Πολωνία: Με στόχο να περάσει τους ομίλους μετά από 36 χρόνια

Πολωνία: Με στόχο να περάσει τους ομίλους μετά από 36 χρόνια

H Πολωνία ταξιδεύει στο Κατάρ με στόχο να μην τριτώσει το… κακό.

Δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή για την Πολωνία σε τελική φάση Μουντιάλ. Επίδοση σημαντική, αλλά δίχως ακόμη να μπορεί να μπει στη σύγκριση με την δωδεκαετία 1974-1986. Τότε που η ομάδα που έφτιαξε ο Καζιμίρ Γκόρσκι (1971-1976) έφτασε δύο φορές ως την τρίτη θέση του κόσμου (1974, 1982)

Η εξιλέωση ενός «θωρηκτού»
Αν κάθε γκολ που πέτυχε ως τώρα στην καριέρα του ισοδυναμούσε με ένα βήμα, δεν αποκλείεται καθόλου ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να μην χρειάζονταν αεροπλάνο για να φτάσει ως τη Ντόχα και το περίφημο stadium 974 για το εναρκτήριο ματς της Πολωνίας με αντίπαλο το Μεξικό (22/11). Θα μπορούσε να το… κόψει με τα πόδια και να αποδειχθεί μια χαρά συνεπής στο ραντεβού του: 603 γκολ καριέρας γράφει το κοντέρ. Με την εθνική ομάδα (76) αλλά κυρίως σε συλλογικό επίπεδο για τον στράικερ της Μπαρτσελόνα. Για έναν από τους χαρισματικότερους επιθετικούς του 21ου αιώνα που πάντως ακόμη βρίσκει το όνομα του κάποιος στα ποδοσφαιρικά trivial pursuit, στο «πακέτο» με τις δύσκολες ερωτήσεις. Διότι υπήρξαν πολλοί σπουδαίοι που ελέω καταγωγής δεν είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε ένα Μουντιάλ. Σπουδαίοι όμως στα… κυβικά του που έπαιξαν και δεν σκόραραν πρέπει να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Ήταν εκεί ο «Λέβα» το 2018 με τη Πολωνία. Στα γήπεδα της Ρωσίας και σε έναν όμιλο που δημιουργούσε προσδοκίες μιας και απουσίαζε κάποιο μεγάλο όνομα αντιπάλου (Κολομβία, Σενεγάλη και Ιαπωνία ήταν οι «συγκάτοικοι»). Τελικά όμως το εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς. Μια νίκη με την Ιαπωνία τελευταία αγωνιστική, δύο γκολ όλα και όλα στο τουρνουά κανένα ο «αρχηγός» Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ακόμη τον «θυμώνει» εκείνο το καλοκαίρι. Και ακόμη ταξιδεύει στον κόσμο του διαδικτύου εκείνη η φωτογραφία του με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του να ψάχνει παρηγοριά στην αγκαλιά της συζύγου του Άννας, έπειτα από την ήττα της πρεμιέρας με τη Σενεγάλη.

Διαβάστε επίσης: Το ρίσκο του Φαν Γκάαλ με τον γίγαντα Νόπερτ δικαιώθηκε 100%

Αν ήρθε η ώρα για τη ρεβάνς; Δεν μοιάζει εγωιστικό να σκεφτεί κανείς πως όσο νωρίτερα ο Λεβαντόφσκι πετύχει το πρώτο του γκολ σε Μουντιάλ τόσο και θα αυξάνονται οι πιθανότητες για κάτι καλό από τη Πολωνία. Διότι μετά το Μεξικό, περιμένει στο καλεντάρι η Σαουδική Αραβία. Και εν πολλοίς αυτά τα δύο ματς θα κρίνουν την κατάταξη της δεύτερης θέσης, αν υποθέσουμε ότι ο Αργεντινή θα επιβεβαιώσει τις δικές της πιθανότητες στο τουρνουά. Για την ιστορία; Μην μπερδευτείτε αν στην πρεμιέρα δείτε τον 34χρονο επιθετικό να φορά στο μπράτσο του το περιβραχιόνιο της Ουκρανίας. Του το έκανε δώρο τον Σεπτέμβρη ο μεγάλος Αντρέι Σεφτσένκο ως δείγμα της ευγνωμοσύνης του λαού του για την βοήθεια της Πολωνίας όλους αυτούς τους μήνες του τραγικού πολέμου. Δώρο που του ζήτησε να το φορέσει ξανά, όπως έκανε σαν αρχηγός της Μπάγερν Μονάχου τον Φλεβάρη –στο ματς της Bundesliga με αντίπαλο την Αίντραχτ-.

ΤΣΕΣΛΑΦ ΜΙΧΝΙΕΒΙΤΣ
Από τον Ιανουάριο όταν και αποδέχτηκε την πρόταση της Πολωνικής Ομοσπονδίας, προσπαθεί να συνηθίσει τη διαφορά ανάμεσα στην καθημερινότητα του προπονητή που κρατά στις τύχες του ένα club και του εκλέκτορα ενός αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Του ταίριαζε περισσότερο το προηγούμενο κοστούμι. Απολάμβανε τον σεβασμό ενός πραγματικά επιτυχημένου κόουτς στην Πολωνία έχοντας κατακτήσει όλα τα εγχώρια τρόπαια με τρεις διαφορετικές ομάδες (Λεζ Πόζναν, Ζαγκλέμπιε Λούμπιν, Λέγκια Βαρσοβίας).  Στο νέο του ξεκίνημα; Το Nations League τον έριξε απευθείας στα βαθιά του πρώτου γκρουπ και η Πολωνία κατάφερε δύο νίκες με αντίπαλο την Ουαλία. Εκείνο το 6-1 από το Βέλγιο όμως (8/6) ακόμη δεν το έχει χωνέψει. Όπως δεν «χωνεύει» το γεγονός ότι δεν έχει ιδιαίτερο διάστημα προετοιμασίας με την ομάδα του πριν μπει στον χορό του Μουντιάλ. Έτσι είναι για όλους όμως. Έτσι για τον Τσέσλαφ Μιχνιέβιτς που σαν αουτσάιντερ θα θελήσει να οδηγήσει την Πολωνία μίνιμουμ ως τους «16» του τουρνουά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ