Κορωνοϊός: Το lockdown επηρεάζει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο

Κορωνοϊός: Το lockdown επηρεάζει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο

Η μεταφορά όλο και περισσότερων δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο -από την εκπαίδευση μέχρι την εργασία- δυσκολεύει τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό

Το lockdown που έχει επιβληθεί σε πολλές χώρες του κόσμου εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού σημαίνει ότι οι πιο φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ περιθωριοποιούνται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με ερευνητές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας να κάνουν περισσότερα ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 

Από τα μαθήματα του σχολείου ως την αναζήτηση εργασίας και την υποβολή αιτήσεων για την παροχή κρατικής βοήθειας, τα περιοριστικά μέτρα έχουν μεταφέρει τις περισσότερες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα έχει καταστεί πιο δύσκολο για τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να συνδεθούν στο ίντερνετ, ανέφερε η γαλλική τεχνολογική εταιρία Capgemini.

 

«Το ίντερνετ έχει αναχθεί σε βασική ανάγκη, δεν είναι πλέον κάτι που είναι «καλό να έχεις”», δήλωσε ο Αϊμάν Εζά, στέλεχος της Capgemini στο Thomson Reuters Foundation.

 

«Η έλλειψή του εμποδίζει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, σε μια ευκαιρία στη ζωή. Απλώς θέτει όρια στα όσα μπορείς να κάνεις», πρόσθεσε.

 

Σχεδόν ένας άνθρωπος στους δύο παγκοσμίως δεν χρησιμοποιεί το ίντερνετ, σύμφωνα με την υπηρεσία Διαδικτύου και Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ (ITU).

 

Ακόμη και πριν από την επιδημία της Covid-19 ακτιβιστές είχαν προειδοποιήσει ότι όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αναγκάζονται να έχουν χειρότερες προοπτικές ζωής εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης και των μειωμένων ευκαιριών για την εύρεση εργασίας και την πρόσβαση στην παιδεία.

 

Από τότε που ξεκίνησε το lockdown βιβλιοθήκες και ίντερνετ καφέ, τα οποία πολλοί χρησιμοποιούσαν για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχουν κλείσει, εξήγησε η Έλεν Μίλνερ, επικεφαλής του Good Things Foundation, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση.

 

Εξάλλου υπάρχουν και αυτοί που διαθέτουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα αλλά δυσκολεύονται να πληρώσουν για τα δεδομένα και πλέον δεν έχουν ούτε πρόσβαση σε δωρεάν wi-fi, πρόσθεσε.

 

«Πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε πράγματα, όπως τρόφιμα και ενοίκιο», επεσήμανε η Μίλνερ.

 

Έρευνα της Capgemini σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε έξι διαφορετικές χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Σουηδία, Βρετανία και ΗΠΑ- βρήκε ότι το 69% ζει σε συνθήκες φτώχειας.

 

Περισσότερο από το 40% των ανθρώπων χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ είναι ηλικίας 18 με 36 ετών.

 

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε μεταξύ του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου, πριν την επιβολή lockdown λόγω της πανδημίας, όμως ο Εζά εκτιμά ότι η covid-19 επιδείνωσε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

 

Η Μίλνερ πρόσθεσε ότι στη Βρετανία και αλλού άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο συχνά δεν είναι σε θέση να ενημερωθούν για τον κορωνοϊό, να συνομιλήσουν με συγγενείς τους, να δώσουν συνεντεύξεις για δουλειά ή για αιτήσεις ασύλου, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε προγράμματα κοινωνικής στήριξης ή τραπεζικές υπηρεσίες.

 

Από την Τυνησία ως τις ΗΠΑ οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε πολλές χώρες προσπάθησαν να προσφέρουν λύσεις στο πρόβλημα, μειώνοντας τις τιμές, αυξάνοντας την κάλυψη του broadband και αίροντας τους περιορισμούς στα δεδομένα μέσω κινητών, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Access Now που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ