Κορονοϊός: Νέα θεραπεία με βαστοκύτταρα μελετούν Αμερικανοί ερευνητές

Κορονοϊός: Νέα θεραπεία με βαστοκύτταρα μελετούν Αμερικανοί ερευνητές

Μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 μελετούν Αμερικανοί ερευνητές. Η έρευνα αφορά σε κυτταρικές θεραπείες που στοχεύουν στον έλεγχο της φλεγμονής και την επιδιόρθωση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη από την ανεξέλεγκτη φλεγμονώδη αντίδραση στο νέο κορονοϊό.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έλαβε άμεση έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την έναρξη κλινικής δοκιμής σε 24 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Θα μελετήσουν θεραπεία με μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα σε ασθενείς COVID-19.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι το αίμα που παραμένει στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα, αμέσως μετά τη γέννηση. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμο, διότι είναι πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα, δηλαδή αρχέγονα αιμοποιητικά και μεσεγχυματικά κύτταρα.

Όπως σημειώνει ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης, τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρά έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε διαφορετικούς ιστούς, να συσσωρεύονται σε κατεστραμμένους ιστούς ή σε περιοχές με έντονη φλεγμονή, να προάγουν την επιδιόρθωση των ιστών και να ρυθμίζουν την ανοσολογική απάντηση. Τέτοιες κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε φάση έναρξης ή εξέλιξης στην Ευρώπη και στην Κίνα, όμως η απομόνωση των κυττάρων αυτών, συνήθως από υγιείς εθελοντές, είναι σχετικά επίπονη και ακριβή διαδικασία. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μεσεγχυματικών βλαστικών κύτταρων, ενώ σημαντικές ποσότητες μονάδων ομφαλοπλακουντιακου αίματος υπάρχουν ήδη αποθηκευμένες σαν εναλλακτική πηγή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Σκοπός της κλινικής μελέτης που έλαβε έγκριση από τον FDA, είναι η διερεύνηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της χορήγησης μεσεχυματικών βλαστικών κύτταρων (UC-MSCs) που προέρχονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, για την πρόληψη της απειλητικής για τη ζωή φλεγμονής των πνευμόνων που συνοδεύει σοβαρές περιπτώσεις με COVID-19.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ