Οι πορείες των Πρωταθλητών Ευρώπης στα Μουντιάλ

Οι πορείες των Πρωταθλητών Ευρώπης στα Μουντιάλ

Η Πορτογαλία αποκλείστηκε από την Ουρουγουάη (2-1) και έγινε η δεύτερη Πρωταθλήτρια Ευρώπης που αποκλείεται στη φάση των «16» του Μουντιάλ.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων, ή αλλιώς EURO, διεξάγεται από το 1960 και μετά ανά τετραετία. Η πρώτη ομάδα που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης ήταν η Σοβιετική Ένωση στα γήπεδα της Γαλλίας. Δύο χρόνια αργότερα οι Σοβιετικοί στο Μουντιάλ της Χιλής έφτασαν μέχρι τον προημιτελικό, όπου έχασαν από τους διοργανωτές με 2-1.

Το 1964 οι Ισπανοί πήραν το EURO που διοργάνωσαν οι ίδιοι νικώντας τους εν ενεργεία πρωταθλητές Σοβιετικούς με 2-1. Στα γήπεδα τις Αγγλίας το 1966 η Ισπανία δεν κατάφερε να προκριθεί από τον όμιλο της ολοκληρώνοντας τη διοργάνωση με 1 νίκη και 2 ήττες.

Τρίτη κατά σειρά πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν η Ιταλία στο EURO που φιλοξένησαν οι ίδιοι το 1968, νικώντας με 2-0 τη Γιουγκοσλαβία, αφού προηγουμένως είχαν αγωνιστεί, χωρίς να αναδειχθεί νικητής, για 120 λεπτά μένοντας στο 1-1 (Δεν είχε καθιερωθεί η διαδικασία των πέναλτι και οι αγώνες επαναλαμβάνονταν αν δεν έβγαινε νικητής μετά την παράταση). Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό το 1970, οι Ιταλοί έφτασαν μέχρι τον τελικό, αλλά εκείνη η Βραζιλία ήταν αχτύπητη και επικράτησε των «Ατζούρι» με 4-1.

Στο Ευρωπαϊκό του 1972 πρωταθλήτρια στέφθηκε η Δυτική Γερμανία επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης με 3-0 στην πρωτεύουσα του Βελγίου τις Βρυξέλες. Δύο χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ που διοργάνωσαν οι ίδιοι, έγιναν η πρώτη ομάδα που κατακτούσε το τρόπαιο, ούσα ταυτόχρονα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στον τελικό του Μονάχου επικράτησε της Ολλανδίας με 2-1.

Το 1976 στο Ευρωπαϊκό που διοργάνωσε η Γιουγκοσλαβία, κυπελλούχος αναδείχθηκε η Τσεχοσλοβακία νικώντας τη Δυτική Γερμανία με 5-3 στα πέναλτι. Η παράταση είχε λήξει με 2-2. Η Τσεχοσλοβακία είναι και η πρώτη Εθνική ομάδα η οποία έχει τα Ευρωπαϊκά σκήπτρα και δεν καταφέρνει να συμμετέχει σε Μουντιάλ.

Το EURO του 1980 στην Ιταλία κατέκτησε πάλι η Δυτική Γερμανία υποτάσσοντας το Βέλγιο με 2-1 στον τελικό. Δύο χρόνια αργότερα στην Ισπανία, οι Δυτικογερμανοί έφτασαν μέχρι τον τελικό του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», όπου κι έχασαν με 3-1 από την Ιταλία.

Η Γαλλία κατέκτησε το πρώτο της ευρωπαϊκό το 1984, στο τουρνουά που φιλοξένησε η ίδια, επικρατώντας στον τελικό των Ισπανών με 2-0. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 τερμάτισε στην τρίτη θέση επικρατώντας του Βελγίου στο μικρό τελικό με 4-2 στην παράταση.

Το 1988 ήταν η σειρά της Ολλανδίας να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι «οράνιε» νίκησαν τους Σοβιετικούς με 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με γκολ των Γκούλιτ και Φαν Μπάστεν. Το γκολ του Φαν Μπάστεν σ’ εκείνο τον τελικό έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα που έχουν σημειωθεί σε τελικό EURO. Οι Ολλανδοί στο Μουντιάλ που διοργάνωσε η Ιταλία το 1990, είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει στους «16» τους μετέπειτα παγκόσμιους πρωταθλητές Δυτικογερμανούς.

Στα γήπεδα της Σουηδίας το 1992 σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Ευρωπαϊκών. Η Ενωμένη Γιουγκοσλαβία ενώ είχε προκριθεί στα τελικά του EURO, αποκλείστηκε λόγω του πολέμου που είχε ξεσπάσει κι οδήγησε στη διάλυση του κράτους. Τη θέση της πήραν οι Δανοί, οι οποίοι μεταξύ σοβαρού κι αστείου μαζεύτηκαν από τις παραλίες για να αγωνιστούν στα τελικά. Εν τέλει η Δανία έφτασε στον τελικό του Γκέτεμποργκ και νίκησε την, πρωτοεμφανιζόμενη, ενωμένη Γερμανία με 2-0 ολοκληρώνοντας την έκπληξη. Δύο χρόνια αργότερα η Δανία έγινε η δεύτερη πρωταθλήτρια Ευρώπης που αποτυγχάνει να προκριθεί σε Μουντιάλ.

Το πρώτο της τρόπαιο, ως ενιαίο κράτος η Γερμανία το κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό της Αγγλίας το 1996. Οι Γερμανοί νίκησαν τους Τσέχους με 2-1, με γκολ του Όλιβερ Μπίερχοφ στην παράταση. Στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία, οι Κροάτες σόκαραν την ομάδα της Γερμανίας, αποκλείοντας την στον προημιτελικό, με 3-0.

Το δεύτερο της EURO κατέκτησε η Γαλλία ο 2000, επικρατώντας των Ιταλών με 2-1 στην παράταση σ’ ένα τελικό που «έσπασαν καρδιές». Στο Μουντιάλ του 2002 που φιλοξένησαν η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα, οι Γάλλοι απογοήτευσαν κι έγιναν η πρώτη ομάδα η οποία ως εν ενεργεία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων Μουντιάλ.

Το «μαγικό» καλοκαίρι του 2004 Πρωταθλήτρια Ευρώπης ήταν η Ελλάδα νικώντας με 1-0 τους διοργανωτές Πορτογάλους. Ωστόσο δεν καταφέραμε να προκριθούμε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, δύο χρόνια αργότερα.

Η Ισπανία επικράτησε των Γερμανών το 2008 κατακτώντας το EURO. Δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ν. Αφρικής, νικώντας στον τελικό την Ολλανδία με 1-0 στην παράταση. Χρυσός σκόρερ ήταν ο Άντρες Ινιέστα.

Στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας το 2012 ολοκληρώθηκε ο κύκλος της «χρυσής» φουρνιάς των Ισπανών. Οι «Φούριας Ρόχας» διέλυσαν στον τελικό την Ιταλία με 4-0, αποδεικνύοντας ότι ήταν μακράν οι καλύτεροι ομάδα εκείνη την εποχή. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, οι Ισπανοί ήταν απογοητευτικοί και με μία νίκη και δυο ήττες αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το 2016 η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φερνάντο Σάντος αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας τους οικοδεσπότες Γάλλους με 1-0 στην παράταση με γκολ του Έντερ. Χτες οι Πορτογάλοι αποκλείστηκαν από τους Ουρουγουανούς στη φάση των «16».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ