Η εξάπλωση του κορωνοϊού φέρνει έκτακτα μέτρα – Έρχονται νέα «λουκέτα» σε χώρους συναθροίσεων

Η εξάπλωση του κορωνοϊού φέρνει έκτακτα μέτρα – Έρχονται νέα «λουκέτα» σε χώρους συναθροίσεων

Το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο βρίσκεται σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους για την εξέλιξη και τα επικαιροποιημένα στοιχεία που αφορούν στον ιό, επεξεργάζεται νέα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα που αφορούν στις συναθροίσεις σε επιχειρήσεις και μαγαζιά

Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού και στη χώρα μας έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές Αρχές καθώς μέρα με τη μέρα λαμβάνονται νέα έκτακτα μέτρα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός και να μην προσβληθούν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο βρίσκεται σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους για την εξέλιξη και τα επικαιροποιημένα στοιχεία που αφορούν στον ιό, επεξεργάζεται νέα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα που αφορούν στις συναθροίσεις σε επιχειρήσεις και μαγαζιά ενώ μελετάται να δοθεί παράταση στην αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εάν παραστεί ανάγκη.

Σημειώνεται ότι στη μία το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας θα κάνει δηλώσεις, ανακοινώνοντας πιθανότατα νέα έκτακτα μέτρα για την ανάσχεση του κοροναϊού.

Από χθες, έχει πέσει στο «τραπέζι» της κυβέρνησης και το θέμα που αφορά τα δικαστήρια καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» που ζητούν να υπάρξει αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα εργαζόμενοι στα δικαστήρια της χώρας (δικαστές, υπάλληλοι, δικηγόροι) αλλά και πολίτες που έχουν εκκρεμείς δίκες ζήτησαν να να ανασταλεί για τουλάχιστον 14 ημέρες η λειτουργία των δικαστηρίων.

Από την πλευρά της και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε έγγραφο στον ΕΟΔΥ, κοινοποιούμενο στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, κάνοντας «υπόμνηση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στα δικαστήρια (αθρόα παρουσία χιλιάδων πολιτών, ανάγκη φυσικής παρουσίας που δεν υποκαθίσταται με εξ’ αποστάσεως εργασία, έλλειψη αντισηπτικών και στοιχειωδών μέσων ατομικής υγιεινής).

Εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας, λόγω του κορονοϊού.

Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων αφορά την εκδίκαση των υποθέσεων, εκτός ορισμένων εξευρέσεων (αυτόφωρα, κ.λπ.), ενώ θα λειτουργούν κανονικά οι γραμματείες των δικαστηρίων.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, εξειδικεύονται όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κοροναϊό.

«Έχουμε ενεργοποιήσει το πρώτο πρωτόκολλο που αφορά το κλείσιμο των σχολείων. Εάν υπάρξει κλιμάκωση του προβλήματος με εξάπλωση του ιού, τότε θα υπάρχουν νέα μέτρα και θα αφορούν και άλλους χώρους και επιχειρήσεις που υπάρχει συνάθροιση του κόσμου» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην εκπομπή MEGA MAG.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκτίμησε μιλώντας στο Open πως θα ληφθούν κι άλλα μέτρα. «Κλιμακώνουμε το σχέδιο που από την αρχή είχαμε συμπεριλάβει στην πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Μέτρα και από την Εκκλησία

Μέτρα για τη αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού έλαβε χθες και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων,  τη διακοπή της λειτουργίας των κατηχητικών σχολείων και των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών έως και τις 29 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση συνίσταται στους αρχιερείς, οι τοπικές εορτές να τελούνται λιτά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής μέτρα:

  • Να ανασταλεί η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί κατά την περίοδο αυτή, ενώ προτρέπει τους νέους να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί.
  • Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών, των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών κ.ά., και να μην επιτρέπονται επισκέψεις σε όλες τις κλειστές εκκλησιαστικές δομές των ορφανοτροφείων, των μονάδων ΑΜΕΑ, των Γηροκομείων κ.ά., όπως και να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα που αφορούν σε αυτές τις δομές, όπως έχουν ανακοινωθεί από τους δημοσίους υπευθύνους φορείς.
  • Οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν για το κοινό, μόνο για μία ώρα ημερησίως κατά τις εργάσιμες ημέρες.
  • Τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν υπό την μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών.
  • Να αναθέσει στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας την σύνταξη καταλόγου οδηγιών των απαιτουμένων μέτρων για τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Εκκλησίας και την διά των Ιερών Μητροπόλεων αποστολή τους σε αυτά προς άμεση εφαρμογή.
  • Επίσης, η Ιερά Σύνοδος «προτρέπει τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς όπως οι τοπικές εορτές τελούνται λιτώς, μόνον με την παρουσία του οικείου Αρχιερέως κατά την περίοδο αυτή».

Στο «τραπέζι» η ενεργοποίηση νέων έκτακτων μέτρων

Η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιελάμβανε  πέντε βασικά άρθρα, ορισμένα εξ αυτών έχουν υλοποιηθεί ήδη όπως η προσωρινή αναστολή λειτουργία σχολικών μονάδων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η κυβέρνηση ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης επικαιροποιεί τα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη του ιού ενεργοποιώντας και νέα μέτρα.

Στην πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλεπόντουσαν και ορισμένα «ακραία» μέτρα που φάνταζαν… μακρινά αλλά πλέον μάλλον βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την πλήρη ενεργοποίησή τους. Τα μέτρα που προβλεπόντουσαν ήταν τα εξής:

  • Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου. Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
  • Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊό. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
  • Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
  • Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
  • Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ