Ουρουγουάη – Πορτογαλία 2-1

Ουρουγουάη – Πορτογαλία 2-1

Με δύο εξαιρετικά τέρματα του Έντινσον Καβάνι, με άμυνα για σεμινάριο, με ψυχή, η Ουρουγουάη ξεπέρασε το εμπόδιο της πρωταθλήτριας Ευρώπης Πορτογαλίας (2-1) και πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Ο Καβάνι πήρε το πινέλο του. Ζωγράφισε δύο φορές κι ύστερα αποχώρησε τραυματίας. Ήταν αρκετές για την Ουρουγουάη, για να πάρει την πρόκριση στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Πέπε, προς στιγμήν όμως. Η άμυνα της Σελέστε ήταν μια εξίσωση για την οποία ο Φερνάντο Σάντος δεν κατάφερε να βρει λύση δεύτερη φορά. Το τελικό 2-1 στέλνει την ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες πάνω στη Γαλλία και την παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο πίσω στην Πορτογαλία.

Σε μια μικρή περιοχή γης, στη νότια Αμερική, περίπου 3 εκατομμύρια κόσμος αυτήν την στιγμή είναι υπό την επήρεια μέθης. Όχι, δεν είναι το αλκοόλ. Είναι η καψούρα τους, η μεγάλη τους αγάπη. Είναι οι «μαχητές» με τα γαλάζια που τους έκαναν περήφανους, τους άφησαν να ονειρεύονται το επόμενο βήμα. Βλέπεις, φέτος, στο Μουντιάλ της Ρωσίας για πρώτη φορά μετά το 1930, η Ουρουγουάη επικρατεί και στους 4 πρώτους αγώνες της. Ξέρετε τι έγινε το 1930;! H κούπα «ταξίδεψε» στο Μοντεβιδέο.

Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για τη Σελέστε. Μόλις στο 7ο λεπτό του αγώνα η μαγική συνεργασία (το πιο… μακρινό 1-2) Καβάνι – Σουάρες – Καβάνι και η κεφαλιά του τελευταίου έφτιαξε το 1-0. Η Πορτογαλία δεν έχει συνηθίσει να βλέπει το αμυντικό της τείχος να παραβιάζεται και μάλιστα τόσο γρήγορα (έχει χάσει και στα εννέα- δέκα με το σημερινό- παιχνίδια της στο Παγκόσμιο Κύπελλο στα οποία βρέθηκε πίσω στο σκορ). Ο Σάντος έδωσε σαφή εντολή. Πίεση μέχρι να έρθει η ισοφάριση.

Κάθε άλλο παρά εύκολο έργο είχαν όμως οι Ίβηρες απέναντι σε μία άμυνα που δεν είχε δεχθεί γκολ φέτος. Οι γαλάζιοι πολεμιστές εξαφάνισαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο και κέρδισαν σχεδόν σε κάθε ατομική τους μονομαχία (τρομερή εμφάνιση Τορέιρα). Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 1-0. Στην επανάληψη, στο 55ο λεπτό, οι Πορτογάλοι βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν στο 1-1. Ο Γκερέιρο εκτέλεσε το κόρνερ και ο Πέπε με κεφαλιά έφερε το παιχνίδι στα ίσα.

Όμως ο ζωγράφος δεν είχε τελειώσει τον πίνακά του. Σε μια πολύ ωραία αντεπίθεση, λιγότερο από δέκα λεπτά αργότερα, ο Μπετανκούρ έδωσε στον Καβάνι κι εκείνος με υπέροχο φαλτσαριστό σουτ έκανε το 2-1. Το υπόλοιπο παιχνίδι εξελίχθηκε στα πέριξ της περιοχής του Μουσλέρα ο οποίος μάλιστα λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίος όταν μετά από άστοχη έξοδο έδωσε την ευκαιρία στον Μπερνάντο Σίλβα να σουτάρει χωρίς όμως να βρει στόχο.

Το παιχνίδι έληξε στο 2-1. Με τον Έντινσον Καβάνι τραυματία στον πάγκο να παρακολουθεί με δεμένο πόδι την προσπάθεια των συμπαικτών του να διατηρήσουν ακέραιο το έργο τέχνης του (αντικαταστάθηκε στο 74′). Έληξε με τον Όσκαρ Ταμπάρες να φωνάζει καθισμένος στον πάγκο μέχρι το σφύριγμα της λήξης… Το όνειρο συνεχίζεται για τη Σελέστε. Και θα συνεχίζεται όσο οι Σουάρες και Καβάνι συνεργάζονται στην επίθεση, όσο Γοδίν και Χιμένες οργανώνουν την άμυνα, όσο ο Λούκας Τορέιρα σκίζεται σε κάθε προσωπική του μονομαχία στη μεσαία γραμμή, όσο ο 71χρονος Ταμπάρες έχει τη δύναμη να σηκώνεται από τον πάγκο και να πανηγυρίζει τα τέρματα των γαλάζιων πολεμιστών του!

Ουρουγουάη (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Κάσερες, Γκοντίν, Χιμένες, Λασάλτ, Βεσίνο, Τορέιρα, Νάντες (81’ Σάντσες), Μπετανκούρ (64’ Κρίστιαν Ροντρίγκες), Λουίς Σουάρες, Καβάνι (74’ Στουάνι).

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Ρούι Πατρίσιο, Ρικάρντο Περέιρα, Πέπε, Ζοσέ Φόντε, Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα (65’ Κουαρέσμα), Ζοσέ Μάριο (85’ Μανουέλ Φερνάντες), Μπερνάρντο Σίλβα, Γκέδες (74’ Αντρέ Σίλβα), Κριστιάνο Ρονάλντο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ