Πανηγυρίζει κι  η… οικονομία της Κροατίας!

Πανηγυρίζει κι η… οικονομία της Κροατίας!

Παίκτες και οπαδοί της Κροατίας πανηγυρίζουν την πρόκριση της ομάδας για πρώτη φορά σε τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο μαζί τους γιορτάζει και η... οικονομία της χώρας, αφού τα έσοδα της εφορίας διπλασιάστηκαν!

Η ποδοσφαιρική Εθνική ομάδα της Κροατίας έγραψε ιστορία εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά την παρουσία της στον τελικό ενός Μουντιάλ, ωστόσο ιστορία έγραψε και η οικονομία χώρας!

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα έσοδα της εφορίας κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου διπλασιάστηκαν, γεγονός που κάνει τις Αρχές να γιορτάζουν περισσότερα από τους παίκτες του Ζλάκτο Ντάλιτς! Και αυτό αφού οι Κροάτες οπαδοί, αλλά και όχι μόνο, σπεύδουν να αγοράσουν μπύρες, αναψυκτικά, διάφορα σνακ αλλά και τηλεοράσεις, παρακολουθώντας μανιωδώς τα ματς της Χρβάτσκα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από ένα σημείο και μετά πολλοί παρακολουθούν τα ματς σε νέα στέκια, ενώ πολλοί έχουν προμηθευτεί νέα τηλεόραση.

Έτσι αρκετά καταστήματα έχουν σημειώσει αύξηση κατά 400% στις πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε σύγκριση με πέρυσι.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης της χώρας, Konzum, ανακοίνωσε ότι στον ημιτελικό της Τετάρτης, οι πωλήσεις στα τσιπς αυξήθηκαν κατά 100% (σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν), καθώς οι οπαδοί παρακολουθούσαν το 2-1 επί της Αγγλίας που κρίθηκε σε 120 λεπτά.

Ετσι η κατανάλωση που σημειώθηκε σε διάφορα προϊόντα από Κροάτες και τουρίστες, ανέρχεται σε 12,95 δισεκατομμύρια κούνα (2,05 δισεκατομμύρια δολάρια) από τότε που ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής υπηρεσίας που δημοσίευσε η εφημερίδα Vecernji List την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αριθμοί πωλήσεων των τριών αυτών εβδομάδων, πλησίασαν το ρεκόρ των 13,8 δισεκατομμυρίων κούνα που δαπανήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 για τις αγορές των Χριστουγέννων.

Ο πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, υποστήριξε ότι η πορεία της εθνικής ομάδας προς τον τελικό ήταν «…η καλύτερη δυνατή διαφήμιση για τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παράλληλα ειδικοί αναλυτές συμφώνησαν επίσης στην πρόβλεψη για αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα, που παρέχει σχεδόν το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.

Ενδεικτικά ο οικονομικός αναλυτής Μλάντεν Βέντρις υποστήριξε: «Αυτή είναι μια μεγάλη διαφήμιση για την Κροατία σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία σίγουρα θα αντανακλάται σε αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα» και πρόσθεσε: «Αναμένω ότι θα έχουμε ακόμα περισσότερους τουρίστες, αλλά δεν θα πρέπει να εστιάσουμε μόνο εκεί. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να αντλήσουμε περισσότερες επενδύσεις».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ