Κοροναϊός: Θεραπεία με έγχυση πλάσματος πρώην ασθενών πιθανόν να λειτουργήσει ως φάρμακο

Κοροναϊός: Θεραπεία με έγχυση πλάσματος πρώην ασθενών πιθανόν να λειτουργήσει ως φάρμακο

Η θεραπεία περιμένει έγκριση από τον FDA

Το Κέντρο Αίματος της Νέας Υόρκης (NYBC) είναι ο πρώτος οργανισμός συλλογής αίματος στις Η.Π.Α. για τη συλλογή πλάσματος από τους ασθενείς COVID-19 για να χρησιμοποιηθεί ως πιθανή θεραπεία για την ασθένεια.

Πριν τα αντιβιοτικά ήταν χρήσιμη μια άλλη μέθοδος για τη θεραπεία μολυσματικών βακτηριακών ασθενειών με την έγχυση του αίματος των ανακτηθέντων ασθενών σε εκείνους που αγωνίζονται με λοίμωξη.

Αυτή η προσέγγιση έχει επίσης δοκιμαστεί ενάντια σε ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη H1N1, ο SARS και ο MERS, με ασυνεπή επιτυχία. Μερικοί ασθενείς επωφελήθηκαν, αλλά άλλοι δεν το έκαναν και οι γιατροί δεν έχουν σαφή κατανόηση του γιατί.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας εξελισσόμενης πανδημίας όπως του COVID-19, οι θεραπείες που βασίζονται στο πλάσμα μπορούν να παρέχουν ένα κέρδος χρόνου, ενώ αναπτύσσονται θεραπείες και εμβόλια.

Διαδικασία θεραπείας

Η ιδέα είναι σχετικά απλή και βασίζεται στην έννοια της παθητικής ανοσίας. Τα άτομα που έχουν ανανήψει από μια μόλυνση από το COVID-19 πιθανώς το έκαναν επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανέπτυξε ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις στο SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια.

Ως βασικό μέρος της αντίδρασής τους, παράγουν αντισώματα, συμπεριλαμβανομένων και των γενικών μικροβιακών δολοφόνων και εξειδικευμένων κυττάρων που στοχεύουν μόνο τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στον SARS-CoV-2.

Θεωρητικά, αυτά τα αντισώματα θα μπορούσαν να ληφθούν από έναν ανακτημένο ασθενή COVID-19 και να εγχυθούν σε κάποιον που πρόσφατα είχε μολυνθεί από τον ιό.

«Η σκέψη είναι ότι αν γίνει η διαδικασία αυτή σε κάποιον που είναι άρρωστος, τα αντισώματα μπορεί προσωρινά να βοηθήσουν έναννα καταπολεμήσει τη λοίμωξη πιο αποτελεσματικά και να πάρει λίγο πιο γρήγορα ο οργανισμός του περισσότερη δύναμη», λέει ο Δρ Bruce Sachais, επικεφαλής ιατρός του New York Blood Center Enterprise.

Ενώ η θεραπεία εξακολουθεί να είναι πειραματική, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις 24 Μαρτίου επέτρεψε στους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν πλάσμα από ασθενείς για να θεραπεύσουν εκείνους με «σοβαρές ή άμεσα απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις COVID-19» σε ένα σύστημα έγκρισης έκτακτης ανάγκης.

Οι γιατροί μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον FDA για να το χρησιμοποιήσουν για τους ασθενείς τους και ο οργανισμός θα εξετάσει γρήγορα τα αιτήματα και θα αποφασίσει κατά περίπτωση.

Ο Sachais λέει ότι η NYBC είναι έτοιμη να αρχίσει να συλλέγει αίμα από ανακτημένους ασθενείς που έχουν δοκιμαστεί αρνητικά για ενεργή ιογενή λοίμωξη και ικανοποίησε άλλες απαιτήσεις για να διασφαλίσει ότι το πλάσμα τους είναι ασφαλές για να εγχυθεί.

Οι πρώτοι χορηγοί θα προέρχονται πιθανώς από νοσοκομεία που έχουν θεραπεύσει επιτυχώς τους ασθενείς και το δωρεμένο πλάσμα θα επιστρέψει στα νοσοκομεία για να θεραπεύσει τους ασθενέστερους ασθενείς τους.

Αυτή την εβδομάδα, το Σύστημα Υγείας του Mount Sinai ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να συνεργάζεται με τη NYBC για να αρχίσει να θεραπεύει ορισμένους από τους σοβαρότερα ασθενείς με τη θεραπεία.

Αλλά ο Sachais λέει ότι συνεργάζεται με άλλα κέντρα αίματος και νοσοκομεία για να δημιουργήσει ένα σύστημα όπου το δωρεμένο πλάσμα μπορεί να αποθηκευτεί και να μοιραστεί μεταξύ τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ