Άρση μέτρων: Έτσι κύλησε η πρώτη ημέρα στην εστίαση-Μάσκα, απόσταση, αντισηπτικό κι επιφυλακτικότητα

Άρση μέτρων: Έτσι κύλησε η πρώτη ημέρα στην εστίαση-Μάσκα, απόσταση, αντισηπτικό κι επιφυλακτικότητα

Υπό νέους αυστηρούς κανόνες επαναλειτουργούν από χθες Δευτέρα (25/05), τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης.

Αποστάσεις πάνω από ένα μέτρο, αντισηπτικά πάνω σε τραπέζια, εργαζόμενοι με μάσκες και γάντια, σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ…

Έτσι διαμορφώθηκε την πρώτη ημέρα, η εικόνα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης που υποδέχθηκαν μετά από σχεδόν δυόμισι μήνες ξανά τους πελάτες τους.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε όλη τη χώρα, οι καφετέριες υποδέχθηκαν τον κόσμο υπό τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Καφετέριες στο Κολωνάκι και το Μοναστηράκι γέμισαν με κόσμο σε ένα σκηνικό πολύ διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει. Οι σερβιτόροι εξυπηρετούσαν τους πελάτες φορώντας μάσκες, ενώ πάνω στα τραπέζια, και δίπλα στον καφέ, υπήρχαν διαθέσιμα αντισηπτικά.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

estiasi_athina2.jpg
01
Έφτασε η στιγμή για το τέταρτο βήμα της άρσης των μέτρων έναντι του κορoνοϊού για τη χώρα μας.INTIME NEWS

Πώς λειτουργούν καφέ και εστιατόρια

Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταστημάτων εστίασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την τήρηση των αποστάσεων σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο.

Σημειώνεται ότι τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Ειδικότερα, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις στην εστίαση:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Νέες διευκρινήσεις

Νέα εγκύκλιος εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με διευκρινίσεις για τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Υπάρχει αναφορά, μεταξύ άλλων, για τα καταστήματα που είναι εγκατεστημένα σε στοές και σχετικά με το τί νοείται ως ημιυπαίθρια επιφάνεια.

H πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στη Διαύγεια, σε συνέχεια της δημοσίευσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων Β’ 1982 (22.05.2020), Β’ 1987 και Β’ 1988 (23.05.2020), το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους στον κλάδο της εστίασης και των ποτών για τα ακόλουθα:

1. Α. Ως εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια νοείται ο χώρος που πρέπει να έχει πλευρά ή πλευρές σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο, που διαθέτει κουφώματα (πόρτες, αρθρωτά τζάμια, παράθυρα κ.ο.κ.), τα οποία μπορούν να ανοίγουν ή να αφαιρεθούν.

Β. Στην «εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια» θα πρέπει να διατηρούνται τα παράθυρα, οι πόρτες και τα αρθρωτά τζάμια διαρκώς ανοιχτά κατά την λειτουργία του καταστήματος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος αερισμός του χώρου.

Γ. Στο χώρο της «εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας» επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ανεμιστήρα.

Δ. Εάν ένα κατάστημα έχει στην ίδια πλευρά ανοίγματα που άλλα έχουν ύψος μεγαλύτερο των 2μ. και άλλα μεγαλύτερο του 1μ., το βάθος της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας υπολογίζεται με συντελεστή 1,6 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο των 2 μ. και με συντελεστή 0,8 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο του 1μ.

2. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα εξυπηρετεί τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό καθήμενων πελατών εντός της Συνολικής Ωφέλιμης Επιτρεπόμενης Επιφάνειας Λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ) και εφόσον δεν έχει υπερβεί τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπει η άδεια λειτουργίας του, μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και take away μέχρι πέντε (5) πελάτες, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων ως προς τις αποστάσεις.

3. Μπροστά από το μπαρ δύναται να τοποθετούνται σκαμπό ώστε να κάθονται πελάτες υπό τους περιορισμούς και τις αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπέζια.

4. Επιτρέπεται η τοποθέτηση stands στα καταστήματα με τη δυνατότητα οι πελάτες να μην καταλαμβάνουν καρέκλες (συνεπώς να στέκονται όρθιοι), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπεζοκαθίσματα.

5. Καταστήματα εγκατεστημένα σε στοές που αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα ή stands στο χώρο της στοάς νοούνται ως τοποθετημένα σε υπαίθριο χώρο. Στην περίπτωση αυτή, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης με υποχρεωτική χρήση ανεμιστήρων.

6. Η αναλογία λουόμενων ανά τετραγωνικό μέτρο που ορίζονται στο άρθρο 1 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 31972/22.5.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄1982), αφορά μόνο τις οργανωμένες παραλίες που έχουν ελεγχόμενη είσοδο. Οι λοιποί κανόνες, ως προς τα όρια των αποστάσεων μεταξύ ομπρελών κλπ, παραμένουν σε ισχύ για όλες τις οργανωμένες παραλίες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ