Κορωνοϊός: Τεστ, χρήση κλιματιστικών και ασφάλεια στη θάλασσα απασχολούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Κορωνοϊός: Τεστ, χρήση κλιματιστικών και ασφάλεια στη θάλασσα απασχολούν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Η αισθητή αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με τις γεμάτες παραλίες το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους επιστήμονες, οι οποίοι θα εκδώσουν εντός των επόμενων ημερών νέες οδηγίες για την προφύλαξη των πολιτών από τον κοροναϊό

Η αισθητή αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό με τις γεμάτες παραλίες το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους επιστήμονες, οι οποίοι θα εκδώσουν εντός των επόμενων ημερών νέες οδηγίες για την προφύλαξη των πολιτών από τον κοροναϊό.

Σε πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εξέτασε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον έλεγχο της λοίμωξης Covid-19.

Κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα των ειδικών ήταν η ασφάλεια των κολυμβητών στη θάλασσα, η σωστή χρήση των κλιματιστικών και η επέκταση των διαγνωστικών τεστ σε ασυμπτωματικούς φορείς.

Γι’ αυτόν το σκοπό ορίστηκαν υποεπιτροπές, οι οποίες θα ασχοληθούν με τα επιμέρους θέματα, ώστε να εκδοθούν νέες οδηγίες εντός της εβδομάδας.

Εξάλλου, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε στο iatropedia.gr ότι αφενός θα υπάρξει διεύρυνση των τεστ και αφετέρου θα εκδοθούν νέες οδηγίες για τα παραπάνω θέματα.

Επέκταση των τεστ

Όσον αφορά ειδικότερα την επέκταση των τεστ σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και οι ασυμπτωματικοί, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε τα εξής:

«Θα υπάρξει διεύρυνση. Είναι αποφασισμένο να επεκταθεί και σε ασυμπτωματικούς. Τώρα ετοιμάζουμε και μια υποεπιτροπή, για το ποιοι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να κάνουν τον έλεγχο. Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα για να αυξήσουμε τις κατηγορίες. Μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε τελειώσει. Θα αφορά κατηγορίες πληθυσμού με κριτήριο την πιθανότητα έκθεσης σε κίνδυνο, ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, ομάδες ανθρώπων με ευαισθησία, ασθενείς στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου κ.ά.».

Εν προκειμένω, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι πρόσφατα εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μια μεγάλη προσφορά από τα «Ελληνικά Πετρέλαια», δύο μηχανήματα με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα, που τοποθετήθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικόν» και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι τα τεστ στον πληθυσμό θα είναι κυρίως μοριακά, ενώ τα μέχρι στιγμής λιγότερο αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Οδηγίες για τις παραλίες και τα κλιματιστικά

Εξάλλου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα προχωρήσει σε εξειδίκευση των μέτρων προστασίας των κολυμβητών στη θάλασσα, αλλά και του τρόπου συντήρησης και χρήσης των κλιματιστικών μηχανημάτων.

Σε ό,τι αφορά το συνωστισμό στις παραλίες, όσο περισσότερος κόσμος μαζεύεται σε μια παραλία, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος.

«Θα έλεγα, ει δυνατόν όλοι μας, να προσπαθήσουμε να μη συγχρωτιζόμαστε και να κρατάμε τις αποστάσεις που έχουμε πει μέχρι τώρα, τα δύο μέτρα δηλαδή, ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

Από την άλλη, η πιθανότητα κάποια είδη κλιματιστικών (όπως οι μεγάλες μονάδες σε νοσοκομεία, δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, εμπορικά καταστήματα, χώρους εργασίας κ.α.) να λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης καθιστά επιτακτική την εξειδίκευση των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα κλιματιστικά συστήματα σε νοσοκομειακές μονάδες, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να λάβουν τα σχετικά μέτρα εγκαίρως και με βάση τις νέες οδηγίες των ειδικών:

«Θα πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Υγειονομικά δεν μπορούν να υπάρχουν αυτά τα κλιματιστικά που δουλεύουν με ανακύκλωση του αέρα, γιατί μπορεί να είναι εστία μόλυνσης. Σε αυτή τη φάση η ασφάλεια των ασθενών είναι το βασικότερο απ’ όλα. Θα φροντίσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων να τα ελέγξουν αυτά τα κλιματιστικά. Υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου, και σε κάθε περίπτωση που τα κλιματιστικά δεν είναι ασφαλή, θα πρέπει να καταργηθούν προφανώς».

Σύμφωνα πάλι με τον κ. Χατζηγεωργίου, το βασικότερο είναι η τακτική συντήρηση των κλιματιστικών και ο καλός εξαερισμός των χώρων:

«Τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο αέρας που διοχετεύεται μέσα στο χώρο να είναι κατά το δυνατόν φρέσκος, δηλαδή να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μη γίνεται ανακύκλωση. Τα κλιματιστικά πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά από μία φορά το χρόνο, ενώ μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ανθρώπους που οι ίδιοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό, γιατί και εκεί υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας».

Όσον αφορά τα οικιακά κλιματιστικά, και γι’ αυτά υπάρχει σύσταση να μη γίνεται χρήση, εάν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Ωστόσο, εάν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν, καλό είναι η χρήση τους να γίνεται έχοντας ένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Πάντως, εάν σε κάποιο σπίτι δεν έχει σημειωθεί κρούσμα κοροναϊού, τότε η χρήση του κλιματιστικού θεωρείται πιο ασφαλής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ