπονδία δεν έλαβε καμία σχετική οδηγία.

Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού Λούκα Μιλιβόγεβιτς πάντως πριν την έναρξη του αγώνα έριξε λίγο λάδι στη φωτιά και το πήγε παραπέρα, καθώς αναρωτήθηκε δημόσια «αφού είναι τόσο πατριώτες όλοι αυτοί, γιατί δεν αγωνίζονται με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους;»
Η Ελβετία επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, βάζοντας μάλιστα μπροστά τον Μπεχραμί, ο οποίος δήλωσε ότι «κάπου διάβασα σε εφημερίδες του Κόσοβου ότι, τώρα η Σερβία πρέπει να αντιμετωπίσει τους δικούς μας Κοσοβάρους. Δεν καταλαβαίνω, πραγματικά. Εγώ παίζω για την Ελβετία. Η οικογένειά μου έχει ζήσει τον κανονικό πόλεμο και ξέρω καλά τι σημαίνει. Για μένα η Σερβία δεν είναι παρά ένας ακόμη αντίπαλος, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Όπως φάνηκε όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τον Γκρανίτ Τσάκα, του οποίου ο αδελφός αγωνίζεται στην εθνική Αλβανίας και με τον οποίο αγωνίστηκε ως αντίπαλος στην τελική φάση του Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας.

Το γκολ που σημείωσε απέναντι στη Σερβία ο Γκρανίτ Τσάκα ισοφαρίζοντας σε 1-1 την αναμέτρηση, το πανηγύρισε σχηματίζοντας με τα χέρια του τον αετό – σύμβολο της Αλβανία, δίνοντας ακόμη πιο έντονο πολιτικό χρώμα στην αναμέτρηση… Το ίδιο φυσικά έκανε και ο Σακίρι όταν πέτυχε το 2-1 στο 90’, έχοντας μάλιστα για παρέα τους υπόλοιπους «Secondos» της εθνικής Ελβετίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ