Κροατία – Δανία 1-1 (3-2 πεν.)

Κροατία – Δανία 1-1 (3-2 πεν.)

Η Κροατία δεν είχε την ίδια εξαιρετική εικόνα με τη φάση των ομίλων και βρέθηκε απέναντι σε μια μαχητικότατη Δανία, όμως εντέλει πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι (3-2), μετά το 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση. Έχασε πέναλτι ο Μόντριτς. Η Ρωσία αντίπαλός της στα προημιτελικά.

Η Κροατία ήταν η ομάδα που στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ της Ρωσίας ξεπέρασε όσο καμία άλλη τον εαυτό της. Εκείνη που μας έκανε να πιστέψουμε ότι η κατάκτηση του τροπαίου από ένα αουτσάιντερ είναι υπαρκτό ενδεχόμενο, ενώ το γεγονός ότι πήρε το δρόμο για το «βατό» ταμπλό, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το σενάριο αυτό. Έλα, όμως, που η Δανία αποδείχθηκε πιο σκληρό… καρύδι από αυτό που ανέμενε τόσο η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς, όσο και το φίλαθλο κοινό. Το ματς έφτασε στην παράταση μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας, ο Μόντριτς ηττήθηκε τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη των 120 από τον Σμάιχελ, στην εκτέλεσή του από τα 11 βήματα, και η πρόκριση κατέληξε στα χέρια των Κροατών μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι (3-2).

Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν «εκρηκτικό», το καλύτερο μέχρι στιγμής στη διοργάνωση. Η Δανία κέρδισε πλάγιο στο 1ο λεπτό, ο Ντάλσγκααρντ το εκτέλεσε σαν… φάουλ, φτάνοντας την μπάλα μέχρι την αντίπαλη περιοχή, και μέσα στο χαμό πετάχτηκε ο Γέγκερσεν. Ο Δανός κεντρικός αμυντικός εκτέλεσε μέσα από τη μικρή περιοχή και έγραψε το 1-0 στα 60 δευτερόλεπτα! Σειρά είχε ο Μάντζουκιτς, με τον επιθετικό της Γιουβέντους να εκμεταλλεύεται την ωραία συνεργασία των Πέρισιτς και Βρσάλκο στη δεξιά πλευρά, αλλά και το… ντόμινο στην απόπειρα των Δανών να απομακρύνουν, γράφοντας το 1-1 μόλις στο 4ο λεπτό. Ο Βρσάλκο ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων και για το 20λεπτο που ακολούθησε, κατά το οποίο η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς στεκόταν καλά, έβλεπε τον Ρέμπιτς να είναι πολύ δραστήριος και πατούσε στην αντίπαλη περιοχή με κάθετο παιχνίδι.

 

Στη συνέχεια, ωστόσο, οι Δανοί έδειξαν όλους τους λόγους που τους οδήγησαν μέχρι εδώ, όντες πιο προσηλωμένοι ανασταλτικά, κλείνοντας καλύτερα τους χώρους και απειλώντας την κροατική εστία του Σούμπασιτς με βαθιές μπαλιές. Αρχικά κατάφεραν να φέρουν το ματς σε ισορροπία. Εν συνεχεία όμως και συγκεκριμένα στο δεύτερο ημίχρονο, ανέβασαν ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους, πίεσαν ψηλά με αξιοζήλευτη οργάνωση και άρχισαν να «τρομάζουν» τους Κροάτες. Με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό Γιουσούφ Πόουλσεν, δε, δημιούργησαν καλές στιγμές, τις οποίες δεν βρήκαν τρόπο να μετουσιώσουν σε γκολ. Την ίδια ώρα η Κροατία… παραληρούσε, μην μπορώντας να βρει «απαντήσεις» στο σχέδιο των Δανών, ούτε καν μετά την είσοδο του Κόβασιτς. Η παράταση κινήθηκε στο ίδιο τέμπο, με τους Κροάτες να είναι λίγο πιο απειλητικοί σε σχέση με το δεύτερο 45λεπτο. Αποκορύφωμα, όταν ο Μόντριτς βρήκε τον νεοεισεθλόντα Κράμαριτς στο χώρο, εκείνος πέρασε τον Σμάιχελ και ο Γιόργκενσεν ανέτρεψε τον Κροάτη φορ, δίνοντας στον Μόντριτς την ευκαιρία να βάλει την ομάδα του μπροστά στο σκορ στο 116′. Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης είδε τον Δανό γκολκίπερ να επεμβαίνει εξαιρετικά στην εκτέλεσή του και το ματς οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, Σούμπασιτς και Σμάιχελ έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω, βγάζοντας από δύο και τρία πέναλτι αντίστοιχα, με τον Ράκιτιτς να ευστοχεί στο πέμπτο της ομάδας του και να τη στέλνει στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς προκρίθηκε, αλλά ζορίστηκε αρκετά και μας έκανε να την αντικρίσουμε με… άλλο μάτι. Ουδείς πλέον μπορεί να δηλώνει σίγουρος ότι είναι η ομάδα που θα κάνει την υπέρβαση στα γήπεδα της Ρωσίας. Όσο για τη Δανία, ένα κρίμα είναι το λιγότερο που μπορούμε να ξεστομίσουμε για την προσπάθειά της. Έδειξε σε πολλούς τον τρόπο με τον οποίο είναι έξυπνο να προσεγγίζονται αυτές οι διοργανώσεις, αλλά αποχώρησε άδοξα. Εντούτοις, κάτι μας λέει ότι θα έχει κι άλλες ευκαιρίες να αποδείξει την αξία της.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Έρικσεν αστόχησε

Μπαντέλι αστόχησε

Κγιάερ 1-0

Κράμαριτς 1-1

Κρον Ντέλι 2-1

Μόντριτς 2-2

Σένε αστόχησε

Πίβαριτς αστόχησε

Γιόργκενσεν αστόχησε

Ράκιτιτς 2-3

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (81′ Πίβαριτς), Μπρόζοβιτς (71′ Κόβατσιτς), Ράκιτιτς, Μόντριτς, Ρέμπιτς, Μάντζουκιτς (108′ Μπάντελ), Πέρισιτς (97′ Κράμαριτς)

Δανία (Άγκε Χαρέιντε): Σμάιχελ, Ντάλσγκααρντ, Κιερ, Μ. Γέργκενσεν, Κνούντσεν, Κρίστενσεν (46′ Σένε), Μπρέιθγουεϊτ (105′ Σίστο), Έρικσεν, Ντιλέινι (98′ Κρον Ντέλι), Πόουλσεν, Κορνέλιους (66′ Ν. Γέργκενσεν)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ