Κορωνοϊός: Η επιδημία στην Κίνα ΔΕΝ άρχισε τον Δεκέμβριο – Νέα στοιχεία

Κορωνοϊός: Η επιδημία στην Κίνα ΔΕΝ άρχισε τον Δεκέμβριο – Νέα στοιχεία

Κρούσματα του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Κίνα πολύ νωρίτερα απ' ό,τι πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες, ισχυρίζεται μεγάλη εφημερίδα της χώρας. Εγείρονται πλέον αμφιβολίες ακόμα και για τη συσχέτισή του με την αγορά ωμών προϊόντων του Wuhan.

Νωρίτερα απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες ενδέχεται να πέρασε ο κορονοϊός Covid-19 στον άνθρωπο. Δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου αναφέρουν ότι, ιχνηλατώντας τα πρώτα κρούσματά του στην επαρχία Χουμπέι (Hubei), οι επιστήμονες εντόπισαν ένα κρούσμα στα μέσα Νοεμβρίου 2019!

Το κρούσμα αυτό είναι ένας 55χρονος ο οποίος νόσησε στις 17 Νοεμβρίου 2019. Τον ίδιο μήνα ανιχνεύθηκαν άλλα οκτώ κρούσματα. Συνολικά ήταν τέσσερις γυναίκες και πέντε άνδρες. Έκτοτε, αυξάνονταν καθημερινά τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας από την οποία έπασχαν.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2019 αναφέρθηκε ο πρώτος διψήφιος αριθμός κρουσμάτων: έφτασαν τα συνολικώς 27 από την αρχή της επιδημίας. Μετά από την ημερομηνία αυτή, τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία. Στις 20 Δεκεμβρίου τα συνολικά κρούσματα ήταν 60, γράφει η South Morning China Post.

Συνολικά το 2019 ο κορωνοϊός που σήμερα αποκαλούμε Covid-19 «είχε προσβάλλει τουλάχιστον 266 ανθρώπους στην Κίνα». Και «την 1η Ιανουαρίου 2020 ο συνολικός αριθμός ήταν ήδη 381», γράφει.

Ωστόσο, οι κινεζικές Αρχές δεν γνώριζαν ακόμα το πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με την SMCP. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες, που καταλάγιασε η επιδημία στην Κίνα και εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών που νοσήλευσαν πέρυσι.

Τι γνωρίζαμε έως σήμερα

Σύμφωνα με έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2020, «στις 31 Δεκεμβρίου 2019 το γραφείο του στην Κίνα ενημερώθηκε για ασθενείς με πνευμονία αγνώστου αιτιολογίας». Και συνεχίζει: «Μεταξύ 31 Δεκεμβρίου 2019 και 3 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 44 ασθενείς» με την πνευμονία αυτή.

Επιπλέον, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2020 είχαν αναφερθεί στην Κίνα 278 κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο του ΠΟΥ.

Ωστόσο τα νέα στοιχεία που επικαλείται η SCMP υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα ήταν πολύ χειρότερο. Επιπλέον, αντικρούουν την επικρατούσα άποψη ότι ο κορωνοϊός άρχισε από συγκεκριμένη αγορά ωμών προϊόντων της πόλης Wuhan. Και αυτό διότι μερικά από τα πρώτα κρούσματα δεν είχαν καμία σχέση με την αγορά.

Με βάση τις πηγές και τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα SCMP, οι γιατροί στην Κίνα άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι αντιμετώπιζαν μία νέα νόσο. Οι πρώτες υπόνοιες εγέρθηκαν όταν ήδη είχαν αρρωστήσει τουλάχιστον 180 άνθρωποι στο Wuhan, γράφει.

«Ακόμα αναζητούν τον ασθενή-μηδέν»

Πάντως, ο 55χρονος δεν είναι ο ασθενής μηδέν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα. Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες συνεχίζουν την ιχνηλάτηση, προσπαθώντας να τον εντοπίσουν.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εντοπιστεί ο ασθενής-μηδέν, δηλαδή ο άνθρωπος απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία; Διότι οι ειδικοί στην Κίνα θέλουν να επιβεβαιώσουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κορωνοϊός Covid-19 προήλθε από τις νυχτερίδες. Και βεβαίως να βρουν τον ενδιάμεσο ξενιστή (ζώο) με τον άνθρωπο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ